Σάββατο 3 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΕΛ

Ερωτήματα για τη στάση του ΟΗΕ

Ουσιαστική αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων συνιστά ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, όπου θέτει σε ίση μοίρα τον Πρόεδρο της Κύπρου και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Σοβαρό ολίσθημα της Γραμματείας του ΟΗΕ συνιστά η διορθωτική ανακοίνωσή τηςμε την οποία αντί να γίνεται λόγος στις συναντήσεις του γενικού γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, έγινε λόγος για συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ με τις δύο εξοχότητες.

Η εκτίμηση αυτή ανήκει στο Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής που συνήλθε χτες και ενημερώθηκε για τις επαφές που είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη και καθόρισε τη γραμμή που θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι του κόμματος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 9 του Οκτώβρη.

Ανακοίνωση σ' ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξέδωσε το ΠΓ του ΑΚΕΛ και διαπιστώνει ότι επαληθεύονται οι εκτιμήσεις του κόμματος οι οποίες έγιναν με αφορμή την υποβολή των λεγόμενων προτάσεων Ντενκτάς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σ' ένα βαθύ και το πιο επικίνδυνο αδιέξοδο μετά το 1974. Επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις της κυβέρνησης έπρεπε να ήταν πιο έγκαιρες και αποφασιστικές.

Η ανακοίνωση της ΚΕ του ΑΚΕΛ αναφέρεται στη διορθωτική ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, η οποία, όπως τονίζει, συνιστά ολίσθημά της.Η κυπριακή κυβέρνηση, προσθέτει, έχει καθήκον να προβεί σε έντονα διαβήματα νοούμενου ότι το ολίσθημα αυτό σηματοδοτεί την ουσιαστική αποδοχή των παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς και συγκρούεται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αναγνωρίζουν μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο διακοινοτικός διάλογος διεξάγεται, βέβαια, μεταξύ των ηγετών των δύο κυπριακών κοινοτήτων. Ομως οι συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ γίνονταν και καταγράφονταν μέχρι τώρα ως συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η κυπριακή κυβέρνηση έχει καθήκον να τονίσει την ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στην τελευταία διατύπωση της Γραμματείας του ΟΗΕ και τη σημασία αυτής της διαφοράς.

Το ΠΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ ασχολήθηκε επίσης με τα σκάνδαλα και τις ατασθαλίες που κλυδωνίζουν την κυπριακή κοινωνία και επαναλαμβάνει τη θέση του κόμματος για πλήρη και αντικειμενική διερεύνησή τους και ζητά την παραδειγματική τιμωρία όσων ενδεχόμενα είναι υπεύθυνοι για αυτά.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής Χρ. Πουργουρίδης κατάγγειλε τον υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη για αθέμιτο και παράνομο πλουτισμό ενώ το όνομα του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου, φέρεται αναμεμειγμένο σε δραστηριότητες που σχετίζονται με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με νέες προκλήσεις Ερογλου οι διαπραγματεύσεις(2014-04-23 00:00:00.0)
Πολιτική σκευωρία καταγγέλλει το ΑΚΕΛ(2013-10-03 00:00:00.0)
Νέες πιέσεις για διεθνή διάσκεψη(2012-01-24 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι εντατικές συνομιλίες(2010-01-13 00:00:00.0)
Πρόοδος έχει επιτευχθεί, όχι όμως επαρκής(2008-12-23 00:00:00.0)
Ισλαμιστική αναβάθμιση ψευδοκράτους(2004-06-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ