Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΤΥΠΟΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΕΑΜ
Η ΚΕΔ ζητά ενοίκια από τον "φύλακα - άγγελό" του!

Εκλεισαν δύο χρόνια από τότε που το ΥΠΠΟ, επί υπουργίας Θ. Μικρούτσικου, διέθεσε τα χρήματα για την αγορά (μέσω της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου), του σπιτιού στην οδό Σκρα 31 της Καλλιθέας, το οποίο στέγαζε το παράνομο Τυπογραφείο του ΕΑΜ και την παραχώρησή του στο Δήμο Καλλιθέας, προκειμένου να συντηρηθεί η κατακόμβη του Τυπογραφείου και το κτίσμα, ώστε να δημιουργηθεί σ' αυτό Μουσείο του Τύπου της Εθνικής Αντίστασης. Το σπίτι αγοράστηκε, αλλά επί δύο χρόνια η ΚΕΔ δεν είχε παραδώσει - ως όφειλε - στο δικαιούχο, πλέον, Δήμο Καλλιθέας το ακίνητο. Ευθύνη, βέβαια, γι' αυτή την ολιγωρία της ΚΕΔ έχουν και ο δήμος και το ΥΠΠΟ, αφού δεν είχαν απαιτήσει από την ΚΕΔ την παραχώρηση - παράδοση του κτίσματος.

Τον περασμένο Ιούνιο, μέλη της επιτροπής που συνέστησε το ΥΠΠΟ για την την προώθηση της συντήρησης του κτίσματος και του μουσείου, σε συνεδρίασή της στο Δήμο Καλλιθέας, παρόντος του τέως δημάρχου Γ. Κυριόπουλου, ζήτησαν να αποσταλεί στην ΚΕΔ άμεση έγγραφη απαίτηση της 1ης Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ, όπως και του δήμου για τάχιστη παραχώρηση του κτίσματος, όπως και έγινε.

Επιτέλους, στις 23/10/1998, το ΔΣ της ΚΕΔ γνωστοποιεί έγγραφα στην αρμόδια εφορεία του ΥΠΠΟ και στο Δήμο Καλλιθέας την απόφασή του (στις 24/9/1998) για παραχώρηση, σημειώνοντας ότι "η παραχώρηση θεωρείται ότι έγινε στο δήμο από τη στιγμή που του παραδόθηκε το έγγραφο αυτό και δε διατύπωσε έγγραφα, μέσα σ' ένα μήνα από την παράδοση του εγγράφου, οποιαδήποτε επιφύλαξη".

Στο φύλλο της εφημερίδας "Ερευνα Καλλιθέας" της 16/11/1998, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα αναφέρει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίασή του στις 9/11/98 έκανε ομόφωνα αποδεκτή την παραχώρηση της χρήσης του ακινήτου προκειμένου να δημιουργηθεί το Μουσείο.

Κι εδώ αρχίζει το παράξενο κι όμως αληθινό της υπόθεσης, για να μην πούμε το ακατανόητο και απαράδεκτο: Πριν λίγες μέρες εκπρόσωπος της ΚΕΔ, τηλεφώνησε στον Βαγγέλη Μενεμενή,τον μέχρι πριν δύο χρόνια ιδιοκτήτη του σπιτιού και μέλος της ΕΑΜίτικης ομάδας του παράνομου Τυπογραφείου, τον άνθρωπο που έσωσε το μοναδικό αυτό μνημείο και εξακολουθεί - εν γνώσει του Δήμου Καλλιθέας - να είναι ο μοναδικός και πάντα άγρυπνος φύλακάς του, και του ανακοίνωσε ότι "οφείλει ενοίκια για τη διαμονή του στο σπίτι αφότου αγοράστηκε και πρέπει να τα καταβάλει"!!! Δικαίως και ορθώς στην απαίτηση της αναρμόδιας πλέον ΚΕΔ, ο Βαγγελής Μενεμενής απάντησε: "Αν εσείς μου ζητάτε να πληρώσω ενοίκια, τότε ζητάω κι εγώ αμοιβή που το φυλάω τόσα χρόνια".

Το ερώτημα που προκύπτει είναι: Με ποιο δικαίωμα, ποιο σκεπτικό η ΚΕΔ ζητά ενοίκια; Την απαίτησή της τη γνωρίζει, την εγκρίνει, ή θα την επιτρέψει ο Δήμος Καλλιθέας, στον οποίο εξ αρχής είχε τεθεί από την ΠΕΑΕΑ το αίτημα να μείνει ο Β. Μενεμενής, τιμητικά, όσο ζει, "φύλακας" του ιστορικού μνημείου. Και με την ευκαιρία: Θα προχωρήσουν το ΥΠΠΟ και ο δήμος, με τα κονδύλια που διαθέτει, στη μελέτη συντήρησης του κτίσματος και στη δημιουργία μουσείου;

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org