Η καθαίρεση προϋποθέτει μια πλειοψηφία δύο τρίτων
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Μετά από ένα διήμερο αψιμαχιών και υψηλών κορόνων, τελικά η Βουλή των Αντιπροσώπων παραπέμπει για δεύτερη φορά στην ιστορία της χώρας, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Γουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον, σε δίκη με το αίτημα της καθαίρεσης. Το αποτέλεσμα έγινε γνωστό σχεδόν ταυτοχρόνως με το τελευταίο κύμα αεροπορικών επιθέσεων και βομβαρδισμών κατά του Ιράκ.
Μετά από τρεισήμισι ώρες που διάρκεσε η ψηφοφορία, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε τα δύο από τα τέσσερα άρθρα - σκέλη του κατηγορητηρίου που είχε συντάξει η Δικαστική Επιτροπή του Κογκρέσου. Τα δύο άρθρα που υπερψηφίστηκαν είναι η ψευδορκία ενώπιον Ανωτάτου Δικαστηρίου (εγκρίθηκε με 228 έναντι 206) και η παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, όσον αφορά την υπόθεση της Πόλα Τζόουνς (με 221 ψήφους υπέρ έναντι 212 κατά). Τα δύο άρθρα που αφορούν στην ψευδορκία στην υπόθεση Πόλα Τζόουνς, όπως και στην κατάχρηση εξουσίας απορρίφθηκαν. Το θέμα παραπέμπεται πλέον στη Γερουσία, όπου ξεκίνησε αυθημερόν η επίσημη διαδικασία για την παραπομπή του Κλίντον με το αίτημα της καθαίρεσης - από το Σάββατο, που έγινε γνωστό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας - όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά και ο ρεπουμπλικανός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τρεντ Λοτ.Φυσικά η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις "η Γερουσία οργανωθεί για να εξετάσει τη διαδικασία καθαίρεσης. Τότε, πριν καταλήξουμε στην απόφαση πρέπει να εξεταστούν προσφυγές και να γίνουν και άλλες κινήσεις", δήλωσε ο Λοτ.
Θεωρείται απίθανο βέβαια, αλλά και πρακτικά αδύνατο να μπορέσει ποτέ η σημερινή ή ακόμα και η επόμενη σύνθεση της Γερουσίας να προχωρήσει στη διαδικασία και να αποφασίσει για την καθαίρεση του Προέδρου των ΗΠΑ. Αυτό ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή που είχε ξεκινήσει η διαδικασία, αλλά το ατέρμονο της υπόθεσης δεν εμπόδισε τους ρεπουμπλικανούς να προχωρήσουν όσο μπορούσαν. Εξάλλου, είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοέμβρη - όπου έγινε η ανανέωση των μισών μελών του Κογκρέσου και της Γερουσίας - ώστε να εξασφαλίσουν τις πολυπόθητες 12 έδρες που τους υπολείπονται, αφού τώρα όπως και πριν κατείχαν μόλις τις 55 σε σύνολο 100 εδρών, ενώ για την καθαίρεση χρειάζονται τα δύο τρία, δηλαδή 67 ψήφους. Ωστόσο, το "αρνητικό" για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις, δεν επιτρέπουν πλέον καμία προσδοκία, αφού και οι δύο "παρατάξεις" δείχνουν πολωμένες.
Συνεπώς, τώρα θα "παιχτεί" το τελευταίο έργο του δράματος των "ισορροπιών" που μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ σε όλη την υφήλιο εδώ και μήνες. Ηδη διατυπώθηκε, διά στόματος δύο "δημογερόντων", στις σελίδες των χτεσινών "Νιου Γιορκ Τάιμς" - των δύο πρώην Προέδρων, του δημοκρατικού Τζίμι Κάρτερ και του ρεπουμπλικάνου Τζέραλντ Φορντ - μία εναλλακτική πρόταση που εξ αρχής μπορούσε να λύσει το "γόρδιο δεσμό". Μία μομφή από τη Γερουσία που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Κλίντον να παραμείνει στο αξίωμά του μέχρι την εξάντληση της θητείας του και θα είναι το πρώτο βήμα προς την επούλωση ενός "δυσάρεστου και βαθέος" εθνικού τραύματος... σύμφωνα με τους πρώην Προέδρους. Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους, το Σύνταγμα επιτρέπει στη Γερουσία να δικάσει τον Κλίντον και στη συνέχεια να ψηφίσει υπέρ μιας μομφής εναντίον του ή να προχωρήσει σε μομφή εναντίον του χωρίς να διεξαγάγει δίκη. Η ιστορία λέει, παρατηρούν οι δύο πρώην πρόεδροι, ότι η Γερουσία έχει την ευελιξία μέσα από τους κανονισμούς και τις διαδικασίες της να "θέσει τέρμα σ' αυτή την εθνική δοκιμασία", χωρίς να παραβιάζονται οι νόμοι ή να ζημιωθεί περαιτέρω ο θεσμός της προεδρίας.