Πέμπτη 22 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
"Πράσινο φως" για ανεξέλεγκτες απολύσεις;

Σε μια απόφαση, που μπορεί να εκληφθεί ως "πράσινο φως" για ανεξέλεγκτες απολύσεις, κατέληξε ο Αρειος Πάγος, κρίνοντας ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί από τα δικαστήρια η αντίδραση μιας επιχείρησης να αντεπεξέλθει μέσω απολύσεων σε "δυσμενείς οικονομικές συνθήκες", θέτοντας ως μοναδικό "φραγμό" σ' αυτήν την περίπτωση την τήρηση "αντικειμενικών κριτηρίων" στην επιλογή των απολυόμενων και, επίσης, αποδεχόμενος ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική απόλυση εργαζομένου που εμφανίζει "μειωμένη απόδοση"!

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο συνδικαλιστικά στελέχη, όσο και εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων σημείωναν χτες ότι για να ξεπεραστεί από μια επιχείρηση το όριο του 2% στις απολύσεις, χρειάζεται υπουργική απόφαση, πράγμα που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει.

Συγκεκριμένα, ο Αρειος Πάγος αναίρεσε απόφαση του Εφετείου Αθηνών που είχε δικαιώσει δικηγόρο, κρίνοντας καταχρηστική την απόλυσή του και επιδικάζοντάς τον μισθούς υπερημερίας. Ο δικηγόρος απασχολούνταν στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ως έμμισθος δικηγόρος. Στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου, επισημαίνεται ότι το Εφετείο είχε αντιμετωπίσει ως αβάσιμη μόνο μια από τις έξι περιπτώσεις ανεπαρκούς ή εσφαλμένου χειρισμού υποθέσεων που του καταλόγιζε η εταιρία για να θεμελιώσει τον ισχυρισμό της περί μειωμένης απόδοσης του δικηγόρου.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δέχτηκε επίσης ότι:

  • Τα Ναυπηγεία Ελευσίνας νομίμως προχώρησαν σε απολύσεις για οικονομικούς λόγους και η απόφασή τους είναι δικαστικά ανέλεγκτη.
  • Σχετικά με την επιλογή των απολυτέων της ίδιας κατηγορίας πρέπει να ληφθούν υπόψη η απόδοση, η αρχαιότητα, τα οικογενειακά βάρη και η οικονομική κατάσταση κάθε εργαζόμενου. Τα στοιχεία αυτά ελέγχονται από τα δικαστήρια σύμφωνα με το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα...

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ