Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νομική διεκδίκηση του Κώδικα

Μπορεί ο υπουργός Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλος, να κάλεσε φορείς, ιδρύματα και χορηγούς, προκειμένου να αγοραστεί ο χειρόγραφος παλίμψηστος κώδικας του 12ου μ.Χ. αι.με την επιστολή του Αρχιμήδη, αλλά η διερεύνηση της διαδρομής του χειρογράφου μέχρι να φτάσει στον οίκο δημοπρασιών "Κρίστις" άλλαξε τον προσανατολισμό. Πλέον η πορεία του Κώδικα αποτελεί ένα θετικό τεκμήριο γιατη νομική διεκδίκησή του.Δεν αποκλείεται να αποσυρθεί από τη δημοπρασία, εάν αποδειχθεί αυτό που μετά βεβαιότητος δηλώνει το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων,ότι το χειρόγραφο ουδέποτε πουλήθηκε, αλλά εκλάπη από το Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Κωνσταντινούπολη. Βέβαια, ο οίκος "Κρίστις", απαντώντας σε ερώτημα του Ε. Βενιζέλου, σχετικά με τον τρόπο απόκτησής του, ισχυρίζεται ότι η οικογένεια των Γάλλων, στην ιδιοκτησία της οποίας ήταν μέχρι σήμερα, το αγόρασε στη δεκαετία του 1920 από μοναχούς στην Κωνσταντινούπολη.

Πάντως, ο Κώδικας ήταν επίσημα καταλογογραφημένος ανάμεσα στα κειμήλια του Πατριαρχείου και φέρει τον αριθμό 335.Οπως είπε στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Πολιτισμού, υπάρχει γραπτή απόδειξη ότι όταν το 1908 ο Δανός ιστορικός Χάιντεμπεργκ ζήτησε να μελετήσει το παλίμψηστο χρειάστηκε να του χορηγηθεί έγγραφη άδεια από τον τότε πατριάρχη. Εκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Πιθανόν όταν τα χειρόγραφα της Βιβλιοθήκης του Μετοχίου του Πανάγιου Τάφου μεταφέρθηκαν, μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στη δική μας Εθνική Βιβλιοθήκη, ο Κώδικας του Αρχιμήδη δεν ήταν ανάμεσά τους.

Ηδη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήρθε σε επαφή με τον Ελληνοαμερικάνο δικηγόρο, κ. Δήμα,ο οποίος στο παρελθόν είχε αναλάβει και την υπόθεση του Θησαυρού των Αηδονιών. Ο κ. Δήμας, με επιστολή του προς τον οίκο "Κρίστις", ζητάει την επιστροφή του χειρογράφου, ενώ το ΥΠΠΟ από την πλευρά του, προκειμένου να στηρίξει τη διεκδίκηση, ζήτησε νομικές γνωμοδοτήσεις από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το νομικό σύμβουλο του υπουργείου Εξωτερικών και τον δικηγόρο κ. Δήμα. Επίσης εγγράφως βεβαιώνουν ότι το χειρόγραφο είναι κλεμμένο το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, ο διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και η επιτροπή που συντόνιζε τις ενέργειες του ΥΠΠΟ, με επικεφαλής τον προϊστάμενο της 9ης ΕΒΑ, Χ. Μπακιρτζή. Στο μεταξύ, ανά τον κόσμο συχνά δημοπρατούνται, από μικρούς ή μεγάλους οίκους, έργα τέχνης και ανάμεσά τους ελληνικά πολιτιστικά αγαθά. Κάποιες φορές το ΥΠΠΟ έχει τη δυνατότητα να τα διεκδικήσει ή να τα αγοράσει. Αλλά δεν έχει πάντα την ευκαιρία να γνωρίζει τις δημοπρασίες. Η αποστολή στο Τμήμα Μουσείων του ΥΠΠΟ των σχετικών καταλόγων γίνεται κατά περίπτωση και η διεκδίκηση προκύπτει μάλλον τυχαία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ