Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
"Διερευνάται"... ο κλιματισμός

Η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου,Ηώ Ζερβουδάκη, ήταν κατηγορηματική στην προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Τα αντικείμενα φθείρονται καθημερινά,σχεδόν καταστρέφονται καθώς βρίσκονται εκτεθειμένα στις απαράδεκτες συνθήκες ενός μουσείου χωρίς κλιματισμό... Δυστυχώς τα καλοκαίρια το πρόβλημα είναι εντονότερο και στα αντικείμενα και στους επισκέπτες.

Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μελετών Μουσείων παρουσιάστηκε στο ΚΑΣ ένα πρόγραμμα εργασιών, που περιλαμβάνει κλιματισμό, πυρασφάλεια, κύκλωμα τηλεόρασης, ανακαινίσεις δαπέδων, χώρων υγιεινής, εισόδου κ.ά. Αλλά το ζήτημα αποδείχτηκε περίπλοκο, καθώς σχεδιάζεται μελλοντική επέκταση του Μουσείου και δεν ήταν σαφές αν στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε υπάρχει και η πρόβλεψη της επέκτασης. Ετσι, μέλη του Συμβουλίου αναρωτήθηκαν μήπως θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί άμεσα μόνο ο κλιματισμός και οι κτιριακές παρεμβάσεις να ενταχθούν στη μελέτη της επέκτασης. Ωστόσο, και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις ο κλιματισμός, αν και αναγκαίος, μαζί με τις υπόλοιπες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, "θα" είναι έτοιμος σε 5 χρόνια το λιγότερο,συνυπολογίζοντας τα στάδια της ανάθεσης, προμελέτης, έγκρισης, μελέτης, μελέτης εφαρμογής, δημοπράτησης, κατασκευής.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τις προδιαγραφές για εκπόνηση προμελέτης ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων με την υπόδειξη να γίνουν σημειακές παρεμβάσεις, όπου χρειάζεται, και να διερευνηθούν οι εκδοχές τοποθέτησης κλιματισμού είτε σε ολόκληρο το Μουσείο είτε μόνο στην έκθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ