Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Σε προσυνεδριακή τροχιά

Οπως όλα δείχνουν, η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει πεδίο επί του οποίου διάφοροι πρωτοκλασάτοι του κόμματος θα επιχειρήσουν να θέσουν υποψηφιότητα και να τονώσουν τις προσωπικές "μετοχές" τους για τη μετα - Σημίτη περίοδο. Υπ' αυτό το πρίσμα θα πρέπει να εκτιμηθεί η διαφωνία, την οποία εξέθεσε η Β. Παπανδρέου, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, απέναντι στο κείμενο Διακήρυξης για την αντικατάσταση της 3ης του Σεπτέμβρη, που έδωσε στη δημοσιότητα πριν μερικές μέρες ο πρωθυπουργός και αναμένεται να επικυρωθεί στο συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Ανάπτυξης υποστήριξε στη συνεδρίαση ότι το διακηρυκτικό κείμενο πρέπει να γίνει πιο σαφές, να είναι πιο ιδεολογικό και να μη δίνει την αίσθηση ότι προωθείται η δημιουργία ενός νέου κόμματος, μέσα στο ΠΑΣΟΚ...

Συνήγοροι των θέσεων της υπουργού εμφανίστηκαν - για τους δικούς τους λόγους - οι Α. Τσοχατζόπουλος και ο Κ. Λαλιώτης, οι οποίο ανέφεραν πως μέσω του υφιστάμενου κειμένου διακήρυξης δημιουργείται η εντύπωση πως καταργείται η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, πράγμα που δεν πρέπει να συμβεί, όπως συμπλήρωσαν.

Ο Κ. Σημίτης επιχείρησε από την πλευρά του να αναδιπλωθεί, απαντώντας ότι δεν πρόκειται για κατάργηση των αρχών και των διακηρύξεων του ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρόκειται για αντικατάσταση του ΠΑΣΟΚ, αλλά για "ιδεολογικό - πολιτική προσαρμογή στα νέα δεδομένα"... Η θέση Σημίτη, πάντως, καθόλου δε συνεπάγεται ότι παραιτείται από την πρόθεση να επικυρωθεί το κείμενο που ήδη έχει διαμοιραστεί, ως έχει.

Πάντως, είναι φανερό ότι και στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΓ, που αναμένεται μαραθώνια - αφού έχει αποφασιστεί να ολοκληρωθεί η σύνθεση των κειμένων που αφορούν στη νέα Διακήρυξη και στις Πολιτικές Θέσεις του κόμματος - θα γίνουν εμφανείς οι προσπάθειες των διαφόρων πλευρών να προωθήσουν τις θέσεις τους. Είναι γνωστό, δε, ότι τόσο η Β. Παπανδρέου, όσο και ο Κ. Λαλιώτης, δεν έχουν παραιτηθεί από την άποψη για "συλλογική ηγεσία" στο ΠΑΣΟΚ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο Α. Τσοχατζόπουλος ετοιμάζει μια"συνολική πλατφόρμα" με την οποία θα κινηθεί μέχρι το συνέδριο, αρχής γενομένης από τη συνεδρίαση της ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, και με την οποία θα θελήσει να εμφανιστεί ως ο "αδιαφιλονίκητος αριστερός πόλος" μέσα στο ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και στη συζήτηση γύρω από το καταστατικό του κόμματος, ο Απ. Κακλαμάνης εξέφρασε τη διαφωνία του με τον περιορισμό του αριθμού των μελών του ΕΓ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ