Τρίτη 19 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοταχώς για την "Ατζέντα 2000"

Ολοταχώς για την "Ατζέντα 2000"
Το οικονομικό πρόγραμμα της γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασε στο χτεσινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) το εξαμηνιαίο πρόγραμμα, με βασικές προτεραιότητες την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του συνολικού "πακέτου" της "Ατζέντας 2000" μέχρι το Μάρτη του 1999, την ομαλή έναρξη του "τρίτου σταδίου" της ΟΝΕ του Μάαστριχτ και "την προώθηση του φορολογικού συντονισμού" εντός του 1999. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Οσκ. Λαφοντέν, ισχυρό άνδρα του κυβερνώντος συνασπισμού, στόχος είναι "ο στενότερος πολιτικο-οικονομικός συντονισμός" των έντεκα κρατών - μελών της "ζώνης ευρώ" της ΟΝΕ, ώστε να αποφευχθεί "ο παράνομος ανταγωνισμός" μεταξύ των "εθνικών" κεφαλαίων. Ο Οσκ. Λαφοντέν και όλοι οι ομόλογοί του στο ΕΚΟΦΙΝ συμφώνησαν, βέβαια, ότι "παρά την ευρω-ευφορία, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα αποδεχτούν την ΟΝΕ μόνο αν τα κράτη - μέλη καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την ανεργία". Δηλαδή, κοινά οφέλη του κεφαλαίου από την ΟΝΕ, αλλά ξεχωριστό κόστος για κάθε "εθνική" εργατική τάξη. Στην πραγματικότητα, πίσω από τη δοξολογία "κατά της ανεργίας" κρύβεται μια άλλη, πιο σημαντική αγωνία του κεφαλαίου: Δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΟΝΕ αν δεν αυξηθεί η εκμετάλλευση και η καταστολή της εργατικής τάξης. Ετσι και το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ επανέλαβε ότι "η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι θεμελιώδης για την επιτυχία οποιασδήποτε συμφωνίας για την απασχόληση", ώστε "οι μισθολογικές εξελίξεις να συνάδουν με την πολιτική σταθερότητας των τιμών" σύμφωνα με τις πάγιες επιταγές του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου".

Απόντος του Γ. Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Αλ. Μπαλτάς, χαιρέτισε τη "σαφήνεια" του γερμανικού προγράμματος και τόνισε ότι "χρειάζεται να εντείνουμε την προσπάθεια, ώστε να πειστούν οι πολίτες ότι η ΟΝΕ και τα αναγκαία διαρθρωτικά μέτρα που αυτή συνεπάγεται, δεν παραβλέπουν, αλλά αντίθετα προωθούν την απασχόληση και συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας". Εντύπωση προκάλεσε η παντελής έλλειψη αναφοράς του Αλ. Μπαλτά στο μείζον ευρωπαϊκό θέμα της περιόδου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την "Ατζέντα 2000".

Οσον αφορά τα προβλήματα "εισαγωγής του ευρώ", οι ένδεκα συνεδρίασαν, ως συνηθίζουν, σε ξεχωριστό, πρωινό ΕΚΟΦΙΝ. Το Βέλγιο πρότεινε χτες επίσημα να επισπευστεί η κυκλοφορία του ευρώ, ως του μόνου νόμιμου χρήματος, κατά ένα τρίμηνο, δηλαδή αντί την 1.1.2002 την 1.10.2001. Ενώ όμως, όλοι οι ενδιαφερόμενοι κατανόησαν την ανάγκη επίσπευσης ως ένα "δυνατό πολιτικό μήνυμα", εντούτοις οι περισσότεροι αντέδρασαν εξαιτίας των "επιπλέον τεχνικών προβλημάτων" που επισύρει η πρόταση, ιδιαίτερα για τις μεγάλες, οικονομικά, χώρες.

Από την πλευρά του ο παντοδύναμος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Β. Ντούιζεμπεργκ, προειδοποίησε χτες από τη Φραγκφούρτη όλες τις ενδιαφερόμενες "εθνικές" Κεντρικές Τράπεζες ότι "πρέπει οπωσδήποτε να μειωθούν περαιτέρω ελλείμματα και χρέη". Στην πρώτη έκθεση της ΕΚΤ που θα κυκλοφορήσει σήμερα, γίνεται ειδική αναφορά στη Δανία και στην Ελλάδα, τα δύο μόνα μέλη του νέου ΜΕΙ (2) (του μηχανισμού εκτός της "ζώνης ευρώ") που επιθυμούν επανένταξη στον ΟΝΕ και έχουν αυξημένες υποχρεώσεις έναντι του ευρώ. Σύμφωνα με τον Β. Ντούιζεμπεργκ "μετά τις 31.12.1998 (...) οι νέες ισοτιμίες της κορόνας και της δραχμής ευθυγραμμίστηκαν στρογγυλεμένες (...) και οι διακυμάνσεις τις δύο πρώτες βδομάδες του 1999, παρέμεναν στα προβλεπόμενα όρια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ