Τετάρτη 7 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
"Ναυαγεί το σύστημα"

Συνέντευξη του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή την πρόσφατη κρίση στις χρηματαγορές

Ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στον Λυκούργο Κομίνη στο ραδιοσταθμό "Πλάνετ" σχετικά με τη δήλωση Κίσινγκερ, δήλωσε:

"Ο Κίσινγκερ ανησυχεί, όπως όλοι οι καπιταλιστές, ότι αυτή η βαθιά κρίση θα οδηγήσει σε "μία διεθνή αμφισβήτηση" - διαβάζω ακριβώς τι λέει - στην "ίδια την έννοια της ελευθερίας των αγορών", δηλαδή του καπιταλισμού. Σ' αυτό βεβαίως έχει δίκιο.

Σημασία έχει ότι η κρίση αυτή έχει ταρακουνήσει τους πάντες, και είναι λογικό αυτό, γιατί απειλεί το ίδιο το σύστημα. Και μιλάμε για τεράστια ποσά. Αυτή η κρίση έχει προκαλέσει ζημιά 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτοί που χάνουν για την ώρα είναι οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι καπιταλιστές γενικά. Αυτή η κρίση θα μεταφερθεί, θα μετακυληθεί στις πλάτες των εργαζομένων. Που σημαίνει κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, σημαίνει ένταση των μέτρων που ήδη έχουν αποφασιστεί από όλα τα διεθνή επιτελεία των καπιταλιστών, δηλαδή, αύξηση της εκμετάλλευσης με την κατάργηση όσων προστατευτικών μέτρων υπήρχαν για τους εργαζόμενους, με τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης, με την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με την εκμετάλλευση χωρίς όριο της εργατικής δύναμης. Αυτό πρέπει να ανησυχήσει τους εργαζόμενους, τους λαούς. Αυτή είναι η εξέλιξη.

Φυσικά η κρίση δεν πρόκειται να ξεπεραστεί. Οτι και αν κάνουν. Και δεν έχει την αιτία της στην έλλειψη ικανής ηγεσίας, στην έλλειψη μηχανισμού ελέγχου. Ναυαγεί το σύστημα. Το '30 και ικανοί ηγέτες υπήρχαν.

Και εδώ ας έρθουμε στον Μαρξ. Δε χρειάζεται κανένας καινούριος Μαρξ. Χρειάζεται να διαβάζουμε σωστά τον Μαρξ, ο οποίος με επιστημονικό τρόπο, μελέτησε με προσοχή τις νομοτέλειες. Ο Μαρξ είχε προβλέψει με ακρίβεια αυτά τα φαινόμενα και μάλιστα είχε προβλέψει ότι οι κρίσεις θα ξεπερνιούνται κατά διαστήματα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη νέα κρίση, η οποία θα είναι πιο βαθιά και ταυτόχρονα θα ελαττώνονται και τα μέσα που διαθέτει η αστική τάξη για να προλαβαίνει τις νέες κρίσεις.

Παλιότερα χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης, δηλαδή της παρέμβασης του κράτους, της εξαγοράς χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Αυτά προσωρινά έδιναν λύσεις, αλλά δεν εμπόδισαν τις νέες κρίσεις. Τώρα επιχειρούν με τη μέθοδο της πλήρους απελευθέρωσης των ιδιωτικοποιήσεων, της κατάργησης της προστασίας, αυτής της στοιχειώδους που υπάρχει, των εργαζομένων. Ολα αυτά όχι μόνο δε διευκολύνουν το ξεπέρασμα των κρίσεων, αλλά τη μεγαλώνουν. Κοιτάξτε τι έγινε στη ΝΑ Ασία. Και αυτή είναι η ουσία του ζητήματος. Παρήχθη πάρα πολύς πλούτος. Πλούτισαν παρά πολλοί σε βάρος των εργαζομένων, όπου και πραγματικά εφάρμοσαν μεθόδους και καθεστώς εξαθλίωσης των εργαζομένων. Τα εμπορεύματα που παράγονται και με αυτή την αναρχία που παράγονται, πρέπει να ξοδευτούν, πρέπει να πουληθούν. Ποιος θα τα αγοράσει; Οταν οι εργαζόμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα; Βλέπετε ότι η κρίση συνδέεται με την ίδια την ανάπτυξη του καπιταλισμού. Είναι στη φύση του και κατά συνέπεια δεν υπάρχει προοπτική να ξεπεραστεί. Θα είναι όλο και πιο μεγάλη η κρίση.

Βεβαίως θέλει δημιουργική μελέτη ο Μαρξ και κυρίως αυτό που λείπει σήμερα δεν είναι η έλλειψη του Μαρξ, αλλά η συνεπής εφαρμογή της θεωρίας του Μαρξ και ένα ισχυρό κομμουνιστικό - εργατικό κίνημα".

Οσο για το θέμα της ανατροπής των σοσιαλιστικών χωρών και της ΕΣΣΔ, ο Δημήτρης Γόντικας τόνισε:

"Δεν είναι θέμα μοντέλου. Παραβιάσεις έγιναν μαζί με άλλους παράγοντες που οδήγησαν στην κρίση εκείνη. Ωστόσο, η πρόβλεψη του Μαρξ επίσης είναι σαφής: Οτι δεν υπάρχει περιθώριο γιατρειάς. Η μόνη λύση είναι η αντικατάσταση του συστήματος, δηλαδή με ένα καινούριο κοινωνικό σύστημα, που η παραγωγή δε θα γίνεται για το κέρδος, αλλά η παραγωγή θα γίνεται για την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κείμενα για την οικονομική κρίση(2013-10-26 00:00:00.0)
Κείμενα για την οικονομική κρίση(2012-06-16 00:00:00.0)
Κείμενα για την οικονομική κρίση(2012-01-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-07-17 00:00:00.0)
Να προετοιμαστούμε για ανατροπές και ρήξεις με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό(2009-03-31 00:00:00.0)
Ο πόλεμος δεν είναι η λύση και μπορεί να εμποδιστεί(2001-10-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ