Ποινική δίωξη για απάτη εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου χρήματος (κακούργημα), άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας Ισίδ. Ντογιάκος εναντίον της Δήμητρας Λιάνη - Παπανδρέου για την αγορά της περίφημης βίλας της οδού Αγράμπελης στην Εκάλη. Την κατηγορία της κακουργηματικής απάτης αντιμετωπίζουν επίσης τόσο ο "δανειστής" Ιωάννης Θεοτικός - Αλεξίου,που είχε εμφανιστεί ως πληρεξούσιος του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους κατά την αγοραπωλησία, όσο και οι αδελφοί Αριστείδης και Σωτήρης Λουμίδης,οι οποίοι τον Απρίλη του 1993 πούλησαν στους Παπανδρέου δύο οικόπεδα συνολικής έκτασης τριών στρεμμάτων και το παλιό κτίριο της βίλας. Οι δύο τελευταίοι κατηγορούνται επιπλέον για ψευδορκία μάρτυρα, σε σχέση με κατάθεσή τους στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστα,όταν διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση με εντολή του τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Βασ. Κόκκινου.
Τα παραπάνω αδικήματα συνίστανται στο γεγονός ότι οι κατηγορούμενοι δήλωσαν πως η συνολική αξία των ακινήτων ήταν 170 εκατ. δρχ., ενώ αυτή ήταν 350 εκατ. δρχ. σύμφωνα με έρευνα του ΣΔΟΕ. Οπως σημειώνει ο εισαγγελέας στο σχετικό πόρισμά του, αν η εφορία γνώριζε το πραγματικό τίμημα, η κ. Λιάνη, βάσει του νόμου 3323/55, θα έπρεπε να καταβάλει 76 εκατ. δρχ. από το επιπλέον φορολογικό της εισόδημα που ήταν 55 εκατ. δρχ. και 21 εκατ. δρχ. από τον κύριο φόρο μεταβίβασης. Στη διάρκεια της εισαγγελικής έρευνας, οι αδελφοί Λουμίδη παραδέχτηκαν ότι το πραγματικό τίμημα ήταν 350 εκατ. δρχ., ενώ η κ. Λιάνη υποστήριξε ότι η οικονομική διαχείριση γινόταν από τον Α. Παπανδρέου.
Για την ίδια υπόθεση διώκονται ποινικά και οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ Κηφισιάς, την περίοδο 1993-98, για παράβαση καθήκοντος. Ολόκληρη η δικογραφία ανατέθηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Ζώη για να διενεργήσει κύρια ανάκριση. Αντίγραφο, εξάλλου, του πορίσματος του εισαγγελέα Ισίδ. Ντογιάκου έχει διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Βουλής για να ελεγχθεί αν το ζεύγος Παπανδρέου είχε συμπεριλάβει στη δήλωση του "πόθεν έσχες" τη διαφορά των 180 εκατ. δρχ. Γνώση του πορίσματος έλαβε, τέλος, η ΔΟΥ Κηφισιάς, προκειμένου να επιβληθούν ο φόρος και το πρόστιμο.