Η μεταβίβαση από το υπουργείο Τύπου στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης της αίτησης Multichoice για άδεια συνδρομητικής τηλεόρασης, ήταν η αιτία για να επισπευστούν οι προσλήψεις εφτά ειδικών επιστημόνων στο ΕΣΡ. Το ΕΣΡ χτες προχώρησε στην έγκριση σύναψης συμβάσεων πέντε κατ' αρχάς ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι θα ασχοληθούν με την αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Μεταξύ των πέντε είναι και δύο πανεπιστημιακοί, οι οποίοι θα ασχοληθούν με το θέμα της αναθεώρησης των Κωδίκων Δεοντολογίας.
Ο φάκελος της Multichoice, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να έχει εξεταστεί μέσα σε διάστημα 45 ημερών, εκτός εάν, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, διαπιστωθούν ελλείψεις και ζητηθούν συμπληρωματικά στοιχεία. Στην περίπτωση αυτή, δεν ισχύει η προθεσμία των 45 ημερών. Στο διάστημα αυτό, θα κληθούν εκπρόσωποι της εταιρίας και, όπως είπε ο Π. Σούρλας, το ΕΣΡ θα σταθεί κυρίως σε ζητήματα που αφορούν το θέμα της πληρότητας των προγραμμάτων που θα περιλαμβάνουν τα "μπουκέτα", αλλά και στο θέμα του πλουραλισμού και της αντικειμενικότητας.
Ανοιχτό προς εξέταση, παραμένει για το ΕΣΡ η υπόθεση του ρεπορτάζ - "μαϊμού" που μεταδόθηκε στη διάρκεια της επιδρομής των Αμερικανών και Αγγλων στο Ιράκ. Θα κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, που αφορά τον Φάνη Παπαδάκη, ο οποίος υποστήριζε ότι έδινε το ρεπορτάζ από τη Βαγδάτη. Προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση στοιχείων και το ΕΣΡ να έχει ολοκληρωμένη εικόνα, θα κληθούν εκπρόσωποι του Cool FM, του MEGA και του SKAI.
Χτες, όμως, ήταν και η πρώτη συνεδρίαση του 1999 και το ΕΣΡ έκοψε την πίτα του. Παρών ήταν και ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, στον οποίο έπεσε και το φλουρί. Σημαντική για το ΕΣΡ θεωρεί ο Παύλος Σούρλας τη χρονιά που ήδη ήρθε, αφού, όπως είπε, το ΕΣΡ έχει αρχίσει να εντατικοποιεί τους ρυθμούς δουλιάς του για να εξομαλύνει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Ηδη, έχει επιληφθεί θεμάτων που χρονίζουν και με μεγαλύτερη συνέπεια και δουλιά θα πρέπει, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρός του, να προσπαθήσει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Ο Παύλος Σούρλας στάθηκε, επίσης, στην ανάγκη της υλικοτεχνικής, αλλά και "ηθικής" στήριξης, που θα πρέπει να έχει το ΕΣΡ από το υπουργείο Τύπου. Την ικανοποίησή του, ουσιαστικά, εξέφρασε για όσα έγιναν στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο το χρόνο που πέρασε ο Δημήτρης Ρέππας. Μίλησε για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών, για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς που λειτουργούν νόμιμα, καθώς και την ψήφιση του νόμου για τη συνδρομητική, ψηφιακή τηλεόραση. Το ΕΣΡ, όπως είπε, έχει κάνει σημαντικά βήματα για να επιβάλει τη νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό χώρο.
Κ. Α.