Σάββατο 31 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μένει η αντιαγροτική πολιτική

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας άλλαξε χτες, ωστόσο όμως δε φαίνεται να αλλάζει η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που είναι στοχοπροσηλωμένη στις καταστροφικές επιταγές των επιτελείων των Βρυξελλών και της "Ατζέντας 2000".

Χτες στη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Γεωργίας, εκτός από κάποιους κατόπιν εορτής υπαινιγμούς του αποχωρήσαντα Στ. Τζουμάκα, επικράτησε το γνωστό εορταστικό εθιμοτυπικό κλίμα σε τέτοιες περιστάσεις. Δηλαδή, αμοιβαίες ευχαριστίες και φιλοφρονήσεις και οι διαβεβαιώσεις από τη νέα πολιτική ηγεσία για δουλιά και αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το παραπάνω έρχεται να δέσει και με τη σκοπιμότητα της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στο υπουργείο Γεωργίας, που είναι η δημιουργία εντυπώσεων και ψεύτικων προσδοκιών ανάμεσα στους αγροτοκτηνοτρόφους. Η πικρή αλήθεια όμως που αποσιωπάται, όπως έγινε και χτες από όσους μίλησαν, είναι ότι τα αγροτικό εισόδημα θα συνεχίσει να συρρικνώνεται δραστικά και η μικρομεσαία αγροτιά θα οδηγηθεί μαζικά σε βίαιο ξεκλήρισμα. Και η αγροτιά δεν έχει να ελπίζει σε τίποτα παρά μόνο στο δικό της αγώνα.

Οσον αφορά τα όσα ειπώθηκαν χτες στην τελετή παράδοσης - παραλαβής ο Στ. Τζουμάκας, επιχείρησε να "ευλογήσει τα γένια του" και να παρουσιαστεί ως πολέμιος οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων... Παράλληλα, από τη θέση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πλέον είπε ότι η παράταξή του δεν έχει πολιτική στον αγροτικό τομέα, ενώ ξεχνώντας προφανώς, αυτόματα, τις συκοφαντικές του κορόνες κατά των αγώνων των αγροτών όσο ήταν υπουργός, ανέφερε ότι στις κινητοποιήσεις που έγιναν οι αγρότες είχαν δίκιο. Ακολούθως μίλησαν οι αποχωρήσαντες υφυπουργοί Γεωργίας Δ. Σωτηρλής και Β. Γερανίδης, που κινήθηκαν στα καθιερωμένα εθιμοτυπικά πλαίσια της χτεσινής τελετής.

Με τη σειρά ο νέος υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι τόσο αυτός όσο και οι νέοι υφυπουργοί Κ. Βρεττός και Παρ. Φουντάς θα συνεχίσουν την πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, ο Κ. Βρεττός έκανε μια γενικόλογη αναφορά στην "Ατζέντα 2000" και ότι η κυβέρνηση θα κάνει"παζάρια" προς όφελος της χώρας... ενώ ο Παρ. Φουντάς έκανε λόγο για "καυτά" αγροτικά προβλήματα.

Και νομοσχέδια...

Ο Στ. Τζουμάκας χτες, λίγο πριν αποχωριστεί το υπουργείο Γεωργίας, προχώρησε σε μια "πρωτότυπη" κίνηση δίνοντας στη δημοσιότητα δύο νομοσχέδια. Ενα για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και ένα για την κατάργηση των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Αυτό προφανώς το έκανε καθαρά για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων, ωστόσο όμως και τα δύο αυτά νομοσχέδια είναι πέρα για πέρα αντιαγροτικά αφού: Στο πρώτο νομοσχέδιο προωθείται η υποβάθμιση του ΕΛΓΑ, ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και προτείνεται να ξαναδιπλασιαστούν οι εισφορές των αγροτών. Στο δεύτερο προτείνεται η σύσταση Εταιριών Διαχείρισης Υδάτων Αγροτικής Χρήσης από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις αντί των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, πράγμα που αν γίνει οι αγρότες θα πληρώνουν πανάκριβα το νερό που χρησιμοποιούν για άρδευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ