Κυριακή 15 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αποδεκατίζονται οι επικουρικές συντάξεις

Απ' τη γενική επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση, υπηρετώντας εντολές και κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών, δεν ξεφεύγουν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα ο χώρος του δημοσίου επιλέγεται ως πρώτος για την έναρξη της επίθεσης στις επικουρικές συντάξεις. Ετσι στο νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - μεταξύ άλλων - προβλέπεται η δραστική μείωση των επικουρικών τους συντάξεων, μέσω της ενοποίησης 12 Ταμείων Αρωγής Δημοσίων Υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι το ανώτερο ύψος επικουρικής σύνταξης που θα χορηγείται απ' το νέο ενοποιημένο Ταμείο θα είναι μέχρι 20% της κύριας σύνταξης, δηλαδή επαναφέρει σε ισχύ το άρθρο 54 του προηγούμενου αντιασφαλιστικού νόμου 2084/'92, που υποτίθεται με τροπολογία το περασμένο καλοκαίρι είχε "παγώσει". Ενδεικτικό της μείωσης είναι το ότι η πλειοψηφία των Ταμείων που ενοποιούνται, χορηγούν επικουρικές συντάξεις μεγαλύτερες του ποσοστού 20% και μέχρι 40%. Επιπλέον η πρόβλεψη για συγχώνευση στην πορεία και του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (δίνει δεύτερη επικουρική σύνταξη), ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη ακόμα μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Το νομοσχέδιο έχει πάρει τον δρόμο του, ωστόσο και παρά τις σοβαρές επιπτώσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ στον απολογισμό δράσης αναφέρει συγκεκριμένα ότι "η πολιτική ενοποίησης των Ταμείων είναι σε θετική κατεύθυνση"!

Η κυβερνητική επίθεση εκδηλώνεται και με "ψαλίδι" στις δαπάνες περίθαλψης των εργαζομένων στο δημόσιο. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει στηθεί μια ολόκληρη επιχείρηση αποπροσανατολισμού από κυβέρνηση και ηγεσία της ΑΔΕΔΥ.

Πριν ενάμιση χρόνο σε συνάντηση που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης με την ΑΔΕΔΥ, είχε προτείνει τη δημιουργία Ταμείου Περίθαλψης, λέγοντας καθαρά πως στόχος είναι η δραστική περικοπή των δαπανών. Στη συνέχεια με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, γίνεται αίτημα της Οργάνωσης! Ερχεται στη συνέχεια ο υφυπουργός να ικανοποιήσει το... αίτημα, συντάσσοντας νομοσχέδιο για τη δημιουργία "Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου" (ΟΠΑΔ).

Πραγματικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η απαλλαγή του κράτους απ' τις δαπάνες περίθαλψης, αφού πλέον (άρθρο 5) οι δαπάνες δε θα αποτελούν κονδύλι του προϋπολογισμού, αλλά απλώς θα δίνεται κάποια επιχορήγηση στον ΟΠΑΔ. Μάλιστα δεν προβλέπεται ούτε η υποχρεωτικότητα, ούτε το ύψος της επιχορήγησης. Μέχρι σήμερα οι δημόσιοι υπάλληλοι συμμετέχουν με εισφορά σε ποσοστό 3,5% επί των αποδοχών τους που πηγαίνουν κατευθείαν στον προϋπολογισμό. Με το νομοσχέδιο αφήνεται ανοιχτό ακόμα και να μην αποδίδεται στον ΟΠΑΔ η παρακράτηση των εισφορών των εργαζομένων.

Και το εφάπαξ, δεν έμεινε αλώβητο. Με την προσυπογραφή της ηγεσίας της ΑΔΕΔΥ, μειώθηκε δραστικά καθώς πλέον δεν υπολογίζεται πάνω στις αποδοχές του δημόσιου υπάλληλου τον τελευταίο μήνα πριν τη συνταξιοδότησή του, αλλά με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας!!!

Πρόκειται για τα πρώτα αντιασφαλιστικά μέτρα και έπεται συνέχεια με το μεγάλο ασφαλιστικό...

Κείμενα Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ