Αθλια είναι η κατάσταση του δρόμου, μήκους 8,5 περίπου χιλιομέτρων, από την πόλη των Σερρών ως το φημισμένο μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.Κι αυτό γιατί από την κατασκευή του, πριν από 35 χρόνια, μέχρι σήμερα παραμένει με την αρχική ασφαλτική επίστρωση, χωρίς ποτέ το οδόστρωμά του να έχει επιστρωθεί και ανακαινιστεί με ασφαλτοτάπητα. Παράλληλα, λόγω του ότι είναι πολύ στενός και με πολλές στροφές δε χωράει δύο μεγάλα αυτοκίνητα (λεωφορεία), όταν αυτά διασταυρώνονται, ενώ όταν χιονίζει πολλά σημεία του είναι αδιάβατα.
Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,οι οποίοι επισημαίνουν πως η διαπλάτυνση, βελτίωση και ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου δρόμου αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γιατί το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου είναι ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς τόπους του νομού και προσελκύει πλήθος κόσμου.
Το Μοναστήρι ιδρύθηκε το 1270 και σ' αυτό μόνασε από το 1457 έως το 1462 ο πρώτος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης Πατριάρχης Γενάδιος ο Σχολάριος. Πέθανε και τάφηκε το 1472 και στον τάφο του έχει σε ενεπίγραφη πλάκα σε αρχαϊζουσα γλώσσα στίχους του ποιητή Τανταλίδη. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ναοί και τα παρεκκλήσια του, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1330, το χειροποίητο ξυλόγλυπτο τέμπλο, οι καλλιμάρμαρες βρύσες, το ελαιοτριβείο και ο υδρόμυλος, οι ανεκτίμητης αξίας εικόνες και χειρόγραφα, τα σπάνια αρχαία βιβλία και τα μεγάλης αξίας λαογραφικά κείμενα.
"Να σημειωθεί ότι το μοναστήρι έχει ενταχθεί στο Β επιχειρησιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας και έχουν αρχίσει εργασίες αναστύλωσης της βόρειας πτέρυγάς του. Βρίσκεται σε μια πανέμορφη τοποθεσία στο βάθος της χαράδρας του Μενοίκιου όρους. Εξω από τον περίβολο του μοναστηριού υπάρχουν έξι παρεκκλήσια, με θαυμάσιες τοιχογραφίες, καθώς και ξενώνες, θολωτές γέφυρες, υδραγωγείο και άλλα αξιοθέατα", τονίζουν οι δύο βουλευτές στην Ερώτησή τους.
Η Τεχνική Υπηρεσία της Νομαρχίας Σερρών κατανοώντας τη σημασία βελτίωσης της βατότητας και ασφαλτόστρωσης του δρόμου, για την καλύτερη τουριστική αξιοποίηση του Μοναστηριού, υπέβαλε τον Ιούνη του 1998 στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικό τεχνικό δελτίο, με το οποίο ζητούσε το ποσό των 70 εκατομμυρίων δραχμών. Δυστυχώς, όμως, η απάντηση ήταν αρνητική...
Οι Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου ρωτούν τους υπουργούς Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλ. Παπαδόπουλο και Μακεδονίας - Θράκης Φ. Πετσάλνικο τα εξής: