Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμαρχοι μόνο 60 μέρες το χρόνο!

Ενα από τα παράδοξα του "Καποδίστρια" στους μικρούς δήμους εντοπίζουν βουλευτές του ΚΚΕ και ζητούν ρύθμιση του προβλήματος

Να απαλλαγούν οι δήμαρχοι (που είναι δημόσιοι υπάλληλοι) νέων Δήμων, με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, από τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα για όσο καιρό κατέχουν τη δημαρχιακή θέση, ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας και Σταύρος Παναγιώτου.Παράλληλα, ζητούν να προβλεφτεί στους Δήμους με τον ανωτέρω πληθυσμό θέση αντιδημάρχου με αποζημίωση, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Οπως επισημαίνουν στην Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, "αρκετοί νέοι Δήμοι που προήλθαν από την αναγκαστική συνένωση κοινοτήτων, παρουσιάζουν - με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 1991 - πραγματικό πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων, παρόλο που οι κοινότητες που συνενώθηκαν μπορεί να ξεπερνούν και τις δέκα. Συνήθως πρόκειται για απομακρυσμένους Δήμους και με μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των κοινοτήτων. Εξάλλου οι Δήμοι αυτοί - παρόλο που παρουσιάζουν μικρό πραγματικό πληθυσμό - έχουν πολλούς ετεροδημότες".

Χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρουν ότι οι 15 κοινότητες που συνενώθηκαν και συγκροτούν το Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων, ενώ κατά την απογραφή του 1991 είχαν πραγματικό πληθυσμό 1.450 άτομα, ο νόμιμος πληθυσμός τους έφτανε στα 3.016 άτομα. Το ίδιο συμβαίνει και με το Δήμο Μαστροχωρίων (πραγματικός πληθυσμός 1.913 άτομα και νόμιμος 3.888), το Δήμο Ζίτσας (1.922 και 3.476), το Δήμο Δωδώνης (1.696 και 4.445) και άλλους.

Σε πολλούς από τους Δήμους αυτούς - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - εκλέχτηκαν δήμαρχοι, οι οποίοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Επειδή όμως ο Δήμος τους έχει πληθυσμό κάτω από 2.000 κατοίκους, δικαιούνται μόνο 60 μέρες ειδική άδεια, χρόνος που δεν επαρκεί για την άσκηση των δημαρχιακών καθηκόντων τους. Επιπλέον, στους Δήμους αυτούς δεν προβλέπονται θέσεις αντιδημάρχων που να δικαιούνται αποζημίωσης, όπως συμβαίνει στους Δήμους με μεγαλύτερο πληθυσμό.

"Το αποτέλεσμα θα είναι να μην μπορούν οι δήμαρχοι και συνολικά οι δημοτικές αρχές να εξυπηρετούν τους δημότες και όλους τους κατοίκους αυτών των Δήμων, με τις ειδικές δυσκολίες και ιδιομορφίες που παρουσιάζουν".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ