Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, μόνο για φέτος και μόνο για τη Β Λυκείου,ο μέσος όρος της Β Λυκείου θα συνυπολογίζεται στον τελικό βαθμό του Απολυτηρίου Ενιαίου Λυκείου, μόνο αν είναι ίσος ή μεγαλύτερος από το μέσο όρο της Γ Λυκείου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα 246/98 για την αξιολόγηση των μαθητών, αν ο Γενικός Μέσος Ορος Βαθμολογίας της Β Λυκείου είναι 15 και ο Γενικός Μέσος Ορος Βαθμολογίας Γ Λυκείου είναι 18, τότε ο Βαθμός Απολυτηρίου διαμορφώνεται σε 12,6.
Κατ' εξαίρεση, για το μαθητή της φετινής Β Λυκείου, για την εξαγωγή του βαθμού του Απολυτηρίου θα υπολογιστεί μόνο ο Γενικός Μέσος Ορος της Γ Λυκείου, δηλαδή το 18.
Επίσης ανακοινώθηκε ότι μόνο για φέτος, "δεν έχει αντίρρηση" οι μαθητές της Β Λυκείου που δεν καταφέρουν να προαχθούν, να ξαναδώσουν εξετάσεις το Σεπτέμβρη, διευκρινίζοντας ότι αυτό ισχύει μόνο για φέτος και ότι "ο θεσμός των μετεξεταστέων έχει καταργηθεί και δεν επαναφέρεται".
Σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκε χτες η Υπουργική Απόφαση για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1999 θα επιμορφωθούν 610 εκπαιδευτικοί και προοδευτικά μέχρι το 2000 να έχουν περάσει τα προγράμματα επιμόρφωσης 1.570 εκπαιδευτικοί με άδεια από τα διδακτικά τους καθήκοντα. Θυμήθηκε επίσης τη σχολή διαρκούς επιμόρφωσης και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, το οποίο θα χορηγείται από του χρόνου στα πανεπιστήμια με φοίτηση ενός έτους. Επίσης επανέφερε την πρότασή του για συγκρότηση "επιτροπής προσωπικοτήτων", τα ονόματα των οποίων - όπως είπε - θα ανακοινωθούν μέσα στο Γενάρη. Στην ίδια κατεύθυνση, να κατευνάσει τα πνεύματα, ο υπουργός Παιδείας υπέγραψε χτες την Απόφαση για πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.
Η ένταση των μαθητικών κινητοποιήσεων, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας μένοντας μόνο στις καταλήψεις εμφάνισε εκτόνωσή τους, απέδειξαν το προηγούμενο διάστημα ότι δεν έχει "πιάσει τόπο" η προπαγάνδα για τις "καλές προθέσεις" που υπηρετεί η "μεταρρύθμιση". Το υπουργείο Παιδείας, μετά την αποτυχία της επιχείρησης συκοφάντησης των μαθητών και εκπαιδευτικών, των προσπαθειών ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων, χτες επιδόθηκε σε κινήσεις με στόχο να σπάσουν το μέτωπο μαθητών - εκπαιδευτικών. Ο υπουργός Παιδείας υποβάθμισε τα ώριμα και συγκεκριμένα αιτήματα των μαθητών, που τους οδηγούν στους δρόμους για τη διεκδίκησή τους, σε... φόβο.
Προκλητικά δήλωσε ότι οι μαθητές έχουν υποστεί "πλύση εγκεφάλου", τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έχει επιστρατεύσει όλα τα μέσα για την προπαγάνδιση της "μεταρρύθμισης", προκειμένου - ανεπιτυχώς - να πείσει τους μαθητές ότι είναι "για το καλό τους". Μάλιστα εκτίμησε ότι οι "υποκινητές" των μαθητικών κινητοποιήσεων, μέσα στο κλίμα που διαμορφώνεται μετά την "ενημέρωση", "πολύ δύσκολα θα βρουν συνομιλητές".
Ο υπουργός μοιράζοντας ευθύνες για τις κινητοποιήσεις σε κάθε κατεύθυνση, για να κρύψει ότι "υποκινητής" είναι η ίδια η αντιεκπαιδευτική πολιτική, μίλησε ακόμα και για περιπτώσεις στελεχών εκπαίδευσης που είχαν την ευθύνη της ενημέρωσης και όμως δε λειτούργησαν σωστά, ενώ έκανε λόγο και για διοικητικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών που δεν επιτέλεσαν το έργο της "ενημέρωσης".
Για "κακότεχνο ελιγμό" κάνει λόγο το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφερόμενο στις χτεσινές μεταβατικού χαρακτήρα ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας για τη Β Λυκείου και τις εξαγγελίες για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και τονίζει ότι "προδίδουν, εκτός από αδιαλλαξία, λανθασμένη εκτίμηση της πραγματικότητας, και κυρίως, υποτίμηση των δυνατοτήτων, της έκτασης και του βάθους των κινητοποιήσεων στους χώρους της εκπαίδευσης".
Ειδικότερα τονίζει ότι οι ρυθμίσεις για τη Β Λυκείου "δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ή να αμβλύνουν ούτε στο ελάχιστο το εξουθενωτικό εξεταστικό σύστημα που εγκαθίσταται στο λεγόμενο ενιαίο λύκειο και το οποίο οδηγεί στη μορφωτική οπισθοδρόμηση του "λυκείου για λίγους"".
"Πεποίθησή μας είναι ότι η ενότητα του μαθητικού - σπουδαστικού και εκπαιδευτικού κινήματος, που διαμορφώνεται στους δρόμους των σημερινών αγώνων και αποκτά μια πρωτοφανή κοινωνική απήχηση, θα δώσει την πραγματική διέξοδο, που είναι η κατάργηση, τελικά, των αντιεκπαιδευτικών νόμων, ως προϋπόθεση για κάθε θετικό εκπαιδευτικό μετασχηματισμό".
Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εκπαιδευτικών χαρακτηρίζει "φτηνά τερτίπια και αντιπερισπασμό" τις χτεσινές εξαγγελίες του υπουργείου. "Η κυβέρνηση, τονίζει η ΔΕΕ, επιμένει παρά την αντίθεση της πλειοψηφίας του λαού, στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, αποκλείοντας έτσι οποιοδήποτε διάλογο. Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει την αδιαλλαξία και να ικανοποιήσει άμεσα τα αιτήματα των αγώνων που συμπυκνώνονται στην κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640".