Τρίτη 1 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ακονίζουν τα μαχαίρια οι τραπεζίτες
  • Μετά την εξαγορά της ΧΙΟΣ ΜΠΑΝΚ, η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον της για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας
  • Τη δεύτερη, μετά την Εθνική, θέση θα κατακτήσει όποιος τραπεζίτης βάλει στο χέρι τη θυγατρική της Εμπορικής

Ενδιάμεσες διεργασίες για το οριστικό ξαναμοίρασμα της πίτας στον τραπεζικό τομέα - τον τομέα δηλαδή, όπου βρίσκονται συσσωρευμένα τα περισσότερα κεφάλαια - φαίνεται να αποτελούν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών και η δημόσια ανακοίνωση ότι ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς θα διεκδικήσει την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Στο μέτωπο αυτό εντάσσεται και η κίνηση της Τράπεζας Πειραιώς να εξαγοράσει το 37,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Xios Bank. Η συμφωνία ολοκληρώθηκε το Σάββατο ανάμεσα στον Μιχάλη Σάλλα (Τράπεζα Πειραιώς) και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη (Xios Bank), του οποίου οι δουλιές τον τελευταίο καιρό φαίνεται να βρίσκονται σε μια... ενδιαφέρουσα καμπή, που συνδυάζεται με πωλήσεις επιχειρήσεων, μεταβιβάσεις περιουσιακών του στοιχείων και δικαστικών εμπλοκών. Πάντως πρόκειται για τον δεύτερο εκπρόσωπο του μεγάλου κεφαλαίου που "μπαίνει" στην Πειραιώς μετά την οικογένεια Αγγελόπουλου και οι οποίοι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποτελούν πλέον - μαζί με ένα σεβαστό ποσοστό ξένων κεφαλαίων - τους κύριους μετόχους της Τράπεζας που διοικεί ο Μ. Σάλλας.

Η συμφωνία των δύο μερών προβλέπει:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς αποκτά το 37,3% των μετοχών της Xios Bank έναντι 83,05 δισ. δρχ. (περίπου 9.228 δρχ. ανά μετοχή).
  • Στους μετόχους της Xios Bank, που εκπροσωπούνται από τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, δίνεται το δικαίωμα να αποκτήσουν - μέσω της επικείμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου - το 8,4% των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, με 2.500 δρχ. τη μετοχή. Με το ποσοστό αυτό, η παραπάνω ομάδα μετόχων καθίσταται μία από τις μεγαλύτερες μετοχικές εκπροσωπήσεις και ίσως η μεγαλύτερη στην Τράπεζα Πειραιώς.
  • Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του 37,3% των μετοχών της Xios Bank, η τράπεζα θα ενταχθεί στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της Xios Bank θα υποδεικνύεται από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Στον ενοποιημένο ισολογισμό χρήσης 1999 της Τράπεζας Πειραιώς θα περιλαμβάνεται και η Xios Bank.
  • O Β. Βαρδινογιάννης παραμένει πρόεδρος του ΔΣ της Xios Bank. Επίσης συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς ως αντιπρόεδρος.

Η παραπάνω κίνηση έρχεται να προστεθεί σε σειρά κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, ο οποίος έχει διευρυνθεί με την εξαγορά διαφόρων εταιριών του χρηματοπιστωτικού τομέα, όπως την Τράπεζα Μακεδονίας - Θράκης και τις θυγατρικές της, την "Chase" στην Ελλάδα και την "Credit Lyonnais", η οποία μετονομάστηκε και μετεξελίχθηκε στην "Πειραιώς Prime Bank", τη "Σίγμα ΑΧΕ" κτλ. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η συνεργασία που προωθείται και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου με την ασφαλιστική εταιρία "Allianz", για την ίδρυση κοινής εταιρίας "Πειραιώς - Allianz" που θα προσφέρει νέα τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η συνεργασία με το μεγάλο αμερικανικό όμιλο εταιριών "Zilkha", με την ίδρυση της "Πειραιώς Venture Capital".

Εξάλλου, η χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 δισ. δρχ. Από το ποσό αυτό οι παλαιοί μέτοχοι θα καλύψουν 83,25 δισ. δρχ. (με αναλογία 1 νέα για κάθε 1 παλαιά μετοχή στην τιμή εκδόσεως 2.500 δρχ.).

Ολες οι παραπάνω κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, όπως επίσης και η σύναψη στο εξωτερικό μακροπρόθεσμου ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. EΥΡΩ, είναι ενταγμένες στο γενικότερο κλίμα διεργασιών και ανακατατάξεων που συντελούνται στον τραπεζικό χώρο, καθώς επίσης και στα σχέδια της τράπεζας για πρόταση εξαγοράς της Ιονικής κατά τον επικείμενο διαγωνισμό πώλησής της. Την παράμετρο αυτή άλλωστε έθεσε κατά τις χτεσινές του δηλώσεις και ο ίδιος ο Μ. Σάλλας.

Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ένταξη της Xios Bank στον όμιλό της, θα κατέχει (με βάση το ενεργητικό της) το 3,7% της τραπεζικής αγοράς και θα ακολουθεί τον όμιλο Λάτση της Eurobank που έχει μερίδιο αγοράς 5,4%. Από το προσκήνιο βέβαια των ανακατατάξεων που συντελούνται στον τραπεζικό τομέα, δεν απουσιάζει ο έτερος "μεγάλος" Γ. Κωστόπουλος του ομίλου της Τράπεζας Πίστεως, ο οποίος πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο της Τράπεζας Εργασίας. Στο στόχαστρο και των τριών τραπεζών μπαίνει τώρα η Ιονική Τράπεζα - που η κυβέρνηση βγάζει ως γνωστόν για δεύτερη φορά στο "σφυρί" - η οποία θα οδηγήσει τον αγοραστή της στη δεύτερη θέση από άποψη μεγέθους, στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ