Τρίτη 20 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εποχή του δολοφόνου

Πάει, τέλειωσε κι αυτή η εκλογική αναμέτρηση, με πρωταγωνιστές την αποχή, το λευκό και το άκυρο. Πάμε για άλλα, λοιπόν. Ας αναζητήσουμε νέους πρωταγωνιστές, μια και αποχή δε θα κάνουμε σήμερα. Μια καλή ταινία επιθυμούμε να δούμε. Τίποτε περισσότερο.

Από τη ΝΕΤ στις 00.30 "Η πέμπτη εποχή" του Ράφι Πιτς.

Πρόκειται για μια κοινωνική αισθηματική ιστορία ιρακινής παραγωγής του 1997. Μια ιστορία αγάπης, ένα άλλο ζευγάρι τύπου Ρωμαίου - Ιουλιέτας και ο αγώνας για εξουσία σ' ένα απομακρυσμένο χωριό του Ιράκ. Οι δυο μεγάλες οικογένειες του χωριού χωρίζονται από ένα βαθύ άσβεστο μίσος και η έχθρα τους μεγαλώνει με τα χρόνια. Δυο νέα παιδιά, εκπρόσωποι των δυο οικογενειών, πρόκειται να παντρευτούν. Είναι μια κίνηση καλής θέλησης και από τις δυο μεριές, μια κίνηση που αποσκοπεί στο να μπει, επιτέλους, ένα τέλος στη διαμάχη. Ομως, ο νέος θα διαλύσει τον αρραβώνα, θα ξαναρχίσει η διαμάχη και θα πεθάνει ο αρχηγός της μιας οικογένειας. Ανάμεσα στα δυο παιδιά που είχαν αρραβωνιαστεί από "συνοικέσιο" και διέλυσαν τον αρραβώνα για το "καλό" των οικογενειών τους, έχει παρ' όλα αυτά αναπτυχθεί μια σχέση, μια τρυφερή αγάπη έχει ανθίσει στις ρωγμές του μίσους. Τα τελευταία χρόνια ο ιρακινός κινηματογράφος έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα τέχνης, ευαισθησίας και λιτού κινηματογραφικού ύφους. Τη συγκεκριμένη ταινία δεν έτυχε να τη δούμε, αλλά θα την παρακολουθήσουμε ευχαρίστως. Παίζουν οι: Ρόγια Νοναχάλι, Αλί Σαρκάνι.

Από την ΕΤ-3 στις 21.00 "Κυνηγώντας το δολοφόνο μου" του Ρούντολοφ Ματέ.

Πρόκειται για ένα ασπρόμαυρο θρίλερ του 1950, που, όμως, βλέπεται πάντα με ενδιαφέρον για την πρωτοτυπία του, για την εξαιρετική μουσική του επένδυση και την καταπληκτική ονειρική - εφιαλτική ατμόσφαιρα και τους σωστούς αφηγηματικούς χρόνους. Ενας επιχειρηματίας έχει αποφασίσει να παντρευτεί την αφοσιωμένη γραμματέα του, αλλά κάτι από την πολλή δουλιά, κάτι γιατί η ίδια του η απόφαση τον τρομάζει, τολμά ένα εργένικο ταξίδι στην αγαπημένη του πολιτεία, στην πολιτεία των Αγγέλων. Από την πρώτη κιόλας στιγμή που ο ώριμος άνδρας νιώθει να χαλαρώνει με τη μουσική και το ποτό, τα γέλια και τις εφήμερες συντροφιές, ο θεατής συνειδητοποιεί ότι ο κίνδυνος καραδοκεί. Το ίδιο βράδυ της άφιξής του, σε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου η μουσική της τζαζ τρελαίνει και τρελαίνεται, μαγεύει και μαγεύεται, ένα άνδρας τον πλησιάζει - ο θεατής βλέπει μόνον την πλάτη του, ενώ ο πρωταγωνιστής ούτε καν αυτή - του ρίχνει κάτι στο ποτήρι και εξαφανίζεται. Το πρωί, ο άτυχος επιχειρηματίας θα ξυπνήσει με πονοκέφαλο. Θα νομίσει ότι πρέπει να υποστεί τις συνέπειες του αλκοόλ, της μουσικής και αϋπνίας. Ομως, σύντομα θα διαπιστώσει ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα, ότι ήπιε ένα δηλητήριο, για το οποίο αντίδοτο δεν υπάρχει. Η ζωή του μετράει ώρες μονάχα. Θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τον ελάχιστο χρόνο που του απομένει, για να ανακαλύψει, να κυνηγήσει και να αποκαλύψει στις αρχές το δολοφόνο του. Με τον Εντμοντ Ο' Μπράιαν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μήδεια» στο Ηρώδειο (2011-09-02 00:00:00.0)
3.000+ (2007-01-03 00:00:00.0)
Φωτο(χορο)γραφίες... (2006-05-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-04-04 00:00:00.0)
Αποστολή θανάτου... (2003-01-25 00:00:00.0)
Ο χορός του θανάτου (1998-02-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ