Κυριακή 17 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΙΣΙ
Εκδήλωση - συνάντηση Αριστερών Κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών

Συνάντηση Αριστερών Κομμάτων που συμμετέχουν ή συνεργάζονται στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, έγινε προχτές 15.1.99 στο Παρίσι με πρωτοβουλία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Τα κόμματα που συμμετείχαν απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα που έχουν σχέση με την ΕΕ και τις Ευρωεκλογές. Αυτό έγινε στα πλαίσια εκδήλωσης σε αίθουσα του Παρισιού κάτω από το γενικό τίτλο: "Φόρουμ προοδευτικών κομμάτων - πέντε ώρες για την Ευρώπη".

Στα πλαίσια της εκδήλωσης αυτής ο Εθνικός Γραμματέας του ΓΚΚ Ρόμπερ Υ δημοσιοποίησε ένα κείμενο με το γενικό τίτλο: "Κοινή έκκληση ενόψει των Ευρωεκλογών του Ιούνη του 1999, για μια άλλη πορεία για την Ευρωπαϊκή Οικοδόμηση". Πήραν μέρος 16 κόμματα, επικεφαλής των οποίων συμμετείχαν και οι Γραμματείς: Του Πορτογαλικού ΚΚ Κάρλος Καρβάλιας,Φάουστο Μπερτινότι της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Β. Μπάγιερ, ΓΓ του ΚΚ Αυστρίας, ο Ι. Μποβουά, ΓΓ του ΚΚ Βελγίου και ο Χούλιο Αγκίτα, πρόεδρος της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας.

Οπως ανακοινώθηκε στο τέλος το κείμενο προσυπέγραψαν τα 13 από τα 16 κόμματα που παραβρέθηκαν στο Παρίσι.

Στην τοποθέτησή του ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, υπογράμμισε:

Στην Ελλάδα αναπτύσσεται ένα ισχυρό κίνημα αντίστασης στην πολιτική και στις επιπτώσεις της ΟΝΕ. Εργάτες, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες και, κυρίως, οι νέοι άνθρωποι, βγαίνουν στους δρόμους και αγωνίζονται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, σήμερα (Παρασκευή), ανέφερε ο Σπ. Χαλβατζής, πολλές δεκάδες χιλιάδες νέοι, μαθητές, φοιτητές και άλλοι εργαζόμενοι, στην Αθήνα και σ' όλες τις πόλεις της χώρας διαδήλωσαν ενάντια στη λεγόμενη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την Παιδεία. Κινητοποιούνται ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο, οδηγούν στη μαζική ανεργία και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με την ελαστικοποίηση και τη μερική απασχόληση, στη μερική ασφάλιση κλπ.

Για τα Βαλκάνια, είπε, καταγγείλαμε τις επεμβάσεις των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών που διαιρούν τους λαούς και προωθούν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Καταγγέλλουμε τον επιθετικό ρόλο του ΝΑΤΟ και την επέκταση της δράσης του εναντίον των λαών που αντιστέκονται, τη δημιουργία βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, την επέκτασή του προς ανατολάς.

Τέλος, σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής: "Ανεξάρτητα από το ότι δεν υπογράψαμε το κείμενο που παρουσιάστηκε, το ΚΚΕ συνεχίζει τις συναντήσεις, τις επαφές, τη συνεργασία με όλα τα κόμματα. Πάνω απ' όλα επιδιώκουμε την κοινή δράση των κομμουνιστικών, εργατικών, προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων ενάντια στην πολιτική των πολυεθνικών, ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Ο "Ρ" την επόμενη βδομάδα θα έχει αναλυτικό ρεπορτάζ από τη συνάντηση του Παρισιού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ