Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Με τη συμπλήρωση 2 χρόνων από το θάνατο του αδελφού μου ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ,στη μνήμη του προσφέρω στο ΚΚΕ, στα ιδανικά του οποίου πίστευε και αγωνίστηκε όλη του τη ζωή, 2.000.000 και 10.000 στην ΚΝΕ για ενίσχυση των αγώνων.

Η αδελφή του Ανδρώ Ραυτοπούλου

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου της συζύγου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και μέλους του ΚΚΕ από το 1943, που πάλεψε για τις ιδέες του, μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του και στη μνήμη του αδελφού της ΑΡΓΥΡΗ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνιστή της Αριστεράς και του Κόμματος, που πέθανε πρόσφατα, η Παναγιώτα Νικολάου, από το Τορόντο του Καναδά, προσφέρει 20.000 δραχμές στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΛΙΟΥ Α. ΠΑΠΠΑ από τη Σούρπη Μαγνησίας, που πέθανε στις 9 Νοέμβρη 1994, η οικογένειά του πρόσφερε 15.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

O ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΥΤΗΣ γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1929. Καταγόταν από εργατική οικογένεια. Στα 15 χρόνια του οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στον Εμφύλιο, στην επιχείρηση του ΔΣΕ στην Καρδίτσα, κατατάχτηκε στα τμήματα της 1ης Μεραρχίας. Υπηρέτησε στο Τάγμα Πρίκου.

Σκοτώθηκε το Γενάρη του 1949 στο ύψωμα Τσιούκα Μακρακώμης Φθιώτιδας.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Αποστόλης Μαρκούτης προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" και 5.000 δρχ. στην ΚΟ Καρδίτσας.

* * *

Ο Δημήτρης Κοκοβιάδης προσφέρει στο ΚΚΕ 50.000 δρχ. για τα 80χρονα, μέσω ΚΟΒ Παλαιάς Κοκκινιάς Πειραιά, στη μνήμη των αγωνιστών της Αριστεράς: Του αδελφού του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΚΟΚΟΒΙΑΔΗ (φωτογραφία), του πατέρα του ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΚΟΒΙΑΔΗ,του πεθερού του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΓΟΝΖΙΔΗ,της ανιψιάς του ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΟΚΟΒΙΑΔΟΥ και του μπατζανάκη του ΣΑΒΒΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κωνστ. ΚΟΥΛΗΣ,μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στη Νάουσα το 1931. Μαθητής Γυμνασίου οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Επέστρεψε στην πατρίδα το 1957. Ως το θάνατό του, στις 17 Νοέμβρη 1995, παρέμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του, η οικογένειά του πρόσφερε στη μνήμη του 30.000 δρχ. στην ΚΟ Νάουσας.

* * *

Στις 12 Μάη 1998, πέθανε στον Πειραιά η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΑ Ιωάν. ΚΑΠΕΛΑΚΟΥ από το ανταρτοχώρι της Μάνης Καρβελάς. Θάφτηκε την επομένη στο χωριό της.

Στη μνήμη της, ο ΕΛΑΣίτης αδελφός της Λευτέρης, η κόρη της Αικατερίνη (Καίτη) και η εγγονή της Ευαγγελία πρόσφεραν 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".* * *

Οι Μίμης Κεφαλόπουλος και Μαρία Παπαθανασίου πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" ως πρώτη δόση 30.000 δρχ., στη μνήμη όλων των νεκρών αγωνιστών και υπόσχονται να συνεχίσουν τον αγώνα.

* * *

Η ΤΑΣΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ γεννήθηκε στο Γερακαριό Κιλκίς το 1926. Στην Κατοχή, έφηβη ακόμη, πήρε δραστήρια μέρος στον αγώνα του λαού ενάντια στον ξένο κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες του.

Μετά την Απελευθέρωση, συνέχισε τον αγώνα ως γραμματέας της ΕΠΟΝ του χωριού. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε στην Ικαρία το 1946 - '47. Μετά την απόλυσή της κατατάχτηκε στο ΔΣΕ.

Εδωσε τη ζωή της, στην προσπάθεια να σώσει τραυματισμένο συναγωνιστή της. Η ΟΛΓΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ γεννήθηκε στο Γερακαριό το 1931. Στην Κατοχή, ολόκληρη η οικογένειά της πήρε μέρος στον αγώνα του λαού για ελευθερία και δημοκρατία. Γαλουχημένη μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα και καθώς ο αγώνας συνεχιζόταν ενάντια, τώρα, στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ, μόλις 15χρονη, και έδωσε τη ζωή της.

Οι δύο νεαρές ηρωίδες, από εύπορες αγροτικές οικογένειες, θυσίασαν τ' ανθισμένα τους νιάτα στον αγώνα για μια Ελλάδα ανεξάρτητη από ιμπεριαλιστικά δεσμά, με αφέντη το λαό της.

Στην υπέρτατη θυσία τους και στην αθάνατη μνήμη τους, η φίλη και συγχωριανή τους Παρέσα Κοτσαλίδου προσφέρει για τον εκλογικό αγώνα 100.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς.

* * *

Στις 5 Νοέμβρη έκλεισαν 3 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας για το μακρινό ταξίδι ο αγαπημένος μας και αξέχαστος ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΘΟΣ.Γεννήθηκε το 1925 στο χωριό Κρυόβρυση Ελασσόνας. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ. Την ίδια χρονιά βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ και πολέμησε τους κατακτητές. Αργότερα, κυνηγημένος από παρακρατικούς τρομοκράτες, κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος στις μάχες του Γράμμου και του Βίτσι και με τη λήξη του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί εργάστηκε σε οικοδομικές επιχειρήσεις, ως το 1977 που επαναπατρίστηκε. Εγκαταστάθηκε στον Τύρναβο και παντρεύτηκε τη Βασιλική Καναβού.

Τα τελευταία χρόνια δούλευε στο Δήμο Λάρισας.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Βασιλική Μάνθου και η πεθερά του Ανδρονίκη Καναβού προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 5.000 δρχ.

* * *

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΙΝΟΥΡΤΖΟΓΛΟΥ: Οπως έλεγε και ο ίδιος, ανήκε στην ταλαιπωρημένη, αλλά αγωνιζόμενη γενιά. Γεννήθηκε το 1927 στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης από γονείς πρόσφυγες από το Γιουβαλί της Ανατολικής Θράκης. Οι γονείς του ήταν από τους πρώτους που εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1912. Η ζωή στην εφηβεία του κυλούσε, όπως όλων των παιδιών του χωριού. Λίγη βοήθεια στα χωράφια, τα ζώα και, φυσικά, το σχολείο. Το 1942, ΕΠΟΝίτης, από το χωριό του, που ήταν εγκαταστημένοι Γερμανοί, τον έστειλαν στην έδρα του Συντάγματος του ΕΛΑΣ στα Πιέρια, με κάποια αποστολή. Δε γύρισε πίσω και εντάχθηκε στον 11ο Λόχο του 3ου Τάγματος του 50ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στις μάχες του Κούκου, του Κίτρους, στη μάχη στο Κιλκίς και της Τριάνας Σερρών, καθώς και σε μάχες στο βουνό Κερκίνη και στα χωριά του Μπέλλες, όπου εξόντωσαν τα υπολείμματα των συνεργατών των Γερμανών και Βουλγάρων.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας, επέστρεψε στο χωριό του και το 1946 δημιούργησε οικογένεια.

Τα τελευταία χρόνια ήταν δραστήριο μέλος του Παραρτήματος Καλοχωρίου της ΠΕΑΕΑ και συνέχισε περήφανος τον αγώνα του.

Εφυγε από τη ζωή στις 3 Οκτώβρη 1998.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά του

* * *

Ο Φίλιππας Μπονίκος προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη και αντί για στεφάνι στον τάφο της αδικοχαμένης εγγονής του ΑΝΝΙΤΑΣ.

* * *

Στις 15 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια, από τότε που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ.Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πτολεμαϊδας.

Η συντρόφισσά του στη ζωή Κυριακή Αποστολίδου

* * *

Στις 10 Νοέμβρη συμπληρώθηκαν 3 μήνες από το θάνατο του γιου μου ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αρχιτέκτονα - αναστηλωτή του Ερέχθειου. Συμπληρώνονται, επίσης, 21 χρόνια από το χαμό του συζύγου και συντρόφου μου ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Στη μνήμη τους και προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ, προσφέρω στην ΚΟΒ Νέας Φιλαδέλφειας 20.000 δρχ.

Νίτσα Παπανικολάου

* * *

Αντί για λίγα λουλούδια με σεβασμό στη μνήμη του συντρόφου μας ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), που έφυγε από τη ζωή στις 8 Οκτώβρη 1998, προσφέρω στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.

Κώστας Χαψιας

* * *

Στη μνήμη του ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑ ΧΗΝΗ και της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΛΛΗ, οι οικογένειες Δημήτριου Χήνη και Νώντα Χήνη πρόσφεραν 20.000 δρχ. για το "Σπίτι του Αγωνιστή".

* * *

Ο σύντροφός μας ΝΙΚΟΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ,που έφυγε από κοντά μας στις 4 Αυγούστου 1998, ήδη από τα νεανικά του χρόνια αγωνίστηκε με σθένος για το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός και αμετακίνητος στις κομμουνιστικές ιδέες.

Ευχόμαστε δύναμη και καρτερία στην οικογένειά του και υποσχόμαστε ότι δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 170 μάρκα στο "Ριζοσπάστη".

Οι σύντροφοί του της ΚΟΒ Rems Murr Kreis

* * *

Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΕΖΑΝΤΑΚΟΣ,τελευταίος αδελφός του θρυλικού Μιχάλη Μπεζαντάκου, μας άφησε στις 23 Σεπτέμβρη 1998. Σχεδόν 80 χρόνια αφιέρωσε στους αγώνες της εργατικής τάξης, της οποίας ήταν κομμάτι. Από πολύ μικρός βρέθηκε στον Πειραιά με τα άλλα αδέρφια του, στο κυνήγι του μεροκάματου και στους αγώνες της εργατικής τάξης. Γι' αυτό διώχτηκε από πολύ νωρίς. Για να γλιτώσει από τους διωγμούς και τις φυλακίσεις, κατέφυγε στο χωριό που γεννήθηκε, στην Πάνιτσα (Μυρσίνη) Λακωνίας, όπου τον βρήκε η ιταλογερμανική Κατοχή. Χωρίς πολλή σκέψη, από τους πρώτους βγήκε στο βουνό, για να αγωνιστεί ενάντια στο φασισμό. Για τον αγώνα του αυτό, διώχτηκε και φυλακίστηκε από τους δοσίλογους και συνεργάτες των Γερμανοϊταλών. Μέσα από τις τάξεις του ΔΣΕ, συνέχισε τον αγώνα του, ενάντια στις διώξεις των αγωνιστών που πολέμησαν τους κατακτητές.

Με την κατάρρευση, βρέθηκε και πάλι στις φυλακές. Πέρασε από όλες σχεδόν τις φυλακές και γλίτωσε πολλές φορές από καθαρή τύχη.

Αποφυλακίστηκε με την αμνηστία. Ως τα βαθιά γεράματα αγωνιζόταν και διέδιδε τα ιδεώδη του σοσιαλισμού.

Τελευταία του εντολή για ενίσχυση του ΚΚΕ, πρόσφερε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ"Αγίας Βαρβάρας".

* * *

Στις 19 Νοέμβρη συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ από το χωριό Ανάργυροι Φλώρινας.

Στη μνήμη της, η κόρη της Ελένη προσφέρει 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Σήμερα, 15 Νοέμβρη, συμπληρώνονται 7 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγαπημένος μας σύντροφος και πατέρας ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΓΑΣ.

Στη μνήμη του και για τα 80χρονα του ΚΚΕ, προσφέρουμε 20.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγίας Παρασκευής".

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1922. Από τις πρώτες μέρες της Κατοχής, ολόκληρη η οικογένειά του εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση. Το Νοέμβρη του 1943, πιάστηκαν στο σπίτι του έπειτα από προδοσία ο αδελφός του Γιώργος, ο Θεόδωρος Ζώρας και ο Σάκης Κορβιάτης στελέχη του ΚΚΕ, οι οποίοι έπειτα από 15 μέρες βασανιστηρίων στην Γκεστάπο της Πάτρας, εκτελέστηκαν στις 4 Δεκέμβρη 1943 μαζί με άλλους 60 πατριώτες από τον Προσφυγικό Συνοικισμό.

Από την Πάτρα, η οικογένειά του έφυγε για την Αθήνα, γιατί το σπίτι τους και ένα ξενοδοχείο που είχαν στην Αμαλιάδα λεηλατήθηκαν. Στην Αθήνα συνέχισαν τον αγώνα ως την Απελευθέρωση.

Ο Θεόδωρος Συριόπουλος στις αρχές του 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του στην Καλαμάτα, από όπου στάλθηκε με τους πρώτους στον "Παρθενώνα" του Μακρονησιού.

Τον Οκτώβρη του 1947 δραπέτευσε από το Μακρονήσι και έφυγε, μέσω Ιταλίας, ως ναυτικός με τη βοήθεια της ΟΕΝΟ. Καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο ερήμην. Για 25 χρόνια έζησε σε αναγκαστική υπερορία και πέθανε από ανίατη νόσο στο Λονδίνο, στις 3 Μάρτη 1989.

Στη μνήμη του, ο αδελφός του Κώστας Συριόπουλος πρόσφερε 15.000 δρχ. στη ΝΕ Κιλκίς και 5.000 δρχ. στην ΚΝΕ για τη δίμηνη εξόρμησή της.

* * *

Πέρασαν 10 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΚΚΕ.

Και στην ιερή μνήμη της προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Ο άντρας της Νίκος Ηλιόπουλος και τα παιδιά της

***

ΜΝΗΜΟΣΥΝΑ

Την επόμενη Κυριακή, 22 Νοέμβρη, στις 9.45 π.μ. θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Βασίλειου στο Περιστέρι, το χρονιάτικο μνημόσυνο του αγωνιστή

ΙΩΑΝΝΗ ΛΙΟΤΣΟΥ

που έφυγε για πάντα από κοντά μας στις 25 Νοέμβρη 1997.

Καλούμε τους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους του να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μνήμη του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι γονείς του Νίκος και Αγαθή

Ο αδελφός του Στέλιος, η νύφη του Μαρία

Ο ανιψιός του Νικολάκης

* * *

Πέρασε ένας χρόνος από τότε που χάσαμε τον πολυαγαπημένο μας

ΦΑΝΗ ΜΠΟΝΑΤΣΟ

Στον τάφο του, στη γενέτειρά του Ξυλόκαστρο Κορινθίας, συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, προσφέραμε χρηματικό ποσό στους "Γιατρούς χωρίς Σύνορα".

Η σύζυγος Πενκ

Η κόρη του Νάσια


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ