Παρασκευή 18 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιστορικό και κοινωνιολογικό ντοκουμέντο

Παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, το βιβλίο "Η Τρίχρονη Εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας 1946 - 1949", έκδοσης "Ριζοσπάστη" - "Σύγχρονης Εποχής"

Η τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (1946 - 1949) εξακολουθεί και σήμερα να συγκινεί και να φλογίζει τις καρδιές των λαϊκών αγωνιστών, όλων των ανθρώπων της προόδου και της προκοπής.Αυτό επαληθεύτηκε απόλυτα στη ζεστή, μαζική εκδήλωση της επίσημης παρουσίασης και στη Θεσσαλονίκη του βιβλίου, έκδοσης "Ριζοσπάστη" - "Σύγχρονης Εποχής", με τον πιο πάνω τίτλο, που έγινε την Τετάρτη το βράδυ.

Την εκδήλωση, που έγινε σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν εκατοντάδες αγωνιστές και φίλοι του βιβλίου, που άκουσαν προσεκτικά και χειροκρότησαν θερμά τους εισηγητές. Παραβρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ,ο Μιχ. Σπυριδάκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος, ο καθηγητής του ΑΠΘ Γρηγόρης Φράγκος και ο διευθυντής του εκδοτικού της "Σύγχρονης Εποχής", Δημήτρης Παπαλεωνίδας.

Ηταν μια εκδήλωση φορτισμένη με το πάθος και τις συγκλονιστικές μνήμες μιας κοσμογονικής εποχής, αλλά ταυτόχρονα και εκδήλωση καταξίωσης της επίπονης επιστημονικής έρευνας, της αντικειμενικής ιστοριογραφίας, που με ιδεολογικοπολιτική αφετηρία τον ιστορικό υλισμό επιχειρεί να φωτίσει τα γεγονότα, να αποκαλύψει τις βαθύτερες αιτίες πίσω από τις ιστορικές εξελίξεις, να προσδιορίσει σωστά το ρόλο και τη θέση των κοινωνικών δυνάμεων που παίρνουν μέρος στα γεγονότα που εξετάζονται.

Μια εκδήλωση, που, μέσα από την παρουσίαση ενός βιβλίου, το οποίο καλύπτει μια εποχή που έβαλε τη σφραγίδα της σ' όλες τις κατοπινές εξελίξεις στη χώρα μας, πρόσφερε μια πολύτιμη εμπειρία, γιατί, εκτός από τα άλλα χρήσιμα στοιχεία της, εξήγησε απλά και απέριττα το ρόλο της επιστημονικής ιστοριογραφίας και έδωσε το στίγμα για το πώς πρέπει να αποκαλύπτεται η ιστορική ΑΛΗΘΕΙΑ, σε αντίθεση με την "επίσημη" ιστορία που γράφουν οι"νικητές", η οποία τις περισσότερες φορές αποτελεί χοντροκομμένη διαστρέβλωση και παραποίηση των γεγονότων.

Αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, επαναστατικός

"Η ιδιαίτερη σημασία του βιβλίου, που παρουσιάζουμε σήμερα, τόνισε στην εισηγητική ομιλία του ο Χρήστος Τσιντζιλώνης,υπεύθυνος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει στον αναγνώστη ένα πλούσιο υλικό σε γεγονότα, στοιχεία και ντοκουμέντα για να κατανοηθεί πως ο ένοπλος αγώνας του λαού μας, στην περίοδο 1946 - 1949, δεν ήταν απλώς ένας αγώνας δίκαιος, συνέχεια των αγώνων της περιόδου της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στη χιτλεροφασιστική επίθεση και κατοχή, ενάντια στην ένοπλη επέμβαση των Αγγλων ιμπεριαλιστών το Δεκέμβρη του 1944, αλλά αγώνας αντιιμπεριαλιστικός, επαναστατικός, ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση του εργαζόμενου λαού, για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, που θ' άνοιγε το δρόμο για το σοσιαλισμό. Στο γεγονός ότι φέρνει στο φως της δημοσιότητας άγνωστα στους πολλούς ντοκουμέντα και γεγονότα, που αποτελούν πολύτιμη συμβολή στους μελλοντικούς ιστορικούς ερευνητές αυτής της σκληρής και δύσκολης περιόδου για τη λαϊκή πλειοψηφία στην Ελλάδα. Παράλληλα, ανατρέπει συκοφαντικές για το ΔΣΕ και το ΚΚΕ απόψεις, που έχουν κατά κανόνα καταχωρηθεί σε διάφορες μικρές ή μεγάλες εργασίες και αποδείχνει ότι πρόκειται για συνειδητά ψεύδη και κατασκευασμένα από αντικομμουνιστικές γραφίδες γεγονότα. Στο γεγονός ότι αποτελεί μια αξιέπαινη συλλογική προσπάθεια συγκέντρωσης, καταγραφής και αξιολόγησης στοιχείων, γεγονότων και ντοκουμέντων μιας σημαντικής κρίσιμης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, που συκοφαντήθηκε, αμαυρώθηκε και διαστρεβλώθηκε.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται σε βιβλίο όλες οι μαρτυρίες για τη 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (12 του Φλεβάρη 1946), που έχουν κατατεθεί σε όλα τα μετέπειτα κομματικά σώματα του ΚΚΕ (7η Ολομέλεια 1950, 3η Συνδιάσκεψη 1950, 6η Ολομέλεια 1956, 7η Ολομέλεια 1957 κλπ.).

Για πρώτη φορά έχουν συγκεντρωθεί σε ένα βιβλίο όλες, σχεδόν, οι γνωστές και άγνωστες μαρτυρίες για τις εκλογές του 1946 και για την αποχή από αυτές.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται σ' ένα βιβλίο αναλυτικά στοιχεία για τις διεθνείς επαφές του ΚΚΕ, πριν και μετά τη 2η Ολομέλεια του 1946, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Για πρώτη φορά δημοσιεύονται αποφάσεις του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που είναι σημαντικές για την κατανόηση πλευρών του αγώνα του ΔΣΕ".

Μοντέλο ιστορικής γραφής

Στην τοποθέτησή του για τη σημασία του βιβλίου, ο καθηγητής της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Χουρμουζιάδης,επισήμανε:

"Είναι ένα βιβλίο που μπορεί κανείς να το διαβάσει για να πάρει μερικές πληροφορίες για το τι σημαίνει ιστοριογραφία. Αρα είναι ένα μοντέλο ιστορικής γραφής.

Οποια συγκίνηση ένιωσα διαβάζοντας το βιβλίο δεν προκύπτει ούτε από νοσταλγία, ούτε από την αναβίωση μέσα στη συνείδησή μου στιγμών συνδεδεμένων με τα σχήματα ενός συγκεκριμένου προσωπικού δράματος. Μπορώ να ισχυριστώ επομένως ότι η κριτική μου θέση γι' αυτή τη σημαντική εκδοτική δουλιά είναι αντικειμενική.

Θα μπορούσα μάλιστα να πω ότι αυτή η αντικειμενικότητα του ιστορικού λόγου περνά μια κρίση, δηλαδή μπαίνει σε συζήτηση το τι ακριβώς σημαίνει αντικειμενικός ιστορικός λόγος.

Η τρίχρονη εποποιία χαρακτηρίζεται, όσον αφορά την ιστοριογραφική της μέθοδο, από μια αξιοπρόσεκτη αρετή. Η πρώτη ύλη της ιστοριογραφικής της ανάλυσης βασίζεται, κατά ένα μεγάλο μέρος, στην περιγραφή των ιστορικών γεγονότων. Οι βασικές επομένως πληροφορίες που αξιοποιεί δεν προέρχονται μόνο από τη συνηθισμένη αξιοποίηση ενός οργανωμένου ή και ανοργάνωτου αρχειακού υλικού. Δηλαδή δεν έχει σαν θεμέλιο αποκλειστικά και μόνο τις γραπτές πηγές.

Μ' αυτή την παρατήρηση θέλω να πω ότι το βιβλίο της εποποιίας δεν παρουσιάζει απλώς τη μεθοδολογία μιας επιστημονικής συγγραφής. Αποκαλύπτει την αλήθεια συγκεκριμένων ιστορικών στιγμών, όπως αυτές αναπτύσσονται μέσα στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής και κοινωνικής συγκυρίας. Με τον τρόπο αυτό ο αναγνώστης αποκτά τη δυνατότητα να παρακολουθεί αβίαστα τις περιγραφές και τις αναλύσεις.

Η δεύτερη αρετή της εποποιίας είναι οι άμεσοι συσχετισμοί των γεγονότων που επιχειρούνται, όχι μόνο με τα ιδεολογικά στοιχεία της ιστορίας, αλλά και τις πολιτικοκοινωνικές υποστάσεις των προσώπων που εμπλέκονται με αυτά. Δηλαδή γίνεται σαφής αναφορά στο περιεχόμενο των υποκειμένων αυτής της εποποιίας. Κι αυτό είναι μια πραγματικά ιστορική προσέγγιση. Κι από δω προκύπτει η άλλη δυνατότητα για τον αναγνώστη του βιβλίου. Η δυνατότητα να κατανοεί την ουσία του ιστορικού υλικού και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απομακρύνεται από το υποκείμενο. Αυτή η ιστοριογραφική αρετή της εποποιίας, που θέλω να τη χαρακτηρίσω ανθρωπολογική, και που πρέπει να αποτελεί κυρίαρχη μεθοδολογική επιλογή στις σύγχρονες επιστήμες του ανθρώπου, εμπλουτίζει το βιβλίο αυτό με την αμεσότητα ενός ανθρωπισμού, ή, να το πω αλλιώς, ενός ανθρωπιστικού ντοκουμέντου.

Γι' αυτό λοιπόν το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο απλά ένα ιστορικό ντοκουμέντο. Είναι ένα κοινωνιολογικό ντοκουμέντο, άρα είναι ένα βιβλίο μπούσουλας, ας μου επιτραπεί η έκφραση, γι' αυτούς που θέλουν να πλησιάσουν σωστά την ιστορία.

Μια τρίτη αρετή, τέλος, της εποποιίας είναι η αμεσότητα του λόγου...".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ