Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κρατούμενοι και Ιερουσαλήμ στο επίκεντρο νέας αντιπαράθεσης

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εντείνεται η αντιπαράθεση Ισραηλινών και Παλαιστινίων για μια σειρά ζητήματα με αιχμή του δόρατος την αποφυλάκιση των Παλαιστινίων κρατουμένων και το μέλλον της Ιερουσαλήμ, ενώ δεν έχει, καν, ολοκληρωθεί η εφαρμογή της ενδιάμεσης "συμφωνίας" του Μέριλαντ.

"Η απελευθέρωση της κατειλημμένης Ιερουσαλήμ από τα ισραηλινά στρατεύματα, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, κατέχει απόλυτη προτεραιότητα στους στόχους της Παλαιστινιακής Αρχής", τόνισε κατηγορηματικά, χτες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη λήξη της συνόδου των χωρών - δωρητών προς τους Παλαιστινίους, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αφού ευχαρίστησε ιδιαίτερα τα 43 κράτη που δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν την Παλαιστινιακή Αρχή με το ποσό των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελπίδα του για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα έχει υλοποιηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο.Ο Γιάσερ Αραφάτ, το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να μεταβεί στη Σουηδία και στη Νορβηγία. για να συμμετάσχει σε επετειακές εκδηλώσεις. που θα πραγματοποιηθούν με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την επίσημη αναγνώριση, εκ μέρους των Παλαιστινίων, του δικαιώματος ύπαρξης στο κράτος του Ισραήλ.

Στο μεταξύ, οξύνεται η ισραηλινο-παλαιστινιακή αντιπαράθεση για την απελευθέρωση των Παλαιστινίων κρατουμένων. ενώ καθημερινό φαινόμενο έχουν γίνει οι διαδηλώσεις οργισμένων Παλαιστινίων και συγγενών κρατουμένων στις περισσότερες πόλεις της Δυτικής Οχθης και στη Λωρίδα της Γάζας και μάλιστα δεν έλειψαν και οι επικρίσεις για τη στάση της Παλαιστινιακής Αρχής. Ο Αχμέντ Τίμπι, στενός συνεργάτης του Γιάσερ Αραφάτ, δήλωσε, χτες, στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων "Ασοσιέιτεντ Πρες" ότι η ισραηλινή στάση είναι απαράδεκτη και εκτός των συμπεφωνημένων στο Μέριλαντ και γνωστοποίησε ότι θα ζητηθεί η άμεση παρέμβαση της Ουάσιγκτον για να επιλυθεί το ζήτημα. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει περίπτωση να απελευθερωθούν άνθρωποι που έχουν επιχειρήσει και ίσως πετύχει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών" και συμπλήρωνε ότι ο ίδιος ουδέποτε δεσμεύτηκε για την απελευθέρωση "δολοφόνων". Ο Αχμέντ Τίμπι, με τη σειρά του, τόνιζε ότι από τους 2.500 Παλαιστινίους που κρατούνται, σήμερα, στις ισραηλινές φυλακές, μόλις οι 300 έχουν, αποδεδειγμένα, αποπειραθεί να δολοφονήσουν ή δολοφόνησαν Ισραηλινό πολίτη, ενώ οι υπόλοιποι 1.250, περίπου, είναι "ξεκάθαρα πολιτικοί κρατούμενοι".

Σταθερά τεταμένη η κατάσταση

Νέες επιθέσεις πραγματοποίησε, χτες, η λιβανική σιιτική οργάνωση "Χεζμπολλάχ" ενάντια σε θέσεις του ισραηλινού στρατού και της φιλοϊσραηλινής λιβανικής πολιτοφυλακής στον κατειλημμένο από το Ισραήλ Νότιο Λίβανο. Σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζεζίν και στα χωριά Μπλατ και Σοτζάντ και προκάλεσαν το θάνατο ενός Λιβανέζου πολιτοφύλακα. Τίποτε δεν έγινε γνωστό για την αντίδραση του ισραηλινού στρατού ή της κυβέρνησης, καθώς οξύνεται η συζήτηση για την παραμονή ή όχι του ισραηλινού στρατού στην κατεχόμενη ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ