Τετάρτη 28 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
"Σκηνές" από την Κατοχή

Μέρα μνήμης σήμερα και κυρίως τα κανάλια της κρατικής τηλεόρασης έχουν προσαρμόσει το πρόγραμμά τους στο πνεύμα της 28ης Οκτώβρη, με εκπομπές που αναφέρονται στα σκληρά χρόνια της Κατοχής. "Ο νεανικός Τύπος της Αντίστασης", είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, που θα μεταδώσει στις 12.30 η ΕΤ-1. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τον αγώνα των νέων εκείνης της εποχής, για να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Με την κυκλοφορία παράνομων εφημερίδων κρατούσαν ψηλά το φρόνημα του λαού. Παρουσιάζονται αρκετές από τις 339 παράνομες εφημερίδες. Οι νεαροί αγωνιστές, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, παίζοντας τη ζωή τους κορόνα - γράμματα, έγραφαν, τύπωναν και κυκλοφορούσαν παράνομα της εφημερίδες τους. Για τη λαμπρή εκείνη σελίδα της ιστορίας του ελληνικού Τύπου, μιλούν στην εκπομπή ο Νίκος Καραντηνός, μέλος σήμερα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι Νίκος Κυριαζίδης, Μηνάς Λαμπρινίδης, Χρήστος Πασαλάρης, Σταύρος Γιαννακόπουλος, Αγγελος Διαμαντόπουλος, Μανώλης Κανδυλάκης, Κώστας Παράσχος, Ελλη Παπά, Ηρακλής Πετιμεζάς, Φράνσις Κάραμποτ και Σοφιανός Χρυσοστομίδης. Ακούγονται, επίσης, ραδιοφωνικά ντοκουμέντα, όπως μηνύματα του BBC και η τελευταία εκπομπή με τον εκφωνητή Κώστα Σταυρόπουλο, του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, προτού καταληφθεί από τους κατακτητές. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Ζερβουλάκου.

Στα αλβανικά βουνά, εκεί που γράφτηκε το έπος του '40, βρίσκεται ο φακός του ντοκιμαντέρ "Το έπος του '40 στ' αλβανικά βουνά". Δύο ολόκληρα χρόνια με τεράστιες δυσκολίες σε εμπόλεμες περιοχές, η κινηματογραφική κάμερα κατάφερε να καταγράψει "σελίδες" του '40. Το ντοκιμαντέρ δεν κάνει περιγραφή των μαχών, αλλά επιχειρεί ένα προσκύνημα στους τόπους, όπου 15.000 Ελληνες, στρατιώτες και αξιωματικοί, έβαψαν με το αίμα τους τα χώματα της Αλβανίας και έμειναν για πάντα εκεί. Ο φακός αναζήτησε στις πλαγιές τα λείψανα των πεσόντων. Εκεί χιλιάδες θάφτηκαν πρόχειρα μέσα στο χιόνι. Ο φακός κατέγραψε τους χώρους που περιγράφει στην "Πορεία προς το μέτωπο" ο μεγάλος μας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Το συνεργείο της εκπομπής έζησε συγκλονιστικές στιγμές, όταν τυχαία σ' ένα δρόμο σε βουνό του Πόγραδετς ανακάλυψε, με τη βοήθεια Αλβανών χωρικών και του ιερέα της περιοχής, ομαδικό τάφο 62 ηρώων. Η έρευνα, τα κείμενα και η σκηνοθεσία είναι της Μαρίας Μαυρίκου, η διεύθυνση φωτογραφίας του Σάκη Μανιάτη και του Φίλιππα Κουτσάφτη (ΕΤ - 1 23.30).

Ενα κοινό παρελθόν ενώνει τις πέντε γυναίκες στο ντοκιμαντέρ ολλανδικής παραγωγής "Κοινό παρελθόν". Το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην ιστορία πέντε γυναικών, από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Οι πέντε γυναίκες έχουν μια κοινή εφιαλτική εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν αιχμάλωτες στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ. Οι γυναίκες αυτές κατόρθωσαν να επιβιώσουν μέσα στην αγριότητα του στρατοπέδου και έχουν έναν κοινό τρόπο σκέψης. Αυτό συμβαίνει, αν και ζουν μακριά η μία από την άλλη και έχοντας διαφορετικά επαγγέλματα. Σκηνοθεσία: Ανέτ βαν Μπαρνεβέλντ και Αν - Μαρί Στρίτζμπαχ (ΝΕΤ 01.15).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μνήμες φωτογραφίας(2012-10-10 00:00:00.0)
Μονόστηλο Κυριακής(1999-11-21 00:00:00.0)
Ιστορία και Τέχνη(1999-08-12 00:00:00.0)
Ενημέρωση και ψυχαγωγία(1999-08-03 00:00:00.0)
Με τη ματιά στο Ρέθυμνο(1997-07-05 00:00:00.0)
Νότιοι ...ήχοι(1996-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ