Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αργή αλλά σταθερή η οικονομική ανάκαμψη

ΑΒΑΝΑ.-

Αργά, σταθερά και κόντρα στο δολοφονικό εμπάργκο, η κουβανέζικη οικονομία έχει μία έστω μικρή, αλλά θετική ανάπτυξη και το ίδιο προβλέπεται και για την επόμενη χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ,κάνοντας τον ετήσιο οικονομικό απολογισμό στο Κοινοβούλιο και τις προβλέψεις για το 1999.

Σύμφωνα με τον Λ. Ροντρίγκεζ η οικονομία της Κούβας παρουσίασε ανάπτυξη 1,2% λίγο κατώτερη από το προσδοκώμενο για το 1998 και κυρίως λόγω της ετήσιας μείωσης της παραγωγής ζάχαρης κατά 24% - αφού ήταν μόνο 3,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους από 4,2 το 1997 - εξαιτίας της ξηρασίας που έπληξε τις κεντροανατολικές περιοχές της χώρας, αλλά και του τυφώνα "Τζορτζ" που έπληξε πολύ σοβαρά την παραγωγή. Παρ' όλα αυτά η "οικονομία βρίσκεται σε καλό δρόμο με βαθμιαία τάση προς ανάκαμψη" και υπάρχουν δείγματα που μπορούν να προκαλέσουν τουλάχιστον διπλάσια αύξηση για το ερχόμενο έτος, πιθανά ξεπερνώντας το 2,5%. Οι λόγοι είναι κυρίως δύο: Ο τουρισμός, που παρουσίασε μια αύξηση 19,5%, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί επιπλέον 18% το 1999, όπως και η αύξηση των ξένων επενδύσεων που για το 1999 προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 11,5% - στους τομείς ενέργειας, επικοινωνιών και τουρισμού - παρά τις αντίξοες συνθήκες και τα ασφυκτικά μέτρα που επιβάλλει το εμπάργκο από τις ΗΠΑ.

Παρ' όλες τις θετικές και σχετικά αισιόδοξες προβλέψεις ο Ροντρίγκεζ υπενθύμισε για άλλη μια φορά ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται πολλές και σημαντικές προσπάθειες, γιατί ο δρόμος προς την ανάκαμψη είναι δύσκολος και ακόμα η χώρα "βρίσκεται αρκετά μακριά από το να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες των Κουβανών". Παράλληλα υπενθύμισε ότι η φετινή θετική ανάπτυξη είναι η πιο χαμηλή μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ που προκάλεσε και την πτώση κατά 35% του Εθνικού Ακαθάριστου Εισοδήματος, εξαιτίας της διακοπής όλων των εμπορικών συναλλαγών, γεγονός που επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερες και πιο εντατικές προσπάθειες από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ