Σάββατο 24 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Αντιφατικές εκτιμήσεις

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Στις κάλπες προσήλθαν, χτες, οι Ιρανοί ψηφοφόροι για να εκλέξουν το ανώτατο θρησκευτικό όργανο της "Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων", το οποίο εκλέγει και ελέγχει και τον εκάστοτε ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας, του οποίου ο ρόλος είναι καθοριστικός στις κυβερνητικές αποφάσεις και ενέργειες. Αντικρουόμενες είναι, όμως, οι πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή των Ιρανών στην ψηφοφορία, καθώς πολλές οργανώσεις και παρατάξεις μετριοπαθών κληρικών και κοσμικών απηύθυναν έκκληση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών.

"Ανευ προηγουμένου και μοναδική" χαρακτήριζε, όλη τη μέρα χτες, την προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ο ελεγχόμενος, από τη θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, ραδιοσταθμός της Τεχεράνης, ενώ ανάλογες πληροφορίες μετέδιδε και το Ισλαμικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αντίθετη, εντελώς, ήταν η εικόνα που μετέδιδαν τα περισσότερα διεθνή πρακτορεία, σύμφωνα με τα οποία η συμμετοχή των 30 εκατομμυρίων Ιρανών ψηφοφόρων ήταν, μάλλον, ελάχιστη.

Πάντως, ο Πρόεδρος του Ιράν Μοχάμαντ Κχαταμί ψήφισε από νωρίς το πρωί, χωρίς όμως να διστάσει να σχολιάσει αρνητικά το γεγονός της αυστηρά επιλεκτικής έγκρισης που δόθηκε στους, τελικά, 161 υποψηφίους από τους 396 που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον, και είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν εκτός των εκλογών οι περισσότεροι μετριοπαθείς κληρικοί. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας αυτής είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη θρησκευτική ηγεσία της χώρας, η οποία ελπίζει να χρησιμοποιήσει ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία ως απόδειξη της αποδοχής των Ιρανών προς το ισλαμικό σύστημα διακυβέρνησης. Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τα 33.312 εκλογικά τμήματα που υπάρχουν σε 28 επαρχίες αναμένονται αργά σήμερα το βράδυ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ