Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ χτες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή
Η φερόμενη ως "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" δεν απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της μαθητικής νεολαίας, γι' αυτό, άλλωστε, οξύνονται οι αγώνες για την ανατροπή της, τόνισε χτες στην ομιλία της στη Βουλή μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παράλληλα, κατήγγειλε, για μια φορά ακόμα, τις προβοκατόρικες πρακτικές και συνολικά τη λογική της κυβέρνησης, εναντίον των μαθητικών αγώνων.
Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, είχε ως εξής:
"Σήμερα όλοι ζήσαμε ένα πολύ συγκεκριμένο και πραγματικό γεγονός. Οι δρόμοι της Ελλάδας γέμισαν από μαθητικά νιάτα κι έδωσαν ένα μάθημα σε αυτούς που τους λένε "υποκινούμενους", "ανώριμους", αφού ξέρουν γιατί αγωνίζονται, ξέρουν να περιφρουρούν τις κινητοποιήσεις τους, ξέρουν τι θέλουν.
Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι η καλύτερη απάντηση στην υποκριτική - το λιγότερο που μπορώ να πω - και χλευαστική στάση της κυβέρνησης απέναντι σε μία ολόκληρη γενιά. Βεβαίως - ιδιαίτερα η κρατική τηλεόραση - ξεκίνησε να δείχνει τις κινητοποιήσεις, προβάλλοντας ορισμένα περιθωριακά και περιφερειακά, αναμφισβήτητα, καταδικαστέα φαινόμενα με μασκοφόρους. Απέφυγε, βεβαίως, να ξεκινήσει - όπως και δημοσιογραφικά είναι σωστό - δείχνοντας την κινητοποίηση. Μετά, αφού θέλεις, δείχνεις και τα έκτροπα".
"Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να αναρωτηθεί ο καθένας και η καθεμιά, εντός και εκτός Βουλής: Ποιον συμφέρουν αυτά τα λίγα αρνητικά φαινόμενα καταστροφής των κτιρίων. Μπορεί ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος να μην έχει τα στοιχεία αυτά, που να λέει, αυτός έφτιαξε το συγκεκριμένο μηχανισμό. Εγώ όμως βάζω το ερώτημα: Ποιον συμφέρουν; Συμφέρουν, παραδείγματος χάριν, το ΚΚΕ οι καταστροφές των κτιρίων; Πολύ δε περισσότερο, των θρανίων, των πινάκων; Το ΚΚΕ, το οποίο έχει σαφή θέση υπέρ των αγώνων και σαφή θέση για το δικαίωμα των αγωνιζόμενων να καθορίζουν τι μορφή θέλουν; Κερδίζει το ΚΚΕ, ένα κόμμα, που ξέρει εδώ και 80 χρόνια, ότι ένας τρόπος υπόσκαψης αυτών των αγώνων είναι αυτές οι μέθοδοι της προβοκάτσιας; Εγώ θα έλεγα ότι μέσα σε αυτή την αίθουσα - για να το βάλουμε σε πολιτικό επίπεδο - αντικειμενικά αυτά τα φαινόμενα συμφέρουν μόνο την κυβέρνηση. Απόδειξη ότι όταν η κυβέρνηση θέλει να χτυπήσει τους αγώνες βάζει πρώτο πλάνο 3 κτίρια που είναι κατεστραμμένα. Και τους μασκοφόρους τους βάζουν, τους βλέπουμε 4 - 5 μέρες τώρα, έξω από την πορεία κι αφού τελειώσει η πορεία κάνουν ό,τι κάνουν. Αντικειμενικά, αυτά τα φαινόμενα συμφέρουν την κυβέρνηση κι ας προβληματιστεί ο καθένας. Δεν είναι καινούριο το πρόβλημα, πέραν του ότι έχουμε πει κι από αυτό το βήμα της Βουλής ότι στην αυλή της η κυβέρνηση εκτρέφει αυτούς τους μηχανισμούς. Είδαμε και κάποια άλλα φαινόμενα. Κάποιος να παίρνει την καραμπίνα κλπ. Δε λέμε, βέβαια, ότι το έβαλε η κυβέρνηση. Οταν όμως καλλιεργείς ένα τέτοιο κλίμα, όταν προβάλλεις τους μασκοφόρους και βάζεις στην πρώτη γραμμή τέτοιου είδους ενέργειες, όταν υποθάλπεις τις εντάσεις, όταν προκαλείς το "διαίρει και βασίλευε", τότε θα βρεθούν και αρρωστημένοι άνθρωποι, οι οποίοι θα δράσουν ακόμα περισσότερο ανεξέλεγκτα.
Εμείς για μια ακόμα φορά σας λέμε: Καταδικάστε εσείς ως κυβέρνηση αυτά τα γεγονότα, μην τα προβάλλετε στην πρώτη γραμμή. Και τα υποθάλπετε και τα αξιοποιείτε και τα χρησιμοποιείτε για να τσακίσετε τους αγώνες των μαθητών και να τους συκοφαντήσετε. Νομίζω ότι τα 15χρονα και τα 16χρονα απέδειξαν σήμερα ότι ξέρουν, όχι μόνο τι σημαίνει αγώνας, αλλά και τι σημαίνει περιφρούρηση του αγώνα. Ουδέποτε δημιουργήθηκαν προβλήματα, όταν ο λαός μαζικά αγωνίστηκε".
"Είπατε ότι κάνατε ένα πρώτο βήμα καλής θέλησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κλειστών σχολείων, κάνοντας κάποιες παροχές. Εγώ θα έλεγα αυτές οι παροχές - για ένα χρόνο πως θα υπολογιστεί ο βαθμός κλπ. - είναι κοροϊδία. Είναι σαν τις παροχές που κάνατε κάποτε στους εργαζόμενους, όταν σας ζητούσαν δικαίωμα στην αύξηση και δίνατε τις πλαστές εφημερίες και τις υπερωρίες, προκειμένου να έρθει η ώρα να τους συκοφαντήσετε ότι αποδέχονται να παίρνουν λεφτά, χωρίς να προσφέρουν αντίστοιχο έργο.
Προσφέρετε αυτά στους μαθητές και έρχεστε τώρα και λέτε "γιατί παλεύουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, θέλουν λιγότερη γνώση και είναι οπαδοί της ήσσονος προσπάθειας". Σε ποιον τα λέτε κ. υπουργέ - και μιλάτε για κίνηση καλής θέλησης - σε ποιον τα λέτε; Στα παιδιά αυτά, που, κυριολεκτικά, μορφώνονται δυο οκτάωρα; Αρχίζουν το πρωί και τελειώνουν το βράδυ, το σχολείο, το φροντιστήριο, την ξένη γλώσσα και όλα αυτά;
Θα πρέπει κανείς πραγματικά να θεωρήσει τη νεολαία μας αρρωστημένη - και δεν είναι αρρωστημένη, είναι υγιέστατη - να θέλει η νεολαία να κάνει λιγότερα μαθήματα στα σχολεία, να πηγαίνει, δηλαδή, 5 ώρες και να κάθεται πάνω στο θρανίο και μετά να πηγαίνει στο φροντιστήριο. Αυτό που θέλει η νεολαία είναι σύγχρονη μόρφωση σε ένα σχολείο. Από εκεί και πέρα, στο σπίτι να έχει και ελεύθερο χρόνο, ώστε να μπορεί, αν θέλετε, να ασχολείται πιο δημιουργικά για να αφομοιώσει και να αναπτύξει τις γνώσεις. Οταν έρχεστε και λέτε ότι η ελληνική νεολαία παλεύει για την τεμπελιά, μετά σας ενοχλεί αν ένας μαθητής ή μια μαθήτρια πει μια κουβέντα παραπάνω στο μικρόφωνο".
"Λέτε: "Οι κινητοποιήσεις τονώνουν την ιδιωτική παιδεία". Αφού δεν παίρνετε την ευθύνη σας για το φούντωμα της ιδιωτικής παιδείας. Ισα - ίσα, αν υλοποιηθούν τα μισά από αυτά για τα οποία αγωνίζονται, η ιδιωτική παιδεία θα χάσει πάρα πολλά κέρδη.
Λέτε: "Τώρα υπάρχουν δυο ταχύτητες μαθητών, αυτή των ιδιωτικών κι αυτή των δημόσιων σχολείων". Απλώς, θέλετε να μην αγωνίζονται στο δημόσιο, να διατηρηθεί η κατάσταση και να διευρυνθεί. Με την ευκαιρία, έχετε ελέγξει ως υπουργείο Παιδείας, αν τόσο πολύ υψηλό επίπεδο υπάρχει στα ιδιωτικά, σε σχέση με τα δημόσια; Για ψάξτε το καλύτερα, έργο βιτρίνας γίνεται κι εκεί. Βεβαίως γίνονται περισσότερα μαθήματα, όταν το παιδί πηγαίνει στο ιδιωτικό σχολείο κι αρχίζουν "φέρε το τάδε", "πάρε το τάδε βιβλίο για να κάνουμε συμπληρωματική διδασκαλία" κλπ. Βεβαίως, πληρώνουν περισσότερα οι οικογένειες και γίνονται περισσότερα μαθήματα. Μην υποτιμάτε όλη τη δουλιά που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στο εκπαιδευτικό σύστημα, παρά τα χάλια που υπάρχουν. Χάρη στους ζωντανούς οργανισμούς, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και μαθητές. Γίνεται ένα έργο. Γιατί το μηδενίζετε; Γιατί γίνεστε εραστές της ιδιωτικής παιδείας; Ας ξεφύγουμε κι από αυτό το μύθο και να σας πω ότι η ιδιωτική παιδεία κατήφορο παίρνει κι αυτή. Εκεί δε γίνονται απεργίες και καταλήψεις, ρωτήστε, όμως, τους εκπαιδευτικούς τι τραβάνε από τους ιδιοκτήτες. Συνθήκες εργοστασίου. Αλλοι παράγοντες εκεί, σε αυτά τα σχολεία μπαίνουν παιδιά στρωμάτων, που έχουν την εισοδηματική δυνατότητα. Δεν πάνε τα παιδιά του ανέργου, του εργάτη, του πιο φτωχού. Επομένως, μην μας φέρνετε το επιχείρημα ότι τέτοια δε γίνονται στα ιδιωτικά και γίνονται στα δημόσια. Δεν είναι ενιαίο το εκπαιδευτικό σύστημα, είναι ταξικό. Και μέσα στο δημόσιο σχολείο και ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό. Γι' αυτό το λόγο εμείς είμαστε αντίθετοι με το νόμο της κυβέρνησης".
"Περισσεύει η έπαρση. Εχετε, βεβαίως, δικαίωμα να υπερασπιστείτε το νόμο σας και την πολιτική σας. Εγώ να σας πω ότι το πιστεύετε πραγματικά. Αλλά η διαφωνία με το ΚΚΕ, ή τους μαθητές είναι στο εξεταστικό; Θυμηθήκατε σήμερα την επετηρίδα, γιατί τη θυμηθήκατε; Αποπροσανατολισμός. Αποπροσανατολίζετε τον κόσμο. Αφού πολεμάτε το εκπαιδευτικό σύστημα, στο οποίο έχετε συμβάλει κι εσείς, αφού το καταρρακώνετε και το πολεμάτε, λέτε ότι το καινούριο είναι καταπληκτικό. Ετσι μας λέγατε και για τα παλιά. Γιατί - λέτε - τώρα πια είναι το σχολείο της πραγματικής μάθησης και της κρίσης. Εγώ, λοιπόν, θα σας διαβάσω κάτι, προκειμένου να σας δείξω τι παιδαγωγική πρόνοια έχετε πάρει για τις εξεταστικές διαδικασίες, όπου προάγεται η κριτική ικανότητα. Σε ένα από τα τεύχη στο μάθημα της Ιστορίας...
"Το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη καταργήθηκε σε όλες τις ελεύθερες κτήσεις της αυτοκρατορίας. Πότε;
α) Το 212 μ.Χ. από τον Καρακάλα;
β) Το 130 μ.Χ. από τον Μάρκο Αυρήλιο;
γ) Το 264 μ.Χ. από τον Διοκλητιανό;
δ) Το 313 μ.Χ. από τον Μαξέντιο;
ε) Το 250 μ.Χ. από τον Αυρηλιανό;"
Ξέρετε τι λείπει; Να πείτε ότι όποιος απαντήσει καλά, θα πάρει ένα μηχανάκι, ένα αυτοκίνητο ή ένα μίξερ. Τι σας θυμίζουν αυτά; Εμένα μου θυμίζουν τον τροχό της τύχης και τα άλλα τηλεπαιχνίδια. Το ΚΚΕ, από τη δική του σκοπιά βεβαίως, ξέρει γιατί καταψήφισε το νόμο και λέει ότι αυτός δεν παίρνει γιατρειά. Πρέπει να καταργηθεί. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, παγώστε τον. Ξανανοίχτε τη συζήτηση, τώρα, που οι μαθητές είναι πιο ώριμοι, μέσα από τους αγώνες. Λέτε ότι άμα καταργήσουμε το νόμο καταργούμε το ολοήμερο σχολείο και λοιπά. Στη Βουλή δεν έρχεται κάτι αυθαίρετο, αν υπάρχει πρόβλημα