Σελ. /38
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 1998

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗ ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Αντεπίθεση παλλαϊκή είναι η καλύτερη ευχή

Στον απόηχο των γκανγκστερικών βομβαρδισμών ενάντια στο λαό του Ιράκ από τον αμερικανικό και βρετανικό ιμπεριαλισμό, ο ελληνικός λαός και η νεολαία δεν εφησυχάζουν. Οι μέρες των γιορτών αποτελούν ευκαιρία για σκέψεις και προβληματισμούς, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης πιο αποφασιστικής δράσης με τον ερχομό του νέου χρόνου

Μουδιασμένη παραμένει, ακόμη, όλη η διεθνής κοινότητα από τις αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος του Ιράκ. Οι ΗΠΑ δεν παρέλειψαν να διευκρινίσουν ότι παραμένουν "με το δάκτυλο στη σκανδάλη", έτοιμες να επέμβουν όποτε, προφανώς, κρίνουν απαραίτητο, όπως ακριβώς έπραξαν και στις 16 του μήνα, όταν εξαπέλυσαν την "αλεπού της Ερήμου", παρακάμπτοντας προκλητικά κάθε διεθνή οργανισμό, ακόμη και τους συμμάχους τους, με εξαίρεση τη Βρετανία. Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δηλώνουν "ετοιμοπόλεμες", διατηρώντας ισχυρότατες δυνάμεις στην περιοχή και επιβάλλοντας καθεστώς διαρκούς τρόμου και απειλών, στέλνοντας μήνυμα, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά σε όλη την περιοχή και γενικότερα σε κάθε υποψήφιο "ανταγωνιστή" τους.

Οι εξελίξεις αυτές "έρχονται να δέσουν" και με τη νέα δομή και στρατηγική του ΝΑΤΟικού ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στα πλαίσια των οποίων δεν μπορεί κανένας να μιλά για επιχειρησιακά όρια, για εθνικά όρια, αφού αυτά έχουν ήδη καταργηθεί για το "νέο" ΝΑΤΟ του ενιαίου χώρου και των απεριόριστων ορίων δράσης και αποτελούν απλά παρελθόν. Μια σύντομη ξενάγηση των δημοσιογράφων σε ένα ΝΑΤΟικό επιτελείο, όπως αυτό του Στρατηγείου της Νότιας Πτέρυγας στη Νάπολη της Ιταλίας, δίνει ακριβώς αυτή την αίσθηση. Εθνική Αμυνα και αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων υποτάσσονται πλήρως στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Εξάλλου, στα πλαίσια της ΝΑΤΟικής λογικής, το εθνικό συμφέρον ταυτίζεται με τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς!

Ομως, οι λαοί δεν κάθονται με "σταυρωμένα τα χέρια". Τα πρόσφατα παραδείγματα της άμεσης και δυναμικής απάντησης του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος στις προκλήσεις των ιμπεριαλιστών, με την πρωτοβουλία του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, εκτός των άλλων, επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα, οι"κεραίες" του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος να είναι πάντα σηκωμένες, ώστε αυτό να δίνει καθημερινά απαντήσεις στους ιμπεριαλιστές. Να μην τους αφήνει να εξωραϊζουν την εγκληματική πολιτική τους, να δίνει προοπτική στα αυθόρμητα σκιρτήματα του λαού και της νεολαίας και να τα συνενώνει σε μιαν ενιαία πάλη.


ΣΕΛ.  5   -   7

ΜΑΘΗΤΕΣ
"Στο δρόμο θα μας βρείτε το '99"

Με αμείωτη ένταση, συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Κι ενώ η κυβέρνηση, θορυβημένη από τη μαζικότητα και αποφασιστικότητα του μαθητικού κινήματος, ξεδιπλώνει μια βρώμικη επιχείρηση συκοφάντησής του, οι φορείς της Παιδείας έχουν ορίσει το επόμενο, μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού, για τις 15 Γενάρη, με τα συλλαλητήρια στην Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις, που αναμένονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο. Στις κινητοποιήσεις, συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, με αποφάσεις των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. "Είμαστε στο πλευρό των παιδιών μας που αγωνίζονται για καλύτερη παιδεία, για καλύτερη κοινωνία", επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας. Χτες, εκατοντάδες μαθητές "πάτησαν" το "άβατο" της Ηρώδου του Αττικού και έψαλαν τα δικά τους κάλαντα στον πρωθυπουργό, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου


ΣΕΛ.  14,    27

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
  • Η Γαρουφαλιά Δαρίβα προσφέρει για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ 400.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Κηφισιάς, στη μνήμη του συζύγου της, αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΔΑΡΙΒΑ.
  • Τα μέλη του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ προσφέρουν στο ΚΚΕ 100.000 δρχ., στη μνήμη των παλαίμαχων αγωνιστών ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΔΑΜΑΝΗ και ΗΛΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ,μέσω ΝΕ Λάρισας.
  • Στην άσβεστη μνήμη του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΥ,που έφυγε από κοντά μας στις 22 Δεκέμβρη 1981, προσφέρουμε 120.000 δρχ. για το "Σπίτι του Αγωνιστή"

Η οικογένειά του

  • Για να τιμήσουμε τη μνήμη του φίλου μας αγωνιστή Αριστείδη Κουφόπουλου,αλλά και για τα 80 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ, προσφέρουμε 100.000 δρχ.

Αντρέας και Φλώρα.


Ο "Ριζοσπάστης"

Ο "Ριζοσπάστης", όπως και οι άλλες πρωινές εφημερίδες, λόγω των αργιών των γιορτών, θα κυκλοφορήσει ξανά την ερχόμενη Τρίτη, 29 Δεκέμβρη.



Ο αντεργατικός απολογισμός του 1998

Χρονιά μιας έντονης και πολύμορφης κυβερνητικής επίθεσης, ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, μπορεί να χαρακτηριστεί το 1998, όπου κυριαρχούν ο αυταρχισμός, η αδιαλλαξία και το μέγεθος των επιχειρούμενων ανατροπών, αλλά και η ξεφωνημένη πλέον απάτη του "κοινωνικού διαλόγου"


ΣΕΛ.  13
Χριστούγεννα στην ανεργία

Πικρία, απογοήτευση, οργή, θλίψη... Λέξεις, που δε συνάδουν με το πνεύμα των ημερών, αλλά αποτελούν πραγματικότητα για πολλούς συνανθρώπους μας.


ΣΕΛ.  12
Κρατικός Προϋπολογισμός '99
Σκληρή λιτότητα με βούλα της ΟΝΕ

Με "πατρόν" Βρυξελλών, είναι και το νέο "κοστούμι λιτότητας", που έραψε η κυβέρνηση Σημίτη και θέλει να φορέσουμε, προκειμένου να κάνει πραγματικότητα τη "μεγάλη ιδέα" για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ


ΣΕΛ.  10   -   11
Παραδόσεις
Χριστιάνικα: Τότε και τώρα...

Μάλλον όχι τυχαία, στις 25 Δεκέμβρη, που σήμερα γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα, οι αρχαίοι Πέρσες γιόρταζαν τη γέννηση του Μίσρα, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι του Οσιρι και οι αρχαίοι Ελληνες του Ηρακλή.


ΣΕΛ.  20
Αθλητική ανασκόπηση

Δεν έλλειψαν οι διακρίσεις και οι επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε, αλλά τα θεμελιακά προβλήματα παραμένουν άλυτα και οξύνονται


ΣΕΛ.  28   -   31

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ