Μεγάλοι χαμένοι οι παραγωγοί, που πληρώνουν ακριβά τα σπασμένα της καταστροφικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ και τις ολέθριες επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ
Κατακόρυφη πτώση σημειώνουν φέτος οι εξαγωγές εσπεριδοειδών και οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι ολέθριες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, οι εξαγωγές εσπεριδοειδών έφτασαν να πέσουν μέχρι και 75% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή εμπορική περίοδο.
Συγκεκριμένα, έως τις 10 του Δεκέμβρη είχαν εξαχθεί 9.732 τόνοι πορτοκάλια,ενώ η αντίστοιχη ποσότητα πέρσι ήταν 22.147 τόνοι. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα λεμόνια,όπου εξήχθησαν μόλις 1.160 τόνοι έναντι 4.650 τόνων πέρσι, ενώ στα μανταρίνια έγιναν εξαγωγές ύψους 2.492 τόνων, έναντι 3.495 τόνων πέρσι. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εξαγωγές στα πορτοκάλια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρσι μειώθηκαν κατά 56%, στα λεμόνια κατά 75% και στα μανταρίνια κατά 28%.
Η πτώση αυτή δεν οφείλεται μόνο στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ρωσία και γενικότερα οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αφού μειωμένες είναι και οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ. Για παράδειγμα, στα πορτοκάλια εξήχθησαν μέχρι τις 10 Δεκέμβρη προς τις χώρες της ΕΕ 3.347 τόνοι,ενώ αντίστοιχα πέρσι είχαν εξαχθεί 5.923 τόνοι.Ανάλογη είναι η εικόνα για τα λεμόνια και τα μανταρίνια.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τρέχουσα εμπορική περίοδος θα είναι η χειρότερη για τα εσπεριδοειδή, αφού, ήδη, μαζί με τις εξαγωγές, και κατρακυλούν και οι τιμές παραγωγού σε εξευτελιστικά επίπεδα, και ακόμα δεν έχει μαζευτεί ο κύριος όγκος της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα, που ήδη υπάρχει, θα γίνει ακόμα πιο έντονο μέσα στο επόμενο διάστημα.
Οι μεγάλοι χαμένοι της υπόθεσης φαίνεται ότι θα είναι για άλλη μια φορά οι παραγωγοί, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά τα "σπασμένα" της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις ολέθριες επιπτώσεις της ΓΚΑΤΤ, λόγω της δραστικής μείωσης των εξαγωγικών επιδοτήσεων και του όγκου των επιδοτούμενων εξαγωγών, καθώς και από την κερδοσκοπία των εμπόρων - εξαγωγέων. Οσον αφορά την ΓΚΑΤΤ, αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 οι εξαγωγικές επιδοτήσεις ήταν 38 δραχμές το κιλό για τα πορτοκάλια και 45 δραχμές για τα λεμόνια. Πέρσι οι εξαγωγικές επιδοτήσεις έπεσαν στις 9,05 δραχμές στα πορτοκάλια και στις 7,8 δραχμές στα λεμόνια, για ποσότητες πολύ μικρότερες σε σύγκριση με το 1995. Φέτος οι Βρυξέλλες αύξησαν τις εξαγωγικές επιδοτήσεις στις 17 δραχμές για τα πορτοκάλια και στις 11,8 δραχμές για τα λεμόνια, όμως παράλληλα μείωσαν ακόμα περισσότερο, σε σύγκριση με πέρσι, τις ποσότητες που δικαιούνται εξαγωγικής επιδότησης.
Από την άλλη, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας εφαρμόζουν κατά γράμμα τις καταστροφικές επιταγές της ΓΚΑΤΤ και των επιτελείων των Βρυξελλών και αρνούνται να πάρουν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών και σχεδιασμού - προώθησης των εξαγωγών στα εσπεριδοειδή, που είναι μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας.