Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ντίρενματ και μαρτυρία

"Ο κόσμος είναι φρικτός και παράλογος. Την ελπίδα ότι υπάρχει εν τούτοις κάποιο νόημα πίσω απ' όλα αυτά, μπορούν να τη διαφυλάττουν μόνο εκείνοι που αγαπούν", λέει ο Αρνολφ Αρχίλοχος, ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου "Ελληνας ζητεί Ελληνίδα" του παγκοσμίως γνωστού Γερμανού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενματ,αναζητώντας ένα νέο νόημα στη ζωή. Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Γεώργιος Βασιλείου" στο πλαίσιο της σειράς "Σύγχρονα Εκλεκτά Εργα", παρουσιάστηκε χτες στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα 85 χρόνια του εκδοτικού οίκου.

Ασημος υπάλληλος του τμήματος εμβρυουλκών μιας βιομηχανίας όπλων, ο ήρωας του βιβλίου, χάρη στον δεξιοτέχνη της γραφής Φρ. Ντίρενματ, μέσα σε μια μέρα γίνεται πρόσωπο πλούσιο και κοινωνικά υποληπτόμενο, χωρίς όμως να μετατρέπεται από το συγγραφέα σε αδέξια κωμική φιγούρα. Η περίφημη ειρωνεία του Ντίρενματ είναι εμφανής παντού είτε όταν ο επίσκοπος βεβαιώνει ότι μέσα σε αυτή την εποχή του μποεμισμού "μια ευπρεπής μόδα και ο χριστιανισμός δεν αποκλείουν σε καμιά περίπτωση το ένα το άλλο", είτε όταν ο βιομήχανος όπλων ανακαλύπτει με χαρά ότι η εταιρεία του παράγει και εμβρυουλκούς: "Χρειάζεται να υπάρχει μια κάποια ισορροπία προϊόντων, έστω και αν δεν είναι όλα προσοδοφόρα".

  • Το βιβλίο της Σοφίας Ιορδανίδου "Νταλγκά Νταλγκά" (Κύματα Κύματα) παρουσιάστηκε χτες από τις εκδόσεις "Λιβάνη".Πρόκειται για τη μαρτυρία ενός Τούρκου αξιωματικού, του Δρ. Γιαλτσίν Κιουτσκούκ,για τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, στην οποία συμμετείχε ως έφεδρος αξιωματικός του κατοχικού στρατού. Η μαρτυρία αυτή καταγράφηκε - όπως λέει η συγγραφέας - "μέσα από σειρά πολύωρων συνεντεύξεων, στο Παρίσι, όπου μένει εδώ και πολλά χρόνια. Η διήγηση δεν περιορίστηκε στο χρονικό της εισβολής, που ήταν ο κύριος άξονας, αλλά διανθίστηκε με αναφορές στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Τουρκίας του χθες (δεκαετίες '50, '60 και '70) και του σήμερα, καθώς και κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία". Ο Γιαλτσίν Κιουτσκούκ,νιώθοντας προσβεβλημένος και απογοητευμένος από τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα του, επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ και προεδρίας Ντεμιρέλ, εγκατέλειψε τη χώρα και και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Πριν προλάβει να μετοικήσει, δικάστηκε δύο φορές ερήμην και καταδικάστηκε σε δύο χρόνων φυλάκιση, ένα στην καθεμιά, λόγω των βιβλίων και των κειμένων του. Ενώ, σειρά ενταλμάτων σύλληψής του εκκρεμούν ακόμη.

Θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα, στο βιβλιοπωλείο "ΙΑΝΟΣ",στις 12μ, με τη συμμετοχή της Λιάνας Κανέλλη και τη Δευτέρα στη Λευκωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ