Παρασκευή 13 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΣΡ
"Σωρευτική" επιβολή κυρώσεων

Αναστέλλεται για μία βδομάδα η μετάδοση του "Επιτέλους μαζί"

Προσωρινή αναστολή επί μία βδομάδα, χρηματικό πρόστιμο ύψους 30 εκατομμυρίων, κύρωση "ηθικού περιεχομένου" επέβαλε, χτες, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, στο ριάλιτι σόου του ΑΝΤΕΝΝΑ "Επιτέλους μαζί" (8.4.98). Οι ίδιες κυρώσεις με πρόστιμο 25 εκατομμυρίων - και φυσικά χωρίς "αναστολή", αφού δεν προβάλλεται πια - επιβλήθηκαν στον ΣΚΑΪ για την εκπομπή "Αληθινές ιστορίες" (20 και 21.5.98). Οι δύο εκπομπές σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ παραβίασαν κατάφωρα διατάξεις του Συντάγματος, της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας και των κωδίκων δεοντολογίας.

Εδώ και αρκετό καιρό εκκρεμούσαν οι αποφάσεις του ΕΣΡ για τις δυο εκπομπές τύπου ριάλιτι σόου. Χτες... επιτέλους το ΕΣΡ ολοκλήρωσε τη συζήτηση και επέβαλε κυρώσεις για την εκπομπή του Ανδρέα Μικρούτσικου στον ΑΝΤΕΝΝΑ και του Δημήτρη Μάρκου στον ΣΚΑΪ. Αποφάσισε λοιπόν "σωρευτική επιβολή κυρώσεων".Εκτός από την προσωρινή αναστολή της εκπομπής "Επιτέλους μαζί" και το χρηματικό πρόστιμο, το ΕΣΡ με την απόφασή του επιβάλλει και κύρωση ηθικού περιεχομένου. Με την κύρωση αυτή ο ΑΝΤΕΝΝΑ υποχρεώνεται την ώρα της έναρξης της εκπομπής του Α. Μικρούτσικου, τη βδομάδα της αναστολής, να μεταδίδει κάρτα - ανακοίνωση του ΕΣΡ, η οποία θα περιλαμβάνει την απόφαση και τους λόγους της επιβολής των κυρώσεων. Το ΕΣΡ για την ίδια εκπομπή κάνει επίσης σύσταση στον ΑΝΤΕΝΝΑ, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή παραβιάσεων, τότε το ΕΣΡ θα προχωρήσει στην οριστική διακοπή της εκπομπής του Ανδρέα Μικρούτσικου. Και με τις δύο εκπομπές, όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ Παύλος Σούρλας, "έχουμε εμπορευματοποίηση και θεαματικοποίηση του πόνου, προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" και παράβαση των διατάξεων που αφορούν την προστασία των ανηλίκων, αφού προβάλλονται σε ζώνη και σε ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση και οι ανήλικοι. Η απόφαση ως προς το σκεπτικό της και ως προς τη διαπίστωση των παραβιάσεων του νόμου ελήφθη ομόφωνα. Τρία μέλη διαφοροποιήθηκαν στο θέμα των κυρώσεων.

Στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΕΣΡ συζήτησε και το θέμα του διαφημιστικού χρόνου μετά την κοινή επιστολή που απέστειλαν στο ΕΣΡ έξι μεγάλα κανάλια (MEGA, ANTENNA, SKY, STAR, NEW και Κανάλι 5). Οι υπεύθυνοι των καναλιών θεωρούν ότι η οδηγία που εξέδωσε το ΕΣΡ για το διαφημιστικό χρόνο, υποχρεώνοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς να τηρούν τις διατάξεις του νόμου, αναφέρεται σε θέματα που για "πρώτη φορά απασχολούν το ΕΣΡ". Το ΕΣΡ χτες εξέφρασε την έκπληξή του, αφού όπως είπε και ο Π. Σούρλας, εδώ και αρκετούς μήνες το ΕΣΡ έκανε προσπάθειες για να συνταχθούν κώδικες αυτορρύθμισης. Οι προσπάθειες ναυάγησαν και μετά από αυτό το ΕΣΡ εξέδωσε την οδηγία, η οποία συντάχθηκε με βάση τους νόμους και η οποία είναι "δεσμευτική" για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στην κοινή επιστολή, οι "έξι" αρνούνται ότι παραβιάζουν διατάξεις του νόμου και θεωρούν ότι το "ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με παροχή εξηγήσεων". Το ΕΣΡ ήδη έχει αρχίσει από την 1η του Νοέμβρη νέο έλεγχο για το διαφημιστικό χρόνο, που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Κ. Α.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ