Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η μεγαλύτερη μεγάλη επίθεση

Ενας νόμος εργασιακού μεσαίωνα ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, βάζοντας στα "έξι μέτρα" το οχτάωρο, την πλήρη απασχόληση, τις συλλογικές συμβάσεις

Ενα νόμο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις δημιούργησε η κυβέρνηση το καλοκαίρι, στοχεύοντας στο οχτάωρο, την πλήρη απασχόληση, τις Συλλογικές Συμβάσεις. Ο νόμος θεσμοθετεί κάθε καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, στο όνομα της ...διασφάλισής της! Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο νόμος βασίστηκε στο "Σύμφωνο Εμπιστοσύνης προς το 2000" και η επεξεργασία του άρχισε ουσιαστικά από τη στιγμή που άρχιζε και ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη για τα εργασιακά.

Ο νόμος 2639/98 προβλέπει πρώτα απ' όλα τη "διευθέτηση του χρόνου εργασίας". Τη δυνατότητα, δηλαδή, των εργοδοτών με "επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας" ή με "συμφωνίες του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων" να επιβάλλουν 9ωρη ή 10ωρη απασχόληση στους εργαζόμενους για ορισμένους μήνες, υπολογίζοντας το χρόνο εργασίας σε ετήσια βάση. Οι διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι το ωράριο εργασίας θα είναι μειωμένο για ίσο χρονικό διάστημα με αυτό που οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 9ωρα και 10ωρα, ως αντάλλαγμα για την εργασία τους πέρα από το 8ωρο. Εναλλακτικά μπορεί να δίνεται μεγαλύτερη άδεια, ρεπό κλπ. Αυτή η ευθεία βολή στο 8ωρο δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες αφαίρεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιπλέον μειώνει άμεσα τις αποδοχές τους, αφού δεν αμείβεται η υπερωριακή εργασία.

Ο νόμος ανοίγει ακόμα περισσότερο το δρόμο στη μερική απασχόληση,όχι μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους που θα υπογράφουν σχετική ατομική σύμβαση,αλλά και για τους ήδη εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση, που ο εργοδότης θα μπορεί να τους μετατρέψει σε μερικά απασχολούμενους! Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφήνουν επίσης περιθώριο στον εργοδότη να απασχολήσει περισσότερες ώρες τους μερικά απασχολούμενους, αναιρώντας ουσιαστικά κάθε προηγούμενη διάταξη.

Οσα προβλέπονται σχετικά με τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης στοχεύουν στην κατάργηση όλων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, εκτός της ΕΓΣΣΕ σε πρώτη φάση, καθώς ορίζεται ρητά η δυνατότητα αμοιβής με το κατώτερο μεροκάματο των εργαζομένων που απασχολούνται σε κάποια δραστηριότητα στα πλαίσια των τοπικών συμφώνων!Η προϋπηρεσία και η ειδικότητα δε θα παίζουν κανένα ρόλο, καταργούνται δηλαδή οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Στο κατώτερο μεροκάματο καταδικάζονται και οι νεοπροσλαμβανόμενοι για κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ