Τετάρτη 26 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Νέα πολύνεκρη έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

ΛΑΓΟΣ.-

Φλέγεται, και πάλι, πετρελαιαγωγός στο Δέλτα του Νίγηρα, μετά από νέα έκρηξη που σημειώθηκε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, την Κυριακή το βράδυ. Ο απολογισμός, αυτή τη φορά, έχει φθάσει τους 40 νεκρούς και αναμένεται να αυξηθεί, ενώ οι νιγηριανές αρχές τηρούν σιγή ιχθύος για τη νέα τραγωδία. Η έκρηξη σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα, από το χωριό Αφρόκπε, στη νοτιοανατολική Νιγηρία.

Οπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Daily Times», η πυρκαγιά μαινόταν, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, ενώ ο αριθμός των νεκρών διαρκώς αυξανόταν. Ο κυβερνήτης του Δέλτα, Τζέιμς Αϊμπορι, δήλωσε εξοργισμένος ότι είναι το 6ο περιστατικό μέσα σε δύο μήνες και ζήτησε από τη νιγηριανή κυβέρνηση να παράσχει μεγαλύτερη βοήθεια στις τοπικές αρχές, προκειμένου να περιφρουρούνται οι πετρελαιαγωγοί.

Ο Αϊμπορι δε δίστασε να παραδεχτεί ότι οι χωρικοί της περιοχής δεν έχουν άλλο μέσο επιβίωσης από την περισυλλογή πετρελαίου, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρίες, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, λυμαίνονται την περιοχή τους, αφήνοντάς τους στην απόλυτη εξαθλίωση. Υπενθύμισε, δε, ότι τα περισσότερα χωριά της περιοχής, εκτός του ότι δεν έχουν πλέον καμία αγροτική παραγωγή εξαιτίας της πετρελαϊκής μόλυνσης, δεν έχουν ακόμη ηλεκτρισμό, δρόμους ή τρεχούμενο νερό.

Μόλις πριν από δύο βδομάδες, μία άλλη ισχυρή έκρηξη είχε στοιχίσει τη ζωή σε 100 ανθρώπους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέβαζαν τον αριθμό των θυμάτων σε 250, των οποίων η πλειοψηφία ήταν μικρά παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 80 χρόνια από την έναρξη της εποποιΐας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ