ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους ανακοίνωσε πανηγυρικά, χτες τα ξημερώματα, ο Λευκός Οίκος, ολοκληρώνοντας τις πολυήμερες προσπάθειές του για επανεπιβεβαίωση του ρόλου του στην περιοχή μέσω της αναθέρμανσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας". Εντούτοις, το ισραηλινό αίτημα για απελευθέρωση του Αμερικανοεβραίου Τζόναθαν Πόλαρντ, που κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ του Ισραήλ, οδήγησε σε νέο κύκλο συνομιλιών ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ισραηλινούς και οδήγησε σε αναβολή της προγραμματισμένης, για χτες το απόγευμα, υπογραφής της συμφωνίας. Ανεπίσημες πηγές υποστήριζαν ότι διευθετήθηκε, τελικά, η απελευθέρωση Πόλαρντ, αλλά η ισραηλινή αντιπροσωπεία υποστήριζε ότι "αν και υπάρχει κατανόηση εκ μέρους της Ουάσιγκτον, τίποτα δεν έχει καταληχθεί".
Η επίσημη ανακοίνωση της επίτευξης συμφωνίας έγινε, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζον Λόκχαρτ και τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν. Πλήθος δημοσιογράφων και πολιτικών αναλυτών ανέμενε με αγωνία την παρουσίαση του περιεχομένου της συμφωνίας κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της, χτες το απόγευμα, η οποία όμως αναβλήθηκε μετά την ανάδυση του ζητήματος του Τζόναθαν Πόλαρντ. Πάντως, τα, ήδη, υπάρχοντα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για διευθέτηση ορισμένων διαφορών παρά για μια νέα βιώσιμη συμφωνία.
Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πληροφορίες, η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, προβλέπει: την αποχώρηση από το 13% της Δυτικής Οχθης των ισραηλινών στρατευμάτων, την απελευθέρωση 750 από τους 3.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές, τη διαγραφή από την Παλαιστινιακή Χάρτα του άρθρου που αναφέρεται στην καταστροφή του κράτους του Ισραήλ, τη σύλληψη, φυλάκιση χωρίς αναστολή και τον αφοπλισμό των ισλαμιστών εξτρεμιστών με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, του οποίου την έγκυρη και ορθή εφαρμογή θα επιβλέπει κλιμάκιο της CIA, τη λειτουργία του αεροδρομίου στη Γάζα και την κατασκευή ασφαλούς περάσματος ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.Επίσης, συμφωνήθηκε να αρχίσουν μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι τελικές ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα καταληχθεί η τρίτη φάση της ισραηλινής αποχώρησης, ο ορισμός των συνόρων, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ και η ακριβής οροθέτηση της περιοχής που θα ελέγχεται από την αυτόνομα παλαιστινιακή διοίκηση.
Εξαιτίας του απρόοπτου ισραηλινού αιτήματος για τον Τζόναθαν Πόλαρντ, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεν είχαν την ευκαιρία να σχολιάσουν τη συμφωνία και μόνο οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών κατάφεραν να αναφερθούν λακωνικά στο θέμα. Ο Μαρουάν Καναφανί, εκπρόσωπος του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συμφωνία του Μέριλαντ ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Εντελώς διαφορετική ήταν η εκτίμηση του Ντόρε Γκολντ, συμβούλου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συμφωνία του Μέριλαντ έχει ως κύριο μέλημά της την ικανοποίηση του αιτήματος για την ισραηλινή ασφάλεια. Μάλλον, το χαρακτηριστικότερο σχόλιο είναι αυτό της ισραηλινής εφημερίδας "Χααρέτζ", η οποία υπογραμμίζει ότι "έτσι κι αλλιώς κανείς δεν εγγυάται ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί ποτέ".
Μάλλον αρνητική ήταν η υποδοχή της συμφωνίας στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη. Εκπρόσωποι των Εβραίων εποίκων, αλλά και της ισραηλινής ακροδεξιάς κατηγορούν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για "προδοσία" και απειλούν με πρόωρες εκλογές, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις σε "εθνικό επίπεδο". Την ίδια στιγμή, το Εργατικό Κόμμα παραμένει σταθερό στη θέση του να στηρίξει την ψήφιση της συμφωνίας στο ισραηλινό Κοινοβούλιο.
Τη δυσαρέσκεια της "Χαμάς" εξέφρασε ο πνευματικός της ηγέτης Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν, ο οποίος τόνισε ότι η οργάνωσή του δε θα αναγνωρίσει τη συμφωνία, αλλά "δε θα προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο με την Παλαιστινιακή Αρχή". Την ίδια στιγμή, η Παλαιστίνια υπουργός Εκπαίδευσης Χανάν Ασράουι δήλωνε "ότι είναι ιδιαίτερα ειρωνικό να πανηγυρίζεται μια συμφωνία για τα ήδη συμπεφωνημένα από το 1993" και συμπλήρωνε ότι "αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι εφαρμογής, τότε το Ισραήλ δε θα τη σεβαστεί ποτέ".