Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑΓΟΡΕΣ
Σε αναζήτηση νέων "συνταγών"...

Απαντήσεις στα πιο "καυτά και επιτακτικά ερωτήματα" ζητούνται από τη σύνοδο του ΔΝΤ, όμως...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.-

"Βαθιά ανάσα" πήραν πολλές χρηματαγορές αλλά και οι οικονομικοί εγκέφαλοι μετά την προτροπή και την ένδειξη καλής θέλησης του Ιταλού και του Γάλλου πρωθυπουργού να μειωθούν τα βασικά επιτόκια στις χώρες της ΕΕ, αλλά και να στηριχτούν οι οικονομίες της Ευρώπης με τα αποθεματικά της ΕΕ, ώστε η κρίση να "λαβώσει" όσο το δυνατόν λιγότερο τις ευρωπαϊκές οικονομίες. Παρ' όλα αυτά η σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που συζητά επί παντός επιστητού, έχει ακόμα πολλά να πει και η κρίση βεβαίως δεν έχει περάσει...

Η πιο κρίσιμη αλλά και αδύναμη συζήτηση όσον αφορά την προσφορά πειστικών και αποτελεσματικών λύσεων - όπως είναι φυσικό - διεξάγεται στην αμερικανική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή των 182 χωρών - μελών του ΔΝΤ και των 181 της Παγκόσμιας Τράπεζας, που αντιπροσωπεύονται στη σύνοδο αυτή από τους υπουργούς Οικονομικών ή τους διοικητές των κεντρικών τους τραπεζών. Οι εργσίες της άνοιξαν και θα διαρκέσουν ως την Πέμπτη, όπου θα υπάρξουν εκτενείς συζητήσεις και διαβουλεύσεις όσον αφορά την παρούσα παγκόσμια οικονομική κατάσταση και τη μεταρρύθμιση του διεθνούς νομισματικού συστήματος.

Ωστόσο, πολλές φωνές συνεχίζουν να εναντιώνονται στην πολιτική που ασκεί το ΔΝΤ, και μετά τους διάφορους "πατριάρχες" - βλ. Φρίντμαν - και το Βρετανό πρωθυπουργό, ακόμα ένας μάγος ήρθε να "διαφωτίσει" τις αιτίες που αφήνουν "μισή" την πολιτική του ΔΝΤ. Σε άρθρο του τη Δευτέρα στην "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τριμπιούν" ο "μάγος" Χένρι Κίσιγκερ ζητά και αυτός με τη σειρά του τη μεταρρύθμιση του ΔΝΤ, αφού το κατηγορεί ότι εφαρμόζει με τα ίδια μέτρα και ίδια σταθμά την πολιτική που πρέπει να εφαρμόσουν οι χώρες που πλήττονται από την κρίση, χωρίς να παίρνει υπό υπόψη του τις διαφορετικές κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε χώρα. Ο μύδρος του Κίσιγκερ έφτασε στο αποκορύφωμα όταν κατηγόρησε για "κοινωνική αναλγησία" το ΔΝΤ στην περίπτωση της Ινδονησίας.

Με τις εξελίξεις αυτές και τις ήδη υπάρχουσες διαφωνίες και ασυμφωνίες στους κόλπους του ΔΝΤ για το ξεπέρασμα της κρίσης, αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις της συνόδου, αν τελικά υπάρξουν.

Η ανοδική πορεία των χρηματιστηρίων

Πάντως οι εξαγγελίες του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν και του Ιταλού ομόλογου του Ρομάνο Πρόντι κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησης κορυφής αναπτέρωσαν το ηθικό πολλών και κυρίως των Ευρωπαίων χρηματιστών. Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν να πρσστεθούν στις ήδη υπάρχουσες προθέσεις της Μπούντεσμπανκ αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας να μειώσουν τα βασικά επιτόκια, και της Τράπεζας της Ισπανίας που ήδη προχώρησε στη μείωσή τους. Ομως οι δύο χώρες, Γαλλία και Ιταλία, εκδήλωσαν και αυτές την επιθυμία για μεταρρύθμιση των διεθνών χρηματοδοτικών θεσμών, ώστε οι κυβερνήσεις να μπορούν να παρέμβουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και κυρίως στις κρίσιμες στιγμές της.

Στο φως αυτών των εξαγγελιών η τελική διαμόρφωση όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν ανοδική σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας. Παρόμοια ανοδική τάση παρουσιάστηκε και στα χρηματιστήρια της Ασίας, ενώ το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε χτες ένα θετικό άνοιγμα συναλλαγών και στα πρώτα μόλις λεπτά της συνεδρίασης ο δείκτης - βαρόμετρο "Ντάου Τζόουνς" της βιομηχανίας αναρριχήθηκε στις 7.850 μονάδες, ανακτώντας περίπου 120 μονάδες (+1,50%). Συναλλασσόμενες πηγές ανέφεραν ότι πολλοί επενδυτές αναζητούν τώρα να πλουτίσουν το χαρτοφυλάκιο τους με νέες μετοχές σε καλύτερη τιμή...

Η συμφωνία των 22

Σε μία παράλληλη εξέλιξη τη Δευτέρα αργά το βράδυ οι υπουργοί Οικονομικών των 22 οικονομικά και βιομηχανικά ανερχομένων κρατών κατέληξαν σε συμφωνία για την υποστήριξη σε "υγιή βάση" της κίνησης της κεφαλαιαγοράς και για μεγαλύτερη διαφάνεια στους διεθνείς ιδιωτικούς οργανισμούς, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον οι συνεχόμενες οικονομικές κρίσεις. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των εργασιών, που πραγματοποιήθηκαν με πρόσκληση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και στις οποίες παραβρέθηκε επί μακρόν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον,οι 22 χώρες συμφωνούν να ληφθούν μέτρα για να "ενθαρρυνθεί" η θέσπιση και ο σεβασμός διεθνών κανονισμών για τις τράπεζες.

Επίσης στις προτάσεις τους οι υπεύθυνοι των οικονομιών των χωρών αυτών εκφράζουν την επιθυμία τους να συμβάλουν ενεργά ώστε να διατηρηθούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σταθερά επίπεδα, βάσει μίας συνεκτικής μακροοικονομικής πολιτικής, και να προωθηθεί η ανάπτυξη, ενώ τόνισαν τη σύμπνοιά τους για να θέσουν σε εφαρμογή νέα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κρίσεων, που θα συμπεριλαμβάνουν και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Η τόσο "αρμονική συνύπαρξη προσώπων και ιδεών" έκανε τον Κλίντον να εκφράσει για πρώτη φορά ίσως από την αρχή της πρόσφατης κρίσης, τη βεβαιότητα ότι, "εφόσον δράσει με συντονισμό η διεθνής οικονομική κοινότητα, μπορεί να τεθεί τέρμα στην παρούσα κρίση". Ετσι, παρεμβαίνοντας στην κοινή ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε ότι τα κράτη που χωρίζονται σε δύο ημισφαίρια αντιμετωπίζουν τώρα την ίδια κρίση και διαπιστώνουν ότι πρέπει να αναληφθεί σύντομα από κοινού δράση, κάτι που αποτελεί πολιτική πρόκληση πρώτου μεγέθους.

Υπογράμμισε εξάλλου ότι πάση θυσία πρέπει να αποφευχθεί στο να "εισβάλει" η κρίση και πολύ περισσότερο να εγκατασταθεί στα όρια της Λατινικής Αμερικής, ενώ επισήμανε ότι η οικονομική εξυγίανση της Ασίας αλλά και του κόσμου όλου εξαρτάται από θετικές εξελίξεις της ιαπωνικής οικονομίας.

"Βαριά σκιά"

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Κλίντον μπορεί να προσδίδουν μία βαρύτητα σε σχέση με τις εξελίξεις που πιθανά θα υπάρξουν στο άμεσο μέλλον, όμως "βαριά σκιά" έριξε η απόφαση του Κογκρέσου να συζητηθεί μέχρι το Γενάρη η διαδικασία καθαίρεσης, προκαλώντας αβεβαιότητα στην αμερικανική Προεδρία, που όπως τονίζουν οι αναλυτές θα συνεχίσει να προκαλεί συνεχείς αναταράξεις στο ήδη βεβαρημένο κλίμα της διεθνούς νομισματικής κρίσης.

Η επίμαχη απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ελήφθη χτες, με την οποία ξεκινά η επίσημη έρευνα για την πιθανότητα καθαίρεσης του Αμερικανού Προέδρου, αναφορικά με την υπόθεση Λεβίνσκι. Η έρευνα, που αποφασίστηκε με ψήφους 21 προς 16, θα είναι η τρίτη του είδους, και η πρώτη που θα διεξαχθεί σε βάρος Αμερικανού Προέδρου από το 1974, την εποχή του σκανδάλου Γουότεργκέιτ, με πρωταγωνιστή τον Ρίτσαρντ Νίξον. Απομένει η έγκριση της απόφασης και από τους 435 βουλευτές που αποτελούν την Ολομέλεια του Σώματος. Προηγουμένως, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν απορρίψει το αίτημα της Δημοκρατικής πτέρυγας, να περιοριστεί το εύρος και το περιεχόμενο της έρευνας, να εστιαστεί κοντολογίς αποκλειστικά στην υπόθεση Λεβίνσκι και να έχει περαιωθεί μέχρι τα τέλη Νοέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συλλήψεις και καταστολή ενάντια στο λαό(2009-10-07 00:00:00.0)
Ευχολόγια και έντονη ανησυχία(2008-10-28 00:00:00.0)
Μέρες του 1998...(2008-09-28 00:00:00.0)
Υφεση βλέπουν στο ΔΝΤ(2007-08-23 00:00:00.0)
Στο χορό των επιτοκίων(1998-12-05 00:00:00.0)
Διεθνής οικονομική κρίση και πρόγραμμα "σύγκλισης"(1998-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ