Τετάρτη 2 Ιούνη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Κρούσματα αντικομμουνισμού

Σε πρωτοφανή αντικομμουνιστική επίθεση προχώρησε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ντουράο Μπαρόσο, την Κυριακή 23 Μάη, ονοματίζοντας το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα ως υπεύθυνο για ενδεχόμενα προβλήματα ασφάλειας κατά τους αγώνες της τελικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, που θα πραγματοποιηθούν στην Πορτογαλία τον Ιούνη.

Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές αποτέλεσαν οι κινητοποιήσεις που έχουν προαναγγείλει εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας.

Μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του Κόμματός του (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Πορτογαλίας) ο κ. Μπαρόσο είπε πως «ορισμένες πολιτικές δυνάμεις επιδιώκουν να προκαλέσουν αστάθεια στις δυνάμεις ασφάλειας αυτή τη στιγμή», και συνέχισε: «Καθιστώ ευθέως υπεύθυνο το Κομμουνιστικό Κόμμα για ορισμένα προβλήματα που πρόκειται να δημιουργηθούν».

Η επίθεση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Πορτογαλικού ΚΚ, το οποίο, σε ανακοίνωση της Πολιτικής του Επιτροπής, καταδικάζει τις απειλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας ως προβοκατόρικες και απαράδεκτες, απορρίπτοντας την προσπάθεια εκφοβισμού των εργαζομένων και επαναλαμβάνοντας την αλληλεγγύη του Πορτογαλικού ΚΚ στις δίκαιες διεκδικήσεις τους.

Σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλική Βουλή στις 26 Μάη, ο κ. Μπαρόσο επέμενε και επανέλαβε τα περί «κομμουνιστικού δακτύλου», χαρακτηρίζοντας την «Ιντερσιντικάλ» ως «το συνδικαλιστικό μακρύ χέρι του Πορτογαλικού ΚΚ».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ Κάρλος Καρβάλιας χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Μπαρόσο ως «γνήσια πολιτική τρομοκρατία», πρωτοφανή στα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα και τόνισε πως «όπως είναι σίγουρη η έλευση του ήλιου κάθε μέρα, το ίδιο σίγουρο είναι πως δε θα μας τρομοκρατήσουν απειλές ή προκλήσεις οιουδήποτε κομματικού ηγέτη, έστω και αν αυτός προσωρινά βρίσκεται στον πρωθυπουργικό θώκο».

Παράλληλα, σε αρμονία με τα κρούσματα αντικομμουνισμού που σημειώνονται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέρχονται από ορισμένους κύκλους των ΜΜΕ τα περί «σταλινισμού». Ετσι, την περασμένη βδομάδα, η ομάδα των «ανανεωτών» που αποχώρησε από το Πορτογαλικό ΚΚ πριν 1,5 περίπου χρόνο έδωσε στη δημοσιότητα ανέκδοτο κείμενο στελέχους της που απεβίωσε πέρσι, το οποίο καλεί στην «καταδίκη του σταλινικού μοντέλου» που «ήταν σε αντιπαράθεση και άρνηση» με την πάλη για ελευθερία. Το κείμενο, που αναπαράχθηκε από μεγάλα αστικά ΜΜΕ, δόθηκε με αφορμή την «3η συνδιάσκεψη» της ομάδας που συζήτησε, μεταξύ άλλων, τις ευρωεκλογές, τη σχέση με το «Ευρωπαϊκό Αριστερό Κόμμα» και τις προεδρικές εκλογές του 2006.

Δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο το γεγονός ότι το αντικομμουνιστικό αυτό σκηνικό στήνεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές, όπου το Πορτογαλικό ΚΚ έχει θέσει το φιλόδοξο στόχο της εκλογής 3 ευρωβουλευτών.


Ν.Σ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ