Επιρρίπτει όλες τις ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης
Μιλώντας χτες στην εκπομπή του Λυκούργου Κομίνη στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Τύπου αποποιήθηκε των ευθυνών του, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αφορμή της συνέντευξης ήταν η ισοψηφία τριών ραδιοφωνικών σταθμών που διεκδικούν άδεια για το νομό Αττικής μεταξύ των οποίων είναι και ο ΣΚΑΪ. Ο Δ.Ρέππας αφού όλα αυτά τα χρόνια ασκεί με το δικό του πλάγιο τρόπο πιέσεις στο ΕΣΡ, τώρα για την καθυστέρηση των αδειών του Λεκανοπεδίου, αλλά και για το ασυμβίβαστο της Multichoice επιρρίπτει τις ευθύνες στο ΕΣΡ.
Είπε μεταξύ άλλων χτες ο υπουργός Τύπου, πως οι φάκελοι των ραδιοφωνικών σταθμών Αττικής διαβιβάστηκαν στο ΕΣΡ το 1997 και το ΕΣΡ συνέταξε πίνακα αξιολόγησης και γνωμοδότησε τον Οκτώβρη του 1999. Ο υπουργός Τύπου αφού ήδη όπως ομολόγησε η αξιολόγηση από το ΕΣΡ, είχε ολοκληρωθεί από τον Οκτώβρη του 1999 δεν ανέφερε τους πραγματικούς λόγους που τότε δεν εξέδωσε τις άδειες, αλλά αντίθετα νομιμοποίησε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο Δ.Ρέππας, για να αποφύγει την αλήθεια της μη έκδοσης των αδειών, πράξη που δεν έγινε γιατί ήδη είχε ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, εφεύρε χτες τη «μεταβατική περίοδο», μέχρι τη χορήγηση αδειών. Ο Δ.Ρέππας γνωρίζει καλά ότι από τις πιέσεις που άσκησε και ασκεί στο ΕΣΡ, εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση πρόεδροι όπως ο Γιώργος Κασιμάτης και Παύλος Σούρλας, ο αναπληρωτής πρόεδρος Αντώνης Μανιτάκης, καθώς και μέλη του ΕΣΡ.
Γνωρίζει, επίσης, καλά ότι το ΕΣΡ δεν είχε υποδομή, προκειμένου να ασκήσει τις αρμοδιότητές του και να μπορέσει να ελέγξει το ασυμβίβαστο. Τη στιγμή μάλιστα που το τμήμα ελέγχου και διαφάνειας ήταν ανύπαρκτο για τέσσερα ολόκληρα χρόνια και μόλις στα μέσα του 2000, άρχισε να λειτουργεί, επιρρίπτει ευθύνες στο ΕΣΡ για τη Multichoice σε σχέση με το ασυμβίβαστο του «Τηλέτυπου». Το ΕΣΡ συγκεκριμένα είχε διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του το Μάη του 1999 για τη συνδρομητική τηλεόραση με βεβαιώσεις που είχε για τη μη συμμετοχή των μετόχων σε υπηρεσίες του δημοσίου. Ο Δ.Ρέππας χτες υποστήριξε ότι ο «Τηλέτυπος» καταθέτει από τον Αύγουστο του 1996 το μετοχολόγιό του «ανά τρεις ή τέσσερις μήνες στο ΕΣΡ» και αναρωτήθηκε μάλιστα «πώς αποφάσισε ομοφώνως το ΕΣΡ» να δοθεί άδεια; Ερώτηση που την έθεσε, όταν με ευθύνη του ίδιου και όχι του Συμβούλιου όπως ισχυρίζεται, το ΕΣΡ λειτουργούσε χωρίς επιστημονικό προσωπικό και χωρίς υλικοτεχνική υποδομή.
Σε σχέση με τη μοριοδότηση και τη χορήγηση αδειών ραδιοφωνικών σταθμών του νομού Αττικής, ο Δ.Ρέππας άσκησε τον έλεγχο νομιμότητας, ξεκινώντας ένα στην ουσία εκβιαστικό παιχνίδι απέναντι στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Με έγγραφα επί εγγράφων και επικαλούμενος γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εμμέσως πλην σαφώς, υποχρέωσε το ΕΣΡ να κάνει αποδεκτές τις παρατηρήσεις του, προκειμένου να εκδώσει τις άδειες. Η «απειλή» ήταν πως εάν δε συμμορφωθούν με τον έλεγχο νομιμότητας, τότε θα προχωρούσε σ' επαναπροκήρυξη των αδειών. Χτες ο Δ.Ρέππας υποστήριξε πως δεν μπορεί να παρέμβει στο «έργο του ΕΣΡ» και πως δε δύναται να ελέγξει τις αποφάσεις του επί της ουσίας. Για να δικαιολογήσει την πολιτική της επιβολής ουσιαστικά στο ΕΣΡ, της υιοθέτησης των παρατηρήσεών του, επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι οι σταθμοί δεν είχαν κριθεί όλοι με βάση το καθεστώς που «τους χαρακτήριζε, μια χρονική στιγμή» και συγκεκριμένα τη στιγμή που υποβλήθηκαν οι φάκελοι, δηλαδή το 1997. Ετσι ο Δ. Ρέππας, με το επιχείρημα αυτό και ενώ ως γνωστό από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν επέλθει αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ραδιοφωνικών σταθμών - θέμα που έλαβε υπόψη του και το ΕΣΡ- υποχρέωσε το ΕΣΡ να επανεξετάσει τη μοριοδότηση και να καταλήξει στη λίστα μοριοδότησης που βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Τύπου. Μόνο που το «αγκάθι» στην περίπτωση αυτή, είναι η ισοβαθμία τριών ραδιοφωνικών σταθμών, που καλείται να το «αφαιρέσει» ο Δ.Ρέππας.