Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Παράλυτη" η Αρχαιολογική Υπηρεσία

Τη δυσπραγία της Υπηρεσίας κατήγγειλε χτες ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού υπαναχώρησε στο θέμα της προϊσταμένης στην Εφορεία Ακρόπολης, ορίζοντας διαδικασία Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης

Ο υπουργός Πολιτισμού σε χτεσινή συνάντησή του με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων αποδέχτηκε το αίτημα του συλλόγου να δοθεί στην Ισμήνη Τριάντη η ευκαιρία αντίλογου, με τη διαδικασία της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης.Το γεγονός χαρακτηρίστηκε "νίκη" σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο σύλλογος, λέγοντας ότι ο υπουργός υποχώρησε έναντι των πολλών διαμαρτυριών και αντιδράσεων για την απόφασή του να καθαιρέσει την έφορο. Ωστόσο, τα καθήκοντά της "θα ασκεί προσωρινά" η προϊσταμένη της Γ ΕΠΚΑ, Λιάνα Παρλαμά. Αν η διαδικασία Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης είναι θετική για την Ισμήνη Τριάντη τότε, σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, θα επιστρέψει στην Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ως προϊσταμένη.

Οι αρχαιολόγοι, χτες, επισήμαναν ότι είναι απαραίτητο να τηρούνται όλες οι τυπικές διαδικασίες και να ενεργοποιούνται οι θεσμοί, όταν πρόκειται για τοποθέτηση ή αποπομπή προϊσταμένων, όπως είναι το ΠΔ 451, που αφορά σε μετακινήσεις και μεταθέσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τώρα δεν έχουν λειτουργήσει οι Επιτροπές Κρίσης για τους προϊσταμένους, με αποτέλεσμα να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως "αντ' αυτού". Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον οποιοδήποτε υπουργό να τους μετακινεί "πραξικοπηματικά", έχοντας και νομική κάλυψη.

Ο σύλλογος έκανε σαφές πως ό,τι συνέβη οφείλεται κατ' αρχήν στη δυσλειτουργία και την οικονομική δυσπραγία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, μιλώντας για ολοφάνερο "μαρασμό". Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που αναφέρθηκε είναι το Πρόγραμμα Δράσης του 1998,που παρέλυσε, αφού έγιναν περικοπές των πιστώσεων από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Το αποτέλεσμα ήταν κάποια έργα να μην ξεκινήσουν και άλλα να διακοπούν και να απολυθεί έκτακτο προσωπικό. Οσο για την κατάσταση στο επόμενο Πρόγραμμα Δράσης, του 1999, αναμένεται να είναι πιο δύσκολη, δεδομένου ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπει μόλις 4 δισ. στους Εθνικούς Πόρους.Ηδη ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος έστειλε το "μήνυμα" κατευθύνοντας έργα προς το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Παρ' όλα αυτά, ο Σύλλογος Αρχαιολόγων δεν υποχωρεί από το αίτημα να κατατεθεί άμεσα τόσο ο Οργανισμός του ΥΠΠΟ, ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις κλάδων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όσο και ο Αρχαιολογικός Νόμος.Στο μεταξύ κατήγγειλαν ότι στον τομέα της αρχαιοφύλαξης, αυτή τη στιγμή δεν είναι καλυμμένες ούτε οι οργανικές θέσεις. Γι' αυτό και η ένωση των αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ) ζητά, στο νέο Οργανισμό να οριστούν τουλάχιστον 2000 θέσεις αρχαιοφυλάκων.Κι ενώ ο υπουργός μιλάει αόριστα για διοικητικές ανωμαλίες στην Α ΕΠΚΑ, από την άλλη συρρέουν οι καταγγελίες για τη στασιμότητα στα έργα της Ακρόπολης και το άδειο Ταμείο Διαχείρισης Πόρων Αρχαιολογικών Εργων.

Να σημειώσουμε ότι χτες και σήμερα παραμένουν κλειστές οι αρχαιολογικές υπηρεσίες και τα μουσεία, καθώς συνεχίζεται η 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΠΟΣΥΠΠΟ για το Ταμείο Αρωγής Εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στρίβειν διά του αρραβώνος»...(2011-03-05 00:00:00.0)
Οι «παραπηγματούχοι»... της ΙΣΤ΄ ΕΠΚΑ(2005-09-01 00:00:00.0)
Αρχαιολογική Υπηρεσία προς διάλυση(2000-02-04 00:00:00.0)
Να ανακληθεί η καθαίρεση της εφόρου(1998-12-05 00:00:00.0)
Προκαλεί ο βρετανικός Τύπος(1998-06-20 00:00:00.0)
"Κλειδοκράτορας" και αρχαιοκάπηλος(1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ