Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η οικονομική "νέα τάξη" στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Η "Ατζέντα 2000" συζητείται τη Δευτέρα στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας. Μειώνονται τα "βάρη" για τους "ισχυρούς", αυξάνονται για τους "μικρούς"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). - Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας (ΕΚΟΦΙΝ) συνέρχεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη"νέα" γαλλο-γερμανική πρόταση "παγώματος", δηλαδή γενικής μείωσης των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2000 - 2006 σε βάρος της "Κοινής Αγροτικής Πολιτικής" (ΚΑΠ) και του "πακέτου Σαντέρ", ενώ αναμένεται "σοσιαλιστικό μανιφέστο" με ευλογίες της ΟΝΕ και του ευρω-νομίσματος και προτάσεις γιααπευθείας έλεγχο μισθών και εισοδημάτων από τις Βρυξέλλες.Η σημαντική συζήτηση της Δευτέρας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Βιέννης (11/12 Δεκέμβρη), θα περιλαμβάνει, εκτός από το σύνολο του "πακέτου" της "Ατζέντας 2000" και την προετοιμασία της έναρξης, από 1/1/1999, της ΟΝΕ.

Το ΕΚΟΦΙΝ - 11, εκτός Ελλάδας, Βρετανίας, Δανίας και Σουηδίας, θα συνεδριάσει και πάλι ξεχωριστά τη Δευτέρα το πρωί "πριν από τους άλλους και για τους άλλους". Της υπουργικής συνεδρίασης της Δευτέρας, προηγείται η "ροζ" συνάντηση των 13 (από τους 15) "σοσιαλιστών" υπουργών Οικονομίας, την Κυριακή το βράδυ στις Βρυξέλλες, με στόχο την προπαγανδιστική διακήρυξη ενός ψευδώνυμου "μανιφέστου", ενόψει των ευρωεκλογών. Η σημασία της συνάντησης και του κειμένου έγκειται στην άτακτη οπισθοχώρηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, μετά τις "πρώτες μέρες" της δήθεν "αμφισβήτησης", στοιχίζεται κανονικά πίσω από τις επιταγές του Μάαστριχτ, με σωρεία δηλώσεων του νέου αρχηγού της γερμανικής Οικονομίας Ο. Λαφοντέν για "απαράβατο" του Συμφώνου της Σταθερότητας (ΣΣ) και για "αυτονομία" της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως "κοινοτικό κεκτημένο".Μέσα σ' όλα αυτά, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τις αντιδραστικές προτάσεις της Κομισιόν για τη λειτουργία των Διαρθρωτικών Ταμείων (ΔΤ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΣ), με κοινή "έκθεση" Χριστιανοδημοκρατών (ΝΔ) και Σοσιαλδημοκρατών (ΠΑΣΟΚ), προσπαθώντας να κρατήσει τα προσχήματα με δευτερεύουσες "επιφυλάξεις", τις οποίες έχει (...) προαναγγείλει ότι θα άρει και αυτές μέχρι την τελική ψηφοφορία, τον ερχόμενο Μάρτη.

"Ατζέντα 2000"

Η διαπραγμάτευση για την "Ατζέντα 2000" εισέρχεται στο τελευταίο "κρίσιμο" τετράμηνο και όλες οι συζητήσεις του ΕΚΟΦΙΝ της Δευτέρας γίνονται στη βάση γραπτών κειμένων, που θα εγκριθούν από τους 15 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βιέννης (11/12 Δεκέμβρη). Το βασικό νέο στοιχείο είναι η "συμβιβαστική" πρόταση περί της λειτουργίας του συστήματος "ιδίων πόρων" (έσοδα - έξοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού), που εισηγείται η αυστριακή προεδρία με υποκίνηση της Γαλλίας και συμπαράσταση της Γερμανίας,με την οποία προτείνεται γενική "σταθεροποίηση", δηλαδή μείωση των δαπανών της περιόδου 2000 - 2006, σε βάρος της περιφερειακής και αγροτικής πολιτικής, και σε βάρος των μικρών και ασθενών κρατών - μελών, όπως η Ελλάδα. Πρόκειται για πρόταση "συμβιβασμού" στη γνωστή απαίτηση Γερμανίας, Αυστρίας, Ολλανδίας και Σουηδίας - που έγινε επίσημη πρόταση της Κομισιόν από την 12η Οκτώβρη - για μείωση των "εθνικών" εισφορών των μεγάλων χωρών στον κοινοτικό προϋπολογισμό με "εξοικονόμηση" πόρων από την "επανεθνικοποίηση" της ΚΑΠ σε βάρος των μικρών χωρών, ιδιαίτερα της Ελλάδας, η οποία προβλέπεται να χάνει επίσημα 452,3 εκατ. ECU/ΕΥΡΩ το χρόνο, δηλαδή περίπου ένα τρισ. δραχμές για την περίοδο 2000 - 2006.Πρόκειται για "μαύρο συμβιβασμό", ιδιαίτερα για τη χώρα μας, η οποία σε οποιαδήποτε περίπτωση χάνει προκαταβολικά ένα σημαντικό ποσό. Και αυτό γιατί και οι δύο προτάσεις ξεκινούν από την αρχή, όχι της αύξησης των εσόδων - οπότε θα έπρεπε να πληρώσουν αναλογικά όλοι - αλλά της μείωσης των δαπανών, οπότε περικόπτονται, βέβαια, τα κονδύλια των μικρών και ασθενών χωρών.

Η "τεχνοκρατική" πρόταση που συζητείται τη Δευτέρα είναι αρκετά περίπλοκη. Η μεθόδευσή της αφορά την περικοπή δαπανών, όχι με τη γερμανική απαίτηση μείωσης των "εθνικών" εισφορών, αλλά με "γενική εξοικονόμηση" του συνόλου των κοινοτικών δαπανών για την περίοδο 2000 - 2006. Αυτό προβλέπεται να γίνει με δύο τρόπους ταυτόχρονα: Κατά πρώτον, θα μειωθεί το σύνολο των πόρων, με μείωση του "ποσού αναφοράς".Ως "ποσό αναφοράς" προτείνεται ο εκτελεσμένος κοινοτικός προϋπολογισμός του 1999.

"Θεωρητικά", οι κοινοτικοί πόροι του 1999 θα ανέρχονται στο 1,27% του κοινοτικού ΑΕΠ, στην πράξη όμως, όπως προβλέπεται ήδη από την "Ατζέντα 2000", δεν πρόκειται να εκταμιευτούν πόροι πάνω από το 1,15% του κοινοτικού ΑΕΠ. Αυτή η "εξοικονόμηση" γίνεται με πολλά τεχνάσματα, ένα εκ των οποίων είναι και η μείωση δαπανών του ετήσιου "πακέτου" αγροτικών τιμών. Ετσι, το αρχικό "ποσό αναφοράς" για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2000 - 2006 θα είναι κατά πολύ "ψαλιδισμένο". Επιπλέον,όμως, η νέα πρόταση προβλέπει "σταθεροποίηση", δηλαδή μείωση των δαπανών και για κάθε χρονιά. Με ό,τι πόρους προβλέπονται για το 1999 με τους ίδιους ακριβώς (συν τον πληθωρισμό) προβλέπεται να ασκηθεί και ο προϋπολογισμός του 2006 (!!!).

Γίνεται φανερό ότι με τη νέα προτεινόμενη περικοπή, των ήδη μειωμένων αρχικών κονδυλίων της "Ατζέντας 2000", θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι δύο μεγάλες "δαπάνες", δηλαδή η ΚΑΠ και το "Πακέτο Σαντέρ". Προβλέπεται "εξοικονόμηση" περί τα 40 με 45 δισ. ECU/ΕΥΡΩ, ποσό που δεν καλύπτει τις αρχικές γερμανικές απαιτήσεις, αλλά μπορεί πάντα να "εξισορροπήσει" τα πράγματα, αν κινδυνεύει κάποια στιγμή η συνολική διαπραγμάτευση της "Ατζέντας 2000". Ουσιαστικά, όμως, πρόκειται για ριζική ανατροπή του κοινοτικού "δημοσιονομικού πλαισίου", σε βάρος των δύο μεγάλων δαπανών της "Ατζέντας 2000", δηλαδή της ΚΑΠ και του "Πακέτου Σαντέρ".Και αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την ΟΝΕ των "11". Οπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΚΤ Γ. Ντούιζεμπεργκ, "είναι αδύνατον για μια ενιαία νομισματική πολιτική, εξ ορισμού, να λάβει υπόψη τις περιφερειακές ιδιαιτερότητες. Οι περιφερειακές διαφορές μπορούν να διορθωθούν, χρησιμοποιώντας μόνο μη νομισματικά μέσα, ιδιαίτερα δημοσιονομικές πολιτικές". Δηλαδή, ναι στην ΟΝΕ των "ενιαίων" κερδών του κεφαλαίου, αλλά "επανεθνικοποίηση" όλων των περιφερειακών ανισοτήτων, από τους μισθούς μέχρι την ΚΑΠ και το "Πακέτο Σαντέρ".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ