Ερώτηση για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ και τις προθέσεις του υπουργού για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης και Ορέστης Κολοζώφ.Στην Ερώτηση των κομμουνιστών βουλευτών τονίζονται τα παρακάτω:
"Η αντιμετώπιση των Κέντρων Ερευνών του ΥΠΕΘΑ αποτελεί αξιόπιστο κριτήριο για το πώς αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και την τεχνολογική ανεξαρτητοποίηση της χώρας, με την ανάπτυξη ντόπιας τεχνογνωσίας. Δυστυχώς, γενική διαπίστωση είναι ότι τα εν λόγω Κέντρα έχουν αφεθεί να υποβαθμιστούν σε ανεπίστρεπτο επίπεδο, ενώ ορισμένες μεμονωμένες προσπάθειες που έγιναν για την επίτευξη ενός αποδεχτού τρόπου λειτουργίας, οδηγήθηκαν σε αποτυχία.
Μια τέτοια προσπάθεια φαίνεται ότι έγινε με τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο Ν. 2292 ("Οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις", ΦΕΚ 35/1/1995). Πράγματι, με το άρθρο 25 παράγραφος 9, τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ υπάγονται στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ το άρθρο 278 παράγραφος 3, προβλέπει ότι "με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, η οργάνωση, δομή και λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων, καθώς και οι βαθμίδες εξέλιξης και τα απαιτούμενα προσόντα του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού των εν λόγω Κέντρων". Παρ' όλο που έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια από την έκδοση του εν λόγω νόμου δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια, ώστε να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του.
Προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις του υπουργού τόσον όσον αφορά την έκδοση του ΠΔ, αλλά και για τον τρόπο που προτίθεται να αντιμετωπίσει το θέμα των Ερευνητικών Κέντρων του ΥΠΕΘΑ μιας και αυτά, σύμφωνα με το νόμο, υπάγονται άμεσα σε αυτό, κατά το χρονικό διάστημα από τότε που ψηφίστηκε ο νόμος μέχρι και σήμερα, το ΚΚΕ έχει υποβάλλει τρεις ερωτήσεις (4961/16-1-96, 3543/6-5-97, 3078/1-12-97). Από τις απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις προκύπτουν τα ακόλουθα:
Στην αρχή και μετά παρέλευση δεκαμήνου από την ψήφιση του νόμου, η μη έκδοση του ΠΔ για τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ αποδίδεται στο γεγονός ότι προηγούνταν η έκδοση των ΠΔ για τη συγκρότηση του Επιτελείου ΥΕΘΑ και Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Ομως παρ' όλα αυτά και μετά την έκδοση των διαταγμάτων αυτών και αφού είχε περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα από τότε, καμιά ενέργεια δεν είχε γίνει για την έκδοση ή έστω τη σύνταξη του σχετικού για τα Ερευνητικά Κέντρα Διατάγματος.
Στη συνέχεια δίνεται απάντηση ότι έχουν συνταχθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για τα υπό ίδρυση Ερευνητικά Κέντρα και σύντομα θα αποστέλλονταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Από τις 23-5-97 που δόθηκε η σχετική απάντηση μέχρι σήμερα, κανένα ΠΔ δεν εκδόθηκε.
Τέλος, με την απάντηση που δόθηκε στις 18-12-97, στη σχετική Ερώτηση, προκύπτει ότι διαπιστώνεται από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας η ανεπάρκεια του Προεδρικού Διατάγματος που προβλέπεται από το Ν. 2292/95 για την κάλυψη των πολλών θεμάτων που αφορούν την "ουσιαστική αναβάθμιση των Ερευνητικών Κέντρων και την εναρμόνισή τους με το Ν. 1514/85" και η ύπαρξη αναγκαιότητας για νομοθετική ρύθμιση και για το λόγο αυτό γίνεται επεξεργασία σχετικής τροπολογίας του νόμου.
Αφού για ένα εξάμηνο δεν εκδηλώθηκε καμιά ενέργεια από πλευράς υπουργείου, κατά τη συζήτηση Επερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ για την Αμυντική Βιομηχανία, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ανακοινώνει αφενός την ίδρυση νέας Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας Τεχνολογίας και Αμυντικής Βιομηχανίας που θα "αποτελέσει ενιαίο κέντρο συντονισμού όλων των πολεμικών βιομηχανιών σε σχέση με την έρευνα και την τεχνολογία που προωθεί το υπουργείο μέσα από τα ερευνητικά κέντρα και αφετέρου την αναβάθμιση των ερευνητικών κέντρων ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων". Για το λόγο αυτό κατατίθεται προσθήκη στο νόμο για την "Παλλαϊκή Αμυνα" (άρθρο 21), η οποία αφού συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και εγκρίθηκε, εισήχθη στο τρίτο θερινό Τμήμα της Βουλής. Κατά τη διάρκεια της ψήφισης του σχετικού νόμου, αιφνιδιαστικά και εντελώς αναιτιολόγητα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αποσύρει τις παραγράφους του σχετικού άρθρου που αφορούσαν τα Ερευνητικά Κέντρα, ενώ παραμένει το τμήμα εκείνο που αφορά στην ίδρυση της νέας Γενικής Διεύθυνσης, η οποία βεβαίως είναι άξιο απορίας πώς θα ασκήσει το έργο της έχοντας σαν εργαλεία τα υποβαθμισμένα και σε λειτουργία τα ερευνητικά κέντρα...
Μετά από τις παραπάνω εξελίξεις και επειδή θεωρούμε ότι τα Ερευνητικά Κέντρα του ΥΠΕΘΑ εμπλέκονται και πάλι σε μια ατελείωτη διαδικασία έκδοσης ΠΔ, ανάλογη με αυτή που χρησιμοποιήθηκε σαν δικαιολογία για τη μη υλοποίηση των προβλέψεων του Ν. 2292, γεγονός που θα λειτουργήσει διαλυτικά πλέον,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός: