Πέμπτη 24 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ "ΑΓΚΟΥΣΤΑ - ΝΤΑΣΟ"
Καταδικάστηκε ο πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Ενοχοι λόγω "παθητικής διαφθοράς" στην υπόθεση "Αγκούστα - Ντασό" κρίθηκαν από Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου, τόσο ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Βίλι Κλας, όσο και τους υπόλοιπους που ενέχονταν στην υπόθεση.

Χθες και μετά από πολύμηνη διαδικασία το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Κλας για δωροληψία κατά την υπογραφή των συμβολαίων ανάμεσα στην ιταλική εταιρία ελικοπτέρων "Αγκούστα" και τη βελγική κυβέρνηση στη δεκαετία του '80 - αφού τα χρήματα κατέληξαν στα ταμεία του φλαμανδόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος - ενώ παράλληλα τον απάλλαξε από την κατηγορία της πλαστογραφίας, αφού την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων. Επίσης το δικαστήριο έκρινε ένοχο δωροδοκίας το Γάλλο επιχειρηματία Σερζ Ντασό,όσον αφορά την άμεση ανάμειξή του στην υπόθεση αγοράς όπλων, το 1989, από τη γαλλική εταιρία ηλεκτρονικών "Ντασό". Επίσης στην ίδια υπόθεση κρίθηκαν ένοχοι δωροληψίας οι Γκι Σπίτελς και Γκι Κούμε,την εποχή εκείνη ηγέτης του γαλλόφωνου βελγικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και υπουργός Αμυνας αντίστοιχα. Οι Σπίτελς και Κούμε κρίθηκαν ένοχοι για δωροληψία από τη "Ντασό" - τα χρήματα που πήραν κατέληξαν στα ταμεία του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος - ενώ δικάστηκαν και οι δύο σε διετή φυλάκιση με αναστολή.

Λίγο αργότερα το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε και τις ποινές που για την περίπτωση του Κλας αφορούν μόνο την υπόθεση "Αγκούστα" και καταδικάζεται σε τρία χρόνια φυλάκισης με αναστολή και ο Ντασό σε διετή φυλάκιση με αναστολή, ενώ καταδικάστηκαν επίσης σε καταβολή προστίμου 60.000 βελγικών φράγκων ο καθένας. Μετά την εκδίκαση των πρώτων αναμειχθέντων στις δύο υποθέσεις εν συνεχεία το Δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις και για τους υπόλοιπους οκτώ κατηγορούμενους - βοηθούς και συνεργάτες - που έχουν έμμεση ανάμειξη με τις υποθέσεις, αλλά και την προσπάθεια συγκάλυψής τους.

Και οι δύο υποθέσεις, που η ρίζα της αποκάλυψής τους, αλλά και η βασική αιτία των ερευνών και της προσαγωγής τους στο δικαστήριο είναι ο μυστηριώδης και ανεξιχνίαστος ακόμα και σήμερα θάνατος, το 1991, του υπουργού Αντρέ Κουλς,αποτέλεσαν το "σκάνδαλο του αιώνα" όπως είχε χαρακτηριστεί από το βελγικό Τύπο - και αφορούν κατηγορίες ότι οι δύο εταιρίες δωροδόκησαν το βελγικό σοσιαλιστικό κόμμα για να εξασφαλίσουν ευνοϊκά συμβόλαια κατά τη διετία 1988-89, ενώ ο Κλας έγινε γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ το Σεπτέμβριο του 1994. Δεκατρείς μήνες αργότερα παραιτήθηκε εξαιτίας των αποκαλύψεων για την ανάμειξή του στο "σκάνδαλο".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ