Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας σχετικά με την "ίδρυση ειδικών διαχειριστικών φορέων περιβάλλοντος", που ανοίγουν το δρόμο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των πάρκων και των άλλων ελεύθερων χώρων
Την αντίθεσή της στην απόπειρα μετατροπής των φορέων διαχείρισης των πάρκων και των ελεύθερων χώρων της Αθήνας σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, που θα έχουν στόχο την οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Κινήσεων για την Προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας και την Ποιότητα Ζωής.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι το προσχέδιο νόμου του ΥΠΕΧΩΔΕ, που αφορά στην "ίδρυση ειδικών διαχειριστικών φορέων περιβάλλοντος" - ειδικά για τη διαχείριση της περιοχής Ελαιώνα,της Μητροπολιτικής ζώνης πράσινου του αεροδρομίου Ελληνικού,του Κηφισού ποταμού και του Πάρκου Πύργου Βασίλισσας - και στην "ίδρυση οργανισμών μητροπολιτικών πάρκων πρασίνου λεκανοπεδίου Αθήνας","περιέχει πολλά κενά και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις". Ωστόσο, η Επιτροπή ανησυχεί για τη γενική κατεύθυνσή του, "με βάση την οποία, οι παραπάνω φορείς και οργανισμοί, θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ως Ανώνυμες Εταιρίες ελεγχόμενες από το κράτος, με ελάχιστη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με αποκλεισμό των μη κυβερνητικών οργανώσεων".
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι σκοπός αυτών των εταιριών είναι η "αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πάρκων" και πόροι τους "οι πρόσοδοι από την εκμετάλλευση των περιουσιακών τους στοιχείων".
"Ετσι, ανοίγει ο δρόμος για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των πάρκων και των άλλων ελεύθερων χώρων, ακόμα και για την ιδιωτικοποίηση και οικοπεδοποίησή τους", επισημαίνει η Συντονιστική Επιτροπή. Αφού ζητάει πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, η επιτροπή δηλώνει, ότι "σε κάθε περίπτωση θα αντιταχθεί στη μετατροπή των φορέων των πάρκων σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, τη στεγανοποίηση των πάρκων και την καθιέρωση εισιτηρίου, την οικοπεδοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους".
Σημειώνει, επίσης, ότι αυτή η οικοπεδοποίηση έχει ξεκινήσει ήδη με το Πάρκο Ελευθερίας και συνεχίζεται με το Πεδίον του Αρεως, "όπου ο Πανελλήνιος ΓΣ κτίζει αυθαίρετες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως διαπίστωσε με καθυστέρηση και η αρμόδια πολεοδομική υπηρεσία του Δήμου, θα κορυφωθεί με την οικοπεδοποίηση του Αλσους Ριζάρη, χάριν του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, του κήπου του Χαροκοπείου χάριν του Πανεπιστημίου Οικιακής Οικονομίας, του κήπου του Γηροκομείου χάριν του κτιρίου της ΔΕΗ κ.ά.".
Ενάντια σε αυτή τη σκοτεινή προοπτική εξαφάνισης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων της πόλης από νέους... "ευεργέτες" και λοιπούς... "φιλότεχνους" στυγνούς επιχειρηματίες, αλλά και από την "εκσυγχρονιστική" εκδοχή της οικιστικής αντίληψης του νεοελληνικού κράτους, δημιουργούνται "οδοφράγματα" αντίστασης των πολιτών, οι οποίοι οργανώνονται με τη μορφή συλλόγων και κινήσεων ανά περιοχές, ακόμη και ανά γειτονιές.
Ετσι, η Επιτροπή αναφέρει τη δημιουργία του συλλόγου των "φίλων των Αμπελοκήπων", ο οποίος ήδη ετοιμάζει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της ανέγερσης τσιμεντένιων "μεγαθηρίων" στο χώρο της παλιάς βίλας Θων.Η Επιτροπή σημειώνει, ότι ο συγκεκριμένος χώρος "είναι κοινόχρηστος βάσει παλαιοτέρων παραχωρήσεων και εισφορών, αλλά και σχετικής απόφασης του 1077 του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων".
Επίσης, συγκροτήθηκε Επιτροπή αγώνα για το Πεδίον του Αρεως, η οποία ζητάει από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μην εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα "που να νομιμοποιεί τις παράνομες επεκτάσεις του Πανελληνίου ΓΣ" μέσα στο Αλσος, ενώ συγκροτήθηκε και επιτροπή αγώνα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδί.