Τετάρτη 23 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στον τζόγο τα αποθεματικά των Ταμείων!

Διυπουργική συνάντηση χτες, για την "αξιοποίηση" της περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, μέσω των διατάξεων του "μίνι" ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Η χρησιμοποίηση της τεράστιας κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών Ταμείων, σύμφωνα με τις επιδιώξεις της κυβέρνησης και των "επενδυτών" που τα περιμένουν με "ανοιχτές αγκάλες", ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ανάμεσα στουςΓ. Παπαντωνίου,τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Μ. Παπαϊωάννου: "οριστικοποιήσαμε τις διατάξεις για την καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων. Συμφωνήσαμε με την Τράπεζα της Ελλάδος και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να ανατεθεί σε επιτροπή η νομοτεχνική επεξεργασία των διατάξεων, ώστε να αποτελέσει ξεχωριστό κεφάλαιο στο νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη στη Βουλή".

Η σχετική ρύθμιση θα βασίζεται στο πόρισμα του "κοινωνικού διαλόγου" για το ασφαλιστικό, σύμφωνα πάντα με τον υπουργό. Το σχετικό πόρισμα, συνδέει την κερδοφορία των αποθεματικών με τη χορήγηση υψηλότερων συντάξεων ή τη μείωση των εισφορών και γενικότερα του μη μισθολογικού κόστους.Με δεδομένη, ωστόσο, την πολιτική της κυβέρνησης για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αναδεικνύεται ακόμα μια πλευρά της πρόθεσής της να εισαχθούν τα αποθεματικά των Ταμείων στον τζόγο του Χρηματιστηρίου και γενικότερα να "αξιοποιηθούν" για την τόνωση της αγοράς, μια και υψηλότερες συντάξεις δεν προτίθεται να δώσει έτσι κι αλλιώς.

Οπως ορίζεται στο πόρισμα, στόχος του νέου τρόπου αξιοποίησης των αποθεματικών των Ταμείων - των οποίων η συνολική περιουσία ανέρχεται σε 3,5 τρισ. δραχμές περίπου - είναι "η διασφάλιση υψηλών αποδόσεων με ευελιξία και διαφάνεια".Ο στόχος αυτός βασίζεται στη διαπίστωση του πορίσματος ότι στα συστήματα "κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, πολλά από τα υφιστάμενα κίνητρα μάλλον προϊδεάζουν, προς υπερβολική έμφαση στον παράγοντα ασφάλεια".Παράλληλα, το πόρισμα διαπιστώνει "ανεπάρκειες και αγκυλώσεις του θεσμικού πλαισίου" για τη διαχείριση των αποθεματικών σήμερα!

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία ενός φορέα εποπτείας της διαχείρισης των αποθεματικών, ο οποίος αρχικά θα έχει άμεση σχέση με την επιτροπή κεφαλαιοαγοράς. Τα Ταμεία θα υποχρεώνονται να προσλαμβάνουν χρηματοοικονομικούς συμβούλους,οι οποίοι θα εισηγούνται την πολιτική αξιοποίησης της περιουσίας του κάθε Ταμείου. Οι σύμβουλοι αυτοί θα μπορούν να εκτελούν και χρέη εκπροσώπου της διαχείρισης της περιουσίας! Τα Ταμεία, μετά από εισήγηση του χρηματοπιστωτικού συμβούλου, θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου ή μετοχοποιήσεις. Το 80% του συνόλου του ενεργητικού των οργανισμών που θα συμμετέχουν στο νέο πλαίσιο διαχείρισης θα πρέπει να επενδύεται σε αμοιβαία κεφάλαια και τα υπόλοιπα θα τα διαχειρίζονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι.

Επίσης, τα Ταμεία χαρακτηρίζονται στο πόρισμα σαν από τους "μεγαλύτερους "παίκτες" στην κτηματαγορά" και προτείνεται ανάμεσα σε άλλα να γίνεται από επαγγελματίες του είδους η διαχείριση, οι αγοραπωλησίες και η αξιοποίηση των ακινήτων τους, τα οποία προηγουμένως θα έχουν ενταχθεί σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο ακινήτων!

Ολα αυτά, μετά την επεξεργασία της κυβέρνησης θα περιλαμβάνονται στο λεγόμενο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Οκτώβρη.Το υπουργικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τις "βασικές αρχές" του νομοσχεδίου.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανατροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Μέσα από τις βασικές αρχές, ορίζεται η παρέμβαση της κυβέρνησης στα κατώτατα όρια συντάξεων και στις συντάξεις θανάτου,στη διαχείριση της περιουσίας των ταμείων, στην ενοποίηση πολλών ασφαλιστικών οργανισμών, στην παρέμβαση στα θέματα των δαπανών υγείας, στην κατεύθυνση των περικοπών που ήδη έχει επιβάλλει.

Προβλέπονται επίσης οι ενοποιήσεις των ΤΕΒΕ, ΤΑΕ και ΤΣΑ,που έχουν 850.000 ασφαλισμένους και 220.000 συνταξιούχους. Η ενοποίηση των 47 Ταμείων Πρόνοιας Δικηγόρων Επαρχιών. Η συγχωνεύσεις με το ΙΚΑ - ΤΕΑΜ,των επικουρικών Ταμείων εργατών μετάλλου ΕΤΕΜ, Λιμενεργατών Πειραιά, Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας, Προσωπικού Εταιριών Πετρελαιοειδών, Εκπροσώπων Υπαλλήλων Εργατικών Επαγγελματικών Οργανώσεων. Η ενοποίηση των 12 Ταμείων Αρωγής των δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ