Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τεράστιες οι ευθύνες τους

Θλιβερά - το λιγότερο - τα στοιχεία, που ανακοίνωσε προχτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα - στην οποία συμμετείχαν 5.147 άτομα - το 44,8% των ερωτηθέντων αποδείχτηκε ότι εγκατέλειψε το σχολείο, χωρίς να ολοκληρώσει την υποχρεωτική, βασική εκπαίδευση των εννέα χρόνων, ενώ το 58% απ' αυτούς, τέλειωσε μόνο το δημοτικό και το 27,4% ούτε καν αυτό.

Η ίδια έρευνα σημειώνει πως οι πολίτες αυτοί αδυνατούν να φέρουν σε πέρας στοιχειώδεις διαδικασίες της καθημερινής ζωής, για παράδειγμα, να συμπληρώσουν μια οποιαδήποτε αίτηση σ' έναν οργανισμό. Ανάλογες, όμως, αδυναμίες έχουν - απέδειξε η έρευνα - και άνθρωποι που τέλειωσαν το τριτάξιο γυμνάσιο. Ετσι, το 19% όλων αυτών δεν μπορεί να κατανοήσει τις εγγραφές ενός κοινού λογαριασμού της ΔΕΗ, ενώ το 23% δε διαβάζει ποτέ βιβλία.

Η έρευνα, βέβαια, δεν προχωρά στην αναζήτηση των αιτιών της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Ισως, όμως και να μη χρειάζεται. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει, ότι η πρώτη και κύρια αιτία βρίσκεται στις πολιτικές όλων των μεταπολεμικών και μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Πολιτικές, που είχαν πάντα στο περιθώριο - στον ένα ή άλλο βαθμό - τους τομείς, που ενδιαφέρουν τους εργαζόμενους και το λαό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά και ό,τι κάνανε για τους τομείς αυτούς (π.χ. παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτισμός, κλπ.) έφερε τη σφραγίδα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της ολιγαρχίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η δήθεν μεταρρύθμιση στην παιδεία, που προωθεί η κυβέρνηση αυτό τον καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ