Παρασκευή 1 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Στην υπηρεσία των κερδών τους η κυβέρνηση

Ο έλεγχος της λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς από όλο και λιγότερες μεγάλες εταιρίες - που όπως κατά καιρούς δηλώνουν στελέχη τους, στόχος τους είναι με κάθε τρόπο μέσα στα επόμενα χρόνια η "πίτα" των κερδών να μοιραστεί σε όσο γίνεται λιγότερες εταιρίες, έχοντας εκτοπίσει (είτε με κλείσιμο είτε με εξαγορές) τις μικρότερες - χαρακτήρισε το συγκεκριμένο χώρο και τη χρονιά που πέρασε. Και βέβαια, όλα αυτά δεν είναι ανεξάρτητα από την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, καθώς με ένα πλέγμα μέτρων και πολιτικών ευλογεί και συνεπικουρεί συνειδητά για μια τέτοια εξέλιξη. Οπως, δεν είναι ανεξάρτητο από τη γενικότερη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, που είναι η συγκέντρωση των κερδών σε όλους τους τομείς της αγοράς από την παραγωγή και το εμπόριο μέχρι την παροχή υπηρεσιών σε όλο και λιγότερα χέρια.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εταιρίες ο στόχος τους για αύξηση των κερδών τους με κάθε τρόπο είναι "ένα το κρατούμενο", που με ένα πλέγμα ρυθμίσεων τους εξασφαλίζει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από την "απελευθέρωση" των ασφαλίστρων των οχημάτων και την υποβάθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Και βέβαια η αύξηση των κερδών τους είναι αυτοσκοπός και δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ετσι, έχοντας ξεπεράσει το στάδιο που οι αυξήσεις των ασφαλίστρων καθορίζονταν υποτίθεται από το υπουργείο, αλλά στην πραγματικότητα κατ' εντολή των εταιριών, και αφού ξεζούμισαν όσο γινόταν τους γιωταχήδες, μετά την "απελευθέρωση" που ισχύει εδώ και έξι χρόνια, υπερπολλαπλασιάζοντας τα τιμολόγιά τους, τώρα αναζητούν άλλους τρόπους. Παράλληλα, προοδευτικά, απαιτούν από την κυβέρνηση, η οποία και τείνει στην ικανοποίηση των αξιώσεών τους, να αντικαθιστούν όλο και περισσότερους δημόσιους φορείς, όσον αφορά σε ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Ασφάλιση αυτοκινήτων

Τα ασφάλιστρα στην Ελλάδα είναι χαμηλά. Αυτό δηλώνουν σε όλους τους τόνους οι εκπρόσωποι των ισχυρών του χώρου, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν υπερπολλαπλασιάσει τα τιμολόγιά τους κυρίως μετά την "απελευθέρωση" που τους έλυσε τα χέρια, στη συνέχεια, με πρόσχημα το διπλασιασμό των κατώτερων ορίων υποχρεωτικής ασφάλισης, η οποία για υλικές ζημιές αναπροσαρμόστηκε από 14 εκατ. δρχ. ελάχιστη ζημιά στα 30 εκατ. και για σωματικές βλάβες από 75 εκατ. σε 150 εκατ. δρχ. Στο μεταξύ, παρά τις αυξήσεις των τελευταίων ετών, που οι ίδιες προσδιόρισαν με βάση υποτίθεται τις παραπάνω ζημιές ως... ελάχιστες, το τελευταίο διάστημα άρχισαν να στρώνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις, επικαλούμενες δήθεν υψηλό κόστος αποζημιώσεων σε σχέση με τα ασφάλιστρα που εισπράττουν.

Ηδη, δε, απεργάζονται και νέους τρόπους αύξησης των κερδών τους με την περίφημη "αντικειμενικοποίηση" των ζημιών. Τι σημαίνει αυτό; Οτι οι εταιρίες θα αποφασίσουν και θα επιβάλουν ένα τιμολόγιο που θα ισχύει σαν ευαγγέλιο για την καταβολή αποζημιώσεων. Οι ίδιες θα αποφασίζουν για το πόσο κοστίζει κάθε ζημιά, πιέζοντας προς τα κάτω το κόστος και κατά συνέπεια τα ποσά που θα καταβάλλουν ως αποζημίωση, στο στιλ "τόσα έχεις να παίρνεις, άμα σ' αρέσει"...

Παράλληλος στόχος των μεγάλων εταιριών, τον οποίο κουκουλώνουν με το πέπλο της "φερεγγυότητας", είναι το κλείσιμο των μικρών εταιριών, ώστε η όλο και διευρυνόμενη "πίτα" της ασφαλιστικής αγοράς να μοιραστεί μεταξύ των λίγων και "εκλεκτών", μεταξύ άλλων με την αναγκαστική στροφή των ασφαλισμένων στις μεγάλες εταιρίες, που λένε ότι "είναι ακριβές γιατί είναι καλές". Αυτό, πάνε να το πετύχουν - και μάλιστα στην υπηρεσία τους τίθεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, που φέρεται να συμφωνεί και να μην αρνείται να το προωθήσει νομοθετικά - με την αλλαγή του τρόπου είσπραξης της αποζημίωσης. Ζητούν, δηλαδή, ο δικαιούχος αποζημίωσης ασφαλισμένος να εισπράττει από τη δική του εταιρία το ποσό της αποζημίωσης και στη συνέχεια η εταιρία του να τα βρίσκει με την εταιρία του υπαίτιου οδηγού. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, αυτονόητο είναι ότι οι ασφαλισμένοι θα αρχίσουν να στρέφονται προς τις μεγάλες εταιρίες, που διαφημίζονται ως "φερέγγυες", πιστεύοντας ότι "πληρώνοντας κάτι παραπάνω τουλάχιστον είναι σίγουροι", έστω κι αν υπάρχουν και μικρές και φερέγγυες εταιρίες.

Ασφάλειες ζωής

Για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες "δουλεύει" η κυβέρνηση και στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης. Ενας τομέας πολλά υποσχόμενος για τις εταιρίες, όσον αφορά τα κέρδη που τους εξασφαλίζει, καθώς τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής αποτελούν γι' αυτές τσάμπα κεφάλαια, που αξιοποιούν κερδοσκοπικά για επενδύσεις αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, ενώ οι υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους μόλις και μετά βίας φτάνουν τα όρια των υποχρεωτικών παροχών. H κυβερνητική πολιτική της υποβάθμισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, του ξηλώματος του κράτους πρόνοιας και των συντάξεων πείνας λειτουργεί προς όφελος των ασφαλιστικών, που τους έχει ανοίξει η όρεξη και εκμεταλλευόμενες το έδαφος που έχει καλλιεργήσει η ίδια η κυβέρνηση και έχει προδιαγράψει στη λογική της... ανταποδοτικότητας, έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν ανοιχτά τη διά νόμου συμμετοχή τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Η επιχειρηματολογία των ασφαλιστικών εταιριών που ζητούν καθολικότητα και υποχρεωτικότητα της ιδιωτικής ασφάλισης στηρίζεται στο ότι το κράτος απέτυχε στην παροχή κοινωνικής ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "ξοφλημένα" και αναξιόπιστα, άρα μόνη διέξοδος - την οποία ουσιαστικά βαφτίζουν "πρόοδο" - είναι να μπουν οι ιδιωτικές εταιρίες για τα καλά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ως πιο φερέγγυες και αποδοτικές. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι για να αποδείξουν τη θέση τους επικαλούνται σχετικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στη βάση του όποιος θέλει ανθρώπινη σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσει ακόμα περισσότερα.

Για να στηρίξουν την αξίωσή τους επικαλούνται το κάλπικο δίλημμα που θέτει η ίδια η κυβέρνηση: μείωση των παροχών των ταμείων με καταβολή, στο μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων, της ελάχιστης προβλεπόμενης σύνταξης ή αύξηση των εισφορών. Και έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, αφού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ωμά ότι "ένας καλά εφοδιασμένος, μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλιση και την περίθαλψή του με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους" και οι εταιρίες επικροτώντας και επαυξάνοντας ζητούν και "κίνητρα" προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από ασφάλειες ζωής.

Μελίνα ΖΙΑΓΓΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ