ΡΩΜΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-
"Συλλάβαμε αυτόν τον τρομοκράτη και εργαζόμαστε για να τον φέρουμε ενώπιον ενός δικαστηρίου, να τον προσάγουμε σε δίκη, κάτι που ουδείς γνωρίζει πώς να κάνει και ουδείς είναι πρόθυμος να κάνει": Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρωθυπουργός της Ιταλίας. Σε ξέσπασμα ανυπομονησίας, διότι "πάει μακριά" η "βαλίτσα" της υπόθεσης Οτσαλάν.
Τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία πάντως, όπως ήταν αναμενόμενο, πρόταξαν τον χαρακτηρισμό περί "τρομοκράτη" Οτσαλάν στις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στη RAI - προφανώς επειδή η εν λόγω έκφραση αποκλείει τελεσίδικα τη συζήτηση περί "πολιτικού προσώπου" και "χορήγησης πολιτικού ασύλου".
Ο Ντ' Αλέμα επανέλαβε την πρότασή του να αναζητηθεί "πολιτική λύση" στο Κουρδικό από κοινού με την Τουρκία, κάτι που η Αγκυρα αποκλείει κατηγορηματικά.
Ο Οτσαλάν "συνελήφθη" την 12η Νοεμβρίου στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ερχόμενος από τη Ρωσία, όπου φέρεται να είχε καταφύγει μετά την απέλασή του από τη Συρία τον Αύγουστο.
"Εχοντας συλλάβει αυτόν (τον Οτσαλάν)", είπε ο Ντ' Αλέμα, "τι θα έπρεπε να κάνουμε;". Τώρα "έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα. Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες ώστε ο Οτσαλάν να αντιμετωπίσει μια δίκαιη, και τονίζω: δίκαιη, δίκη", είπε.
Στην Αγκυρα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιλμάζ "απάλυνε" κάπως τη ρητορική του των τελευταίων ημερών. Μιλώντας προς βουλευτές του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, του οποίου ηγείται, είπε ότι "αν το αίτημα έκδοσης της Τουρκίας" του Οτσαλάν από την Ιταλία αποτύχει, η Ιταλία θα μπορούσε να δικάσει τον "τρομοκράτη" στο δικό της έδαφος. "Το τελευταίο που θα θέλαμε είναι να μείνουν τα εγκλήματά του ατιμώρητα". Οσο για την προταθείσα σύσταση διεθνούς δικαστηρίου, ο Γιλμάζ μόλις που συγκρατούσε την οργή του, ενώ ο υπουργός του των Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ δήλωνε ότι "αποκλείουμε οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία από την Ευρώπη".
Πάντως, κατά το "Ασοσιέιτεντ Πρες", ο Γιλμάζ ανέβασε ξανά τους τόνους εναντίον της Βόννης. "Εκδίδετε ένα ένταλμα για εγκλήματα που διαπράχτηκαν στο έδαφός σας... και μετά υπαναχωρείτε από το να τον δικάσετε", είπε. "Τι είδους κράτος δικαίου είναι αυτό;".
Χθες έγινε γνωστό επίσης ότι η Εισαγγελία του Παρισιού, που επιλαμβάνεται τρομοκρατικών υποθέσεων, ζήτησε να ανακριθεί από αυτήν ο Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
Αλλη ιταλική νομική πηγή ανέφερε ότι το γαλλικό δικαστικό αίτημα έχει ήδη διαβιβαστεί στο ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Καλά πληροφορημένη πηγή είπε ανώνυμα ότι στόχος της γαλλικής Δικαιοσύνης είναι να διερευνηθούν τυχόν εμπλοκές του ΡΚΚ σε υποθέσεις απόπειρας δολοφονίας αντιπάλων του, μελών της κουρδικής κοινότητας της Γαλλίας, η τυχόν εμπλοκή του σε παραχάραξη ταυτοτήτων λαθρομεταναστών, και τέλος, η τυχόν ανάμειξή του σε εράνους κομματικών συνεισφορών, αλλά και οι παράνομες αποσπάσεις χρηματικών ποσών από μέλη της κουρδικής κοινότητας, κυρίως εμπόρους.
Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του Κόμματος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Ιταλία, Φάουστο Μπερτινότι, συναντήθηκε χθες για μιάμιση ώρα με τον Κούρδο ηγέτη.
Ο Οτσαλάν "μου εξήγησε τα κίνητρα της αποστολής του για την ειρήνη, η οποία είναι και ο λόγος του ερχομού του στην Ιταλία", είπε σχετικά ο Μπερτινότι. Και εκτίμησε πως "θα ήταν πράγματι χρήσιμο να μπορούσε να εκφραστεί ενώπιον όλου του Τύπου".
Η Κομμουνιστική Επανίδρυση αποτελεί μάλλον τον κυριότερο υποστηρικτή του κουρδικού ζητήματος στην Ιταλία και ζητεί επίμονα τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Στέλεχός της έχει δηλώσει ότι ο Κούρδος ηγέτης "προσκλήθηκε" στη Ρώμη για να αρχίσει πολιτικός διάλογος όσον αφορά το ζήτημα...
Με συνέντευξή του στη ρωσική "Κομερσάντ", ο ίδιος ο Οτσαλάν εξέφρασε χθες την άποψη πως η Ιταλία θα μπορούσε να οργανώσει ένα διεθνές διαιτητικό δικαστήριο για έναν ειρηνικό διακανονισμό της σύγκρουσης των Κούρδων με την Τουρκία.
Ο Οτσαλάν υπογραμμίζει ότι το κόμμα του είχε ανέκαθεν στενούς δεσμούς τόσο με την ιταλική κυβέρνηση, όσο και με την αντιπολίτευση.
"Πρόσφατα και παρά τις διαμαρτυρίες της Αγκυρας, η Ιταλία έδωσε την άδεια για τη διεξαγωγή μιας συνόδου του εξόριστου κουρδικού Κοινοβουλίου. Διαθέτοντας ένα βήμα στην Ιταλία, μας ήταν πιο εύκολο να εξηγήσουμε στη δυτική Ευρώπη την πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κουρδιστάν", δηλώνει. "Φυσικά ελπίζαμε ότι η Ιταλία δε θα με παρέδιδε στην Τουρκία. Αν και υπήρχε ένας κίνδυνος. Ομως η Ιταλία είναι η πατρίδα του δικαίου, θυμηθείτε το ρωμαϊκό δίκαιο. Οι Ιταλοί θέτουν τις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου υπεράνω όλων".
Εκρηξη συντάραξε χθες βράδυ πόλη κοντά στο Ντιάρμπακιρ, την οποία αξιωματούχοι απέδωσαν, μιλώντας στο πρακτορείο "Ανατολή", σε "επίθεση αυτοκτονίας" άγνωστης νεαρής ("έφηβης" κατά τις ίδιες πηγές) που πιστεύεται ότι ανήκε στο ΡΚΚ. Η έκρηξη στο Λίτσε άφησε ένα νεκρό και τουλάχιστον εννέα τραυματίες.
Την ίδια ώρα ο τουρκικός στρατός επιδίδεται σε ευρείας κλίμακας επίθεση εναντίον ανταρτών πιστών στον Οτσαλάν, κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ.
Τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα και ελικόπτερα βομβάρδισαν μια μεγάλη περιοχή μεταξύ των πόλεων Κουκούρτσα, Σεμντινλί και Γιουκσέκοβα, στην επαρχία Χακάρι, στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Δεν έγινε γνωστό πότε άρχισε η επιχείρηση, ούτε αποσαφηνίστηκε ως πότε θα διαρκέσει. Το πρακτορείο "Ανατολή" σχολίασε ότι θα εξακολουθήσει έως ότου διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλοι αντάρτες του ΡΚΚ στην περιοχή.
Το πρακτορείο επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων ασφαλείας στην περιοχή, ανέφερε επίσης ότι 1.728 αντάρτες του PKK και 308 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, από την αρχή της χρονιάς.