"Ηξεις - αφήξεις" μπορεί να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνηση γύρω από τα διάφορα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ σε μια σειρά υπηρεσίες, προκειμένου να ελεγχθεί ο τιμάριθμος. Παρά τις προχτεσινές πληροφορίες που διοχετεύτηκαν από το κυβερνητικό επιτελείο περί προθέσεων της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ, προκειμένου να στηρίξει την... αντιπληθωριστική της πολιτική, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζαν χτες "εξαιρετικά δύσκολη" την αλλαγή στο καθεστώς που διέπει το ΦΠΑ, συμπληρώνοντας ότι κάτι τέτοιο είναι και τεχνικά αδύνατο να γίνει άμεσα, καθώς οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις κοινοτικές οδηγίες. Παρόμοιες απόψεις διατυπώνονταν χτες και από το περιβάλλον του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Πρόκειται για μία εξέλιξη που, από μια σκοπιά ακόμη, αποδεικνύει τις επιπτώσεις που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία από τη στενή πρόσδεσή της στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργεί ψευδαισθήσεις στην κοινή γνώμη για την προοπτική μείωσης κάποιων φόρων.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την προχτεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης - σύμφωνα με όσα διοχετεύτηκαν την ίδια μέρα - στα πλαίσια του στόχου για μείωση του πληθωρισμού το 1999 στο 2% ή ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα, τέθηκε πρόταση από την πλευρά της υπουργού Ανάπτυξης - όπως υποστηρίζεται - για μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Εκείνο πάντως που είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έχει κατά νου, μελετώντας τέτοιου είδους εναλλακτικά σενάρια για τη μείωση του πληθωρισμού - μείωση Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, ΦΠΑ - είναι η ελάφρυνση των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, τα οποία έχουν πληγεί βάναυσα από την πολιτική που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στον τομέα των έμμεσων φόρων.
Η φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι άλλωστε καθόλου άσχετη με τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς αύξησης που παρουσιάζουν φέτος τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον ετήσιο στόχο που έχει τεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σεπτέμβρη τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σημείωσαν αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 16 - 17%.