Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Αξιώνουν τη διά νόμου απόκτηση πελατών!

Αποθρασύνθηκαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου, που αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο το έδαφος που τους έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση

Την καθολική και υποχρεωτική ασφάλιση των εργαζομένων στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες αξιώνουν τώρα με τον πλέον θρασύτατο τρόπο οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου. Εκμεταλλευόμενοι το έδαφος που έχει καλλιεργήσει η πολιτική της απαξίωσης και υποβάθμισης του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας, καθώς και την πορεία που έχει προδιαγράψει η κυβέρνηση στη λογική της... ανταποδοτικότητας, οι μεγαλοασφαλιστές έφτασαν στο σημείο να απαιτήσουν ανοιχτά τη διά νόμου συμμετοχή τους στην κοινωνική ασφάλιση.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την ημερίδα με θέμα "Συντάξεις Δημόσιες και Ιδιωτικές", που διοργάνωσε χτες το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών. Κοινό σημείο, στο οποίο στηρίζουν την επιχειρηματολογία τους οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών, είναι με δυο λόγια ότι το κράτος απέτυχε στην παροχή κοινωνικής ασφάλισης, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι "ξοφλημένα" και αναξιόπιστα, άρα μόνη διέξοδος - την οποία ουσιαστικά βαφτίζουν "πρόοδο" - είναι να μπουν οι ιδιωτικές εταιρίες για τα καλά στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης ως πιο φερέγγυες και αποδοτικές. Και βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι για να αποδείξουν τη θέση τους επικαλούνται σχετικές δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει θέσει το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης στη βάση του όποιος θέλει ανθρώπινη σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσει ακόμα περισσότερα.

Χαρακτηριστικός ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και επικεφαλής του ομίλου της "Interamerican" Δ. Κοντομηνάς, ο οποίος ανοίγοντας την ημερίδα, τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση την ανικανότητα των ασφαλιστικών ταμείων να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ασφαλισμένων τους. Ο πρόεδρος της "Ελληνοβρετανικής" Δ. Παλαιολόγος - πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας - προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας τον τόνο για τις προθέσεις των εταιριών, λέγοντας ότι για να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση το συμπληρωματικό της ρόλο - που για τις εταιρίες είναι δεδομένο ότι πρέπει να γίνει - προϋποτίθεται να έχει χαρακτήρα καθολικότητας και υποχρεωτικότητας, να καταργηθεί η φορολόγηση των ασφαλίστρων για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των εταιριών και να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο εποπτείας.

Το κάλπικο δίλημμα που θέτει η ίδια η κυβέρνηση, μείωση των παροχών των ταμείων με καταβολή στο μεγαλύτερο ποσοστό των συνταξιούχων της ελάχιστης προβλεπόμενης σύνταξης ή αύξηση των εισφορών, επικαλέστηκε ο γενικός διευθυντής της "Interamerican" Μ. Μωυσής. Ο ίδιος, επικαλούμενος τη φράση του Κ. Σημίτη ότι "ένας καλά εφοδιασμένος, μπορεί να αναλάβει περισσότερο ο ίδιος τις ευθύνες για την ασφάλιση και την περίθαλψή του με αντίστοιχη μείωση των ευθυνών του κράτους", επικροτώντας και επαυξάνοντας, κατέληξε στα "κίνητρα" που αξιώνουν οι εταιρίες προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από ασφάλειες ζωής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ