Προνομιακά δάνεια, επιδοτήσεις και ποιος ξέρει τι άλλο επεξεργάζονται τα κυβερνητικά επιτελεία να προσφέρουν στους εφοπλιστές στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" του ακτοπλοϊκού στόλου, ενόψει της άρσης του καμποτάζ που προβλέπει ο κανονισμός - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα τεθεί σε ισχύ για την ακτοπλοϊα το 2004. Ηδη η ΕΤΒΑ έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την εκπόνηση σχετικής μελέτης, με σκοπό να υπάρξει ένας - όπως αναφέρεται - στρατηγικός σχεδιασμός για τον εκσυγχρονισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Οπως έχει γίνει γνωστό, η μελέτη που θα εκπονηθεί θα προτείνει συγκεκριμένους τύπους πλοίων που θα εξυπηρετούν τις ακτοπλοϊκές γραμμές, οι οποίες θα διαχωριστούν σε κύριες και δευτερεύουσες. Τα νέα προνόμια προς τους εφοπλιστές θα χαρακτηριστούν ως "κίνητρα" για να δώσουν και κάποιες παραγγελίες και στα ελληνικά ναυπηγεία.
Από αυτό το πρόγραμμα ωφελημένος θα βγει και ο Ταβουλάρης,ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Νεωρίου και Ελευσίνας,αλλά και κάποιες πολυεθνικές, μέσω των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία στον Σκαραμαγκά σύναψαν συμφωνία με τα ιταλικά ναυπηγεία "Rodriquez Cantieri Navali Spa" για την κατασκευή επιβατηγών πλοίων τύπου Aquastrada,τα οποία αναπτύσσουν ταχύτητες που φτάνουν τους 50 κόμβους. Σκοπός της συμφωνίας φαίνεται ότι είναι η διεκδίκηση κατασκευών και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα η συμφωνία αυτή αποτελεί τον προάγγελο για τη διείσδυση και εκμετάλλευση των ελληνικών ναυπηγείων από πολυεθνικές. Από την άλλη, τα ναυπηγεία Ελευσίνας του Ταβουλάρη, άνευ συνεργασιών, ετοιμάζουν τη δική τους "πατέντα" για να διεκδικήσουν το μερίδιό τους, εκπονώντας μελέτη για το σχεδιασμό ενός σύγχρονου τύπου επιβατηγού πλοίου.
Οσον αφορά τις υπόλοιπες μονάδες, το ναυπηγείο της Αυλίδας περιμένει τον δικό του "σωτήρα" που αναμένεται να είναι ο επιχειρηματίας Στασινόπουλος,ο οποίος στην προσφορά του - όπως διαρρέουν - κάνει σαφές ότι το μισό χώρο του ναυπηγείου θα τον χρησιμοποιήσει για άλλη χρήση! Το Νεώριο τείνει να μετατραπεί σε καρνάγιο, ενώ τα σχέδια για τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είναι δραστική συρρίκνωση, ξεκινώντας με την "απόσυρση" 1.500 εργατοτεχνιτών και έπεται συνέχεια.
Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν παραπέρα τα αστρονομικά υπερκέρδη των εφοπλιστών, το ταξικό ναυτεργατικό κίνημα και οι κομμουνιστές ναυτεργάτες, καταθέτουν τη δική τους πρόταση. Πρόταση που αφορά την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝΓιώργος Τούσσας υπογραμμίζει σχετικά: "Από το 1986 μέσα στα πλαίσια μιας άλλης πολιτικής, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα προβάλλει την επεξεργασμένη πρόταση για τη συγκρότηση Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.Μιλάμε για δημόσιο Οργανισμό του οποίου η διεύθυνση και η λειτουργία του θα είναι υπό τον αυστηρό εργατικό έλεγχο και θα χαρακτηρίζεται από διαδικασίες διαφάνειας και συλλογικότητας".
Η πρόταση αυτή, σύμφωνα με το συνδικαλιστή, έχει σκοπό την ολόπλευρη εξυπηρέτηση των θαλάσσιων συγκοινωνιακών αναγκών, την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών τη βελτίωση της κατάστασης των ναυτεργατών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Στη βάση αυτή θα καταρτιστεί πρόγραμμα ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου και θα ναυπηγηθούν ομοειδούς τύπου πλοία στα ελληνικά ναυπηγεία. "Γενικά - συνεχίζει - η πρόταση αυτή περιλαμβάνει και κινητοποιεί τις δυνατότητες της ναυπήγησης, της επισκευής, αλλά και της αξιοποίησης των πρώτων υλών από τη δική μας χώρα.Ενώ προϋποθέτει τη δημιουργία δημόσιου ενιαίου φορέα ναυπηγικής βιομηχανίας και έρχεται σε σύγκρουση με την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά του μεγάλου κεφαλαίου. Η ΠΕΜΕΝ και οι ναυτεργάτες συνεχίζουμε αταλάντευτα τον αγώνα μας, συντονιζόμαστε με τους εργατοτεχνίτες της Ζώνης και καλούμε να συσπειρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι να συγκροτήσουμε το δικό μας μέτωπο ενάντια στα μονοπώλια για να επιβάλουμε τις προτάσεις μας".