Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Χίλιες μέρες κόντρα στα αρπαχτικά

Οι κάτοικοι του Στρυμονικού Κόλπου συνεχίζουν ν' αντιδρούν στα σχέδια της καναδικής εταιρίας και στην κυβερνητική πολιτική

Συμπληρώθηκαν ήδη πάνω από χίλιες μέρες από τη μέρα που άρχισε ο αγώνας των κατοίκων της Ολυμπιάδας και των γύρω περιοχών κατά της λειτουργίας της μονάδας χρυσού που έχουν βάλει στο χέρι οι Καναδοί. Χίλιες μέρες που με αποφασιστικότητα και πάθος όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στα "χαρακώματα" για να μην περάσουν οι άνθρωποι της πολυεθνικής για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, μια χρονική περίοδο που χιλιάδες άνθρωποι με τις κινητοποιήσεις τους έβαλαν φραγμό στις κυβερνητικές αποφάσεις ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου της χώρας στους ξένους επενδυτές.

"Βρισκόμαστε επί ποδός όλο το εικοσιτετράωρο, κοιμούμαστε στα φυλάκια, πάνω στα καθίσματα. Δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να κάνουν το εργοστάσιο στην περιοχή μας", μας λέει ο πρόεδρος της Κοινότητας Ολυμπιάδας Ν. Μήτσιου και συνεχίζει:

"Η TVX HELLAS AE θυγατρική της TVX GOLD είναι μόνο για διασκεδάσεις και για τουρνουά. Πίσω από τη βιτρίνα όμως υπάρχουν οι εργαζόμενοι των μεταλλείων που έχουν μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Η εταιρία έχει ήδη αρχίσει να ζητάει απολύσεις, ενώ τα προβλήματα θα ενταθούν καθώς η μητρική TVX GOLD έχει τα χάλια της, καθώς η μετοχή της κατρακυλάει συνέχεια. Το αρνητικό κεφάλαιό τους είναι 1,130 δισ. και οι υποχρεώσεις τους είναι 44,6 δισ. Τόκοι περιόδου 4 δισ. Σύμφωνα με το νόμο 2190 πρέπει η εταιρία να τεθεί υπό εκκαθάριση ή να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου".

Οι πληροφορίες λένε ότι οι λίγοι που απασχολούνται αυτή την ώρα στις παλιές εγκαταστάσεις των μεταλλείων της Ολυμπιάδας κάνουν έρευνες για να δούνε το εύρος του κοιτάσματος που υπάρχει. Το εργοστάσιο όμως εμπλουτισμού έχει σταματήσει από το '95. Παράλληλα, δεν έχει εγκαταλείψει η καναδική εταιρία τα σχέδιά της για τη λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στην Ολυμπιάδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι κάτοικοι ότι δεν έχει πολύ καιρό που έφθασε συνεργείο της ΔΕΗ από την Αθήνα για να συντάξει μια προμελέτη επέκτασης του δικτύου υψηλής τάσης προς το εργοστάσιο εμπλουτισμού.

Από την άλλη δε σταμάτησαν να σέρνονται στα δικαστήρια όσοι κάτοικοι εμπόδισαν με τον αγώνα τους την υλοποίηση μιας καταστροφικής για την περιοχή επένδυσης. Συνέχεια επιδίδονται κλητήρια θεσπίσματα.

Στο μεταξύ, ενώ από πλευράς υπουργείου υπάρχει σιωπή, μετά τον Ιούνη που κατατέθηκε η μελέτη από τους Καναδούς, το "κίνημα" αντίστασης στα σχέδια της πολυεθνικής και της κυβέρνησης μεγαλώνει. Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής αντιδρούν στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού, όχι μόνο στο Στρυμονικό Κόλπο αλλά και στον Κόλπο της Ιερισσού. Ο Δήμος της Ιερισσού έχει ξεσηκωθεί και ζητάει να σταματήσουν οι έρευνες της TVX GOLD στη θέση Σκουριές. Αλλά και ο δήμαρχος Αρναίας έχει πάρει αρνητική θέση.

Α. Ν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ