- Ποια είναι η κατάσταση με τα αντιπλημμυρικά έργα στη Δυτική Αττική;
- Εδώ και πολλά χρόνια με τις πλημμύρες των τελευταίων χρόνων φάνηκε η ανάγκη να γίνουν τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή. Στα Ανω Λιόσια, στο Ζεφύρι, στο Θριάσιο και στα Μέγαρα υπάρχουν ρέματα που δημιουργούν προβλήματα κάθε χειμώνα στους κατοίκους, ενώ σε αυτά συντείνει η μη ολοκλήρωση του δικτύου ομβρίων υδάτων στις πόλεις.
Ομως δυστυχώς, σε κανένα ρέμα στην περιοχή μας δεν έχουν γίνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και έτσι ο κίνδυνος των καταστροφών είναι ορατός, καθώς ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε.
Ενα παράδειγμα είναι το ρέμα Ευπειρίδων - που όλοι θυμόμαστε τις καταστροφές που δημιούργησε τόσο στα Ανω Λιόσια όσο και στο Ζεφύρι - αφού δεν προχώρησαν τα έργα ειδικά στο τμήμα του Ζεφυρίου. Επίσης τα έργα στο ρέμα του Σαρανταπόταμου έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και ένα χρόνο, πράγμα που δεν έχει γίνει. Φυσικά η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη μετά και τις καταστροφές των δασών της περιοχής.
- Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση αυτή;
- Φυσικά ευθύνεται η πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης, που έχει υποταχθεί στην πολιτική του μονόδρομου της ΟΝΕ και κατά συνέπεια στην περικοπή των κοινωνικών κονδυλίων. Τέτοια έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΟΝΕ και την κυβέρνηση που περικόπτει κονδύλια από τέτοια προγράμματα, ενώ την ίδια ώρα ιδιωτικοποιεί το δημόσιο τομέα. Κομμάτι του δημόσιου τομέα που ιδιωτικοποιείται είναι και η ΕΥΔΑΠ, που ήταν υπεύθυνη για την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.
Υπεύθυνη ακόμα για τη μη πραγμάτωση των αντιπλημμυρικών είναι η Νομαρχία που δεν κάνει καμία παρέμβαση, γιατί δε θέλει να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική. Το αποτέλεσμα αυτών είναι να δείχνει ολιγωρία και αδιαφορία απέναντι σε αυτά. Να θυμίσουμε ότι στις πρόσφατες νομαρχιακές εκλογές δαπανήθηκαν εκατομμύρια για τις καμπάνιες των συνδυασμών, ενώ οι ανάγκες στην περιοχή για έργα είναι μεγάλες.
Κυβέρνηση και νομαρχία, για να δικαιολογήσουν τη δική τους πολιτική και για να ξεπουληθεί πιο εύκολα η ΕΥΔΑΠ, της ρίχνουν ευθύνες με το επιχείρημα ότι μπορούν πιο εύκολα τα αντιπλημμυρικά έργα να ολοκληρωθούν από τις νομαρχίες.
- Ποια είναι η θέση της ΝΑΣ απέναντι σε όλα αυτά;
- Η ΝΑΣ όλο αυτό το διάστημα, με ένα νομαρχιακό σύμβουλο που είχε, ενημέρωσε το λαό της περιοχής για τις αιτίες και τις ευθύνες για τη μη πραγμάτωση των έργων. Εκανε προτάσεις οι οποίες ήταν εφικτές, αλλά ήθελαν κονδύλια για να ολοκληρωθούν και μάλιστα στις προτάσεις αυτές δε διαφωνούσαν και οι συνδυασμοί.
Στις προτάσεις που κάναμε στο 90% υπήρχαν μελέτες της ΕΥΔΑΠ που θα έπρεπε να υλοποιηθούν, ενώ υπήρχαν μελέτες για παρεμβάσεις στους ορεινούς όγκους.
Η πρόταση της ΝΑΣ είναι ότι πρέπει να διεκδικηθούν από την πολιτεία τα ανάλογα κονδύλια για τα έργα, παρόλο που η κυβέρνηση είναι υποταγμένη στην πολιτική της ΟΝΕ και υπάρχει και μία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην περιοχή που τη στηρίζει. Η μόνη λύση είναι ο λαός της περιοχής να πάρει την υπόθεση των αντιπλημμυρικών στα χέρια του για να μην έχουμε πάλι προβλήματα με τις πρώτες βροχές.
Ε. Γ.